Kako preprečiti suhe oči - 4 nasveti

Imaš v očeh pogosto pekoč in zbadajoč občutek? Naj te potolažimo: suhe oči so redko nevarne, so pa zelo neprijetne. Pojavijo se kot posledica alergij, onesnaženja, vremenskih razmer, skratka dejavnikov, ki se jim danes težko izogneš.

V nadaljevanju preberi, kaj lahko narediš, da tvoje oči ostanejo vlažne in zdrave:

1. Poglej stran od računalnika

Suhe oči so pogosta tegoba tistih, ki večino dneva delajo za računalnikom, saj je majhna razdalja do zaslona za oči napornejša kot gledanje bolj oddaljenih predmetov. Vsako uro si vzemi minuto odmora, med katero ne glej na zaslon. Prav tako vsakih 20 minut za 20 sekund glej v predmet, ki je od tebe oddaljen približno šest metrov. Tako boš preprečila preobremenitev in izsušitev oči. Enako velja za gledanje televizije in branje.

2. Bodi pozorna na okolico

Če si v suhem okolju, se bo to hitro poznalo tudi na tvojih očeh. Še posebno smo temu izpostavljeni med kurilno sezono, ko ogrevanje pošteno izsuši zrak v naših domovih in pisarnah. Uporabi vlažilec zraka, ki bo poskrbel za optimalen nivo vlažnosti v prostoru. Prav tako se izogibaj pihanju klimatskih naprav, sušilnikov las, prepihu in cigaretnemu dimu. Če greš ven v vetrovnem vremenu, pa si nadeni sončna očala.

3. Uporabi kapljice za oči

Kapljice za suhe oči oz. umetne solze, ki jih lahko kupiš v vsaki optiki ali lekarni brez recepta, učinkovito vlažijo suhe oči. Uporabi jih po potrebi, če pa ugotoviš, da jih uporabljaš več kot enkrat na dve uri, kupi take brez konzervansov. Še posebej se te kapljice za oči priporoča uporabnikom kontaktnih leč. Če nosiš leče in imaš suhe oči, jih vzemi ven takoj, ko se vrneš domov, da si tvoje oči lahko odpočijejo.

4. Poišči alternative zdravilom

Nekatera zdravila, npr. antihistaminiki proti alergijam, povzročijo suhe oči, ker izsušijo sinuse. Tudi nekatere kontracepcijske tablete imajo tak učinek. Pri zdravniku se pozanimaj, ali je možno zamenjati zdravilo za drugo brez stranskega učinka suhih oči.

 

(Vir: lifestyle.enaa.com)

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…