Čudoviti svet savn

Še posebej v zimskem času se radi odpravimo v savno, kjer pregrejemo svoje telo in se prepustimo užitkom. Že dolgo pa je znano, da obisk savne ne prinaša samo ugodja, temveč tudi zdravje.


Sara Sočan
Savne so čedalje bolj priljubljene, tako med mladimi kot tudi starejšimi. Obožujejo jih tako predstavniki močnejšega in predstavnice nežnejšega spola, pa naj gre za suhe, parne ali infrardeče , zeliščne, ledene savne. Vsaka od naštetih prinaša svojevrstne pozitivne učinke na telo ter poteka po posebnem postopku savnanja. V katero savno se boste odpravili, je vaša izbira. Vstopite v tisto, v kateri boste najbolj uživali in v kateri vam bo najbolj prijetno.


Savne – bogastvo zdravja in lepote
Savne imajo več vrst pozitivnih učinkov na naše telo. Naj naštejemo le nekaj.
Razstrupljanje telesa. V našem organizmu je precej strupov, ki jih mora telo čim prej odstraniti. To najbolje naredi s pomočjo potu, zato je savna idealna za čiščenje in razstrupljanje. V savnah z visoko temperaturo se potimo in s tem pomagamo organizmu, da hitreje in učinkovito odstranjuje strupe, ki se počasi, a vztrajno kopičijo v nas.
Izguba kilogramov.
Čeprav savna ne dela čudežev, pa vseeno lahko pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Med savnanjem se pospeši metabolizem, tudi srčni utrip, podobno kot se to zgodi med vadbo oziroma rekreacijo. Nekateri raziskovalci so ocenili, da naj bi 20 min uporabe savne pri 75 stopinjah Celzija porabi 500 kalorij.
Krepitev imunskega sistema
Ena od dobrodejnih lastnosti savn je, da lahko z njeno pomočjo okrepimo imunski sistem ter poskrbimo, da bo naš organizem imel večjo moč pri borbi proti bakterijam in virusom. Kadar smo v savni, se proizvajajo bele krvne celice, ki nas varujejo telo pred okužbami in tumorji, tj. pred mikroorganizmi in tujimi beljakovinami, zato težje zbolimo in tudi pozdravimo se hitreje.
Lažje do boljših rezultatov.
Z rednimi obiski savn povečamo toleranco telesa na toploto, kar lahko znatno pripomore k izboljšanju rezultatov v vzdržljivostnih športih, saj so manj utrujeni in lažje ter dlje časa obdržijo nivo energije, s katerim dosega boljše rezultate.
Druženje.
V zasebnih savnah se lahko partnerja posvetita družbi drug drugega in si privoščita skupen oddih, obenem pa naredita nekaj tudi za svoje zdravje. Kdor pa ima rad savne, v katerih je več oseb, pa lahko malce pokramlja in spozna nove prijatelje.
Lepši lasje.
V savnah se aktivirajo žleze na lasišču, ki sprostijo določene koristne sestavine, s pomočjo katerih so lasje videti boljši, lepši, bolj svetleči ...
Mladostni videz.
S pomočjo savne je mogoče ohranjati mladostni videz kože. S staranjem namreč vse več mrtvih celic zadržuje v porah, koža postaja manj elastična. Z nekajkratnimi obiski savne boste pospešili cirkulacijo krvi, kar bo pospešilo rast novih celic in odstranilo stare, odmrle.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.09.2020

Pospešek v stresnih situacijah

V tej in prihodnjih izdajah revije boste našli tudi serijo člankov »Kako deluje«. V njih…
15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…