Zdravi zobje za zdravo telo

Že dolgo je znano, da si zob ne čistimo zgolj zato, da bodo lepi in da bomo imeli sijoč nasmešek, temveč tudi zato, ker so nečistoče v ustih lahko zelo nevarne za naše zdravje in splošno počutje.

Veronika Bilban

Študije so dokazale, da je zdravje v ustni votlini povezano z našim splošnim zdravjem. Redno čiščenje zob in skrb za dlesni pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek nekaterih bolezni, kot sta na primer srčni napad in kap. Bolezni, ki so lahko posledica neustrezne higiene in skrbi za ustno votlino, so lahko torej zelo resne in življenjsko ogrožujoče.
Zakaj čistiti?
Težave z dlesni, ki se pojavijo zaradi nalaganja oblog, je velik razlog za izgubo zob pri odraslih. Kadar bolezen dlesni napreduje, se obloge premikajo čedalje globje v zob, kjer lahko uničijo podporno kost v čeljustih. To pa lahko povzroči majanje ali celo izgubo zoba. Če boste za čistočo zob dobro skrbeli, potem je tveganje za to precej manjše.
Čiščenje zob bo pomagalo tudi pri odpravljanju obarvanosti zob, ki nastane zaradi pitja kave, čaja, vina ali kajenja. Vzemite si čas in zdrgnite vaše zobe, da boste imeli lep, svetel in bel nasmeh, s katerim boste očarali!
Obloge, ki nastanejo na zobeh povzročajo karies. Kisla sestavina namreč razžre zobno sklenino in če je ne očistimo, lahko pripelje do kariesa oz. zobne gnilobe. Obloge je zato treba redno in dosledno čistiti z zobno ščetko in nitkanjem.
Zadostna ustna higiena je najboljši način, da se izognete slabemu zadahu.

Zavedati se je treba, da zobje predstavljajo le 20 % vaših ust, zato ščetkanje in nitkanje ne zadošča, saj nekaj bakterij ostane še na jeziku, dlesnih in v slini. Ravno zato je pomembno, da si po vsakem čiščenju zob dobro sperete usta!

Izberite hrano, ki bo pomagala k bolj zdravemu in lepemu nasmehu. Jejte čim več vlaknin, saj s tem stimulirajo tok sline v ustih, kar pomaga reminalizirati vaše zobe, kadar začnejo propadati.

Ne kadite, saj boste zaradi cigaret štirikrat bolj podvrženi boleznim dlesni kot nekadilci.

Osebe z boleznimi zob so osemkrat bolj podvrženi nastanku revmatičnega artritisa. Bakterije iz dlesni naj bi proizvajale proteine, ki sprožijo reakcijo vašega imunskega sistema, ki na koncu lahko vodi do nekaterih resnih sklepnih težav.

Še posebej, če ste v blaženem stanju, v pričakovanju dojenčka, morate biti pozorni, saj lahko bakterijsko vnetje dlesni povzroči težave pri porodu.

Bakterije iz ust lahko z dihanjem preidejo tudi v pljuča, kar pomeni, da lahko povzročijo nastanek težav, kot je na primer bronhitis ali celo pljučnica.

...

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…