Bolečina, ki ne preneha

O kronični bolečini naj bi govorili, kadar bolečina traja dlje kot šest mesecev. Lahko je lažje oblike ali pa hujše, vsekakor pa je zaradi nje močno poslabšana kvaliteta življenja.

TIA KEMPERLE

Si predstavljate, da bi vas šest mesecev, vsak dan nekaj bolelo? Takšno stanje je nedvomno zelo stresno in negativno vpliva tako na fizično počutje kot tudi psihično.

Najpogosteje se bolečine pojavijo v glavi, sklepih, na mestih poškodb, v križu ... Prav tako so značilne bolečine v ramenih, medenici in vratu. Mišične ali živčne bolečine enako spadajo med kronična stanja.

Težave z bolečino se običajno povezujejo z utrujenostjo, nespečnostjo, pomanjkanjem aktivnosti in povečano potrebo po spanju, oslabljenim imunskim sistemom, spremembo razpoloženja, ki vključuje, obupovanje, depresijo, razdražljivost, stres in podobno ...

Kronično bolečino lahko povzročajo migrene, artritis, pojavijo se v hrbtenici, križu, sklepih ... Glede na to, da je dolgotrajna (lahko tudi več let!), vsekakor spremeni vaše življenje – na slabše, seveda. Toda obstajajo načini, s katerimi jo je mogoče omiliti ali jo celo pregnati.

Vsi, ki trpijo za dnevnimi bolečinami, četudi le-te niso zelo močne, morajo obiskati zdravnika. Z bolečino nam namreč telo sporoča in nas opozarja, da nekaj ni v redu. Vsekakor je priporočljivo, da s preventivo že prej poskrbite, da do bolečine ne bo prišlo, kadar pa je za to prepozno, pa obstaja precej načinov, s katerimi jo je mogoče omiliti ali jo celo odpraviti.

Blažilci bolečine

Hoja
Eden izmed najbolj pogostih nasvetov za blaženje bolečine je: odpravite se na sprehod. Dnevna bolečina namreč povzroči, da se ljudje manj gibljejo, kar še dodatno okrepi bolečino. Gibanje sprosti endorfine – blažilce bolečine, ki jih telo samo proizvaja. Sprehajajte se vsaj pet dni v tednu po vsaj pol ure na dan. Začnite počasi, nato pa postopoma podaljšujte čas hoje.

Akupunktura
Je ena izmed priljubljenih in čedalje pogostejših metod, s katerimi je mogoče odpraviti kronično bolečino.

Spanje
Bolečina uničuje spanec, toda, če ne spimo dobro in kvalitetno, se kronična bolečina še poslabša in zdi se, kot da smo v začaranem krogu. Če je bolečina tako huda, da ne morete spati, potem obiščite zdravnika. Prav tako priskrbite dobre spalne navade – približno ob enakem času se vsak dan odpravite v posteljo, sobo imejte dobro prezračeno, temperatura naj ne bo previsoka in pred spancem vsaj dve uri ne jejte.

Zamotite se
Delo ali zabava, karkoli, da se le zamotite in zaposlite misli, je lahko zdravilo za vašo kronično bolečino. Raziskave so pokazale, da kadar nas nekaj zamoti – pogovor, križanka, knjiga - so področja v možganih, ki sprejemajo bolečino, manj aktivna.

Sprememba prehrane
Tudi hrana naj bi vplivala na bolečino, pravijo strokovnjaki. Ljudje, ki se spopadajo s hudimi migrenami so opazili, da po določeni hrani dobijo hud migrenski napad (ko na primer pijejo rdeče vino ali jedo sir). Vsaj nekaj tednov si vodite prehranski dnevnik ter si vanj zapisujte, katera hrana vašo bolečino okrepi in katera jo oslabi.

Sledite bolečini
Včasih je težko opisati bolečino ali pa se je pri obisku zdravnika težko spomniti za več dni ali tednov nazaj, kako zelo huda je bila ter kako dolgo je trajala. Mnogi si vsakodnevno zapisujejo opažanja, si rišejo srečne in žalostne obraze ter si ob tem pripisujejo podrobnejša opažanja, nekateri bolečino ocenjujejo od ena do deset. Zdravniku bo vaša tabela nedvomno podala širšo in bolj jasno sliko vaše težave.

Globoko dihanje
Vzemite si vsaj minuto in globoko zadihajte. Položite roko na vaš trebuh in občutite, kako se dviga in spušča. Po nekaj minutah globokega dihanja boste opazili, da bo del bolečine pojenjal. To metodo lahko uporabite kjerkoli in kadarkoli, zato le izkoristite njeno moč.

Izogibajte se stresu
Anksioznost, stres, depresija, jeza in utrujenost prispevajo k poslabšanju kronične bolečine in zmanjšajo proizvodnjo naravnih blažilcev bolečine. Negativni občutki lahko celo sprožijo oziroma okrepijo občutek bolečine, kar sproži začaran krog.

Trening
Raztezanje mišic z utežmi ali drugimi vajami, lahko prav tako pripomore k lajšanju bolečin. Kadar si krepite mišice in pridobivate na moči, izboljšujete ravnotežje, fleksibilnost, prožnost telesa, zato je izjemno priporočljiv tako za kurativo kot preventivo. Toda, pozor! Nikar ne pretiravajte. Preden se lotite dela, se posvetujte z osebnim trenerjem ali kakšnim drugim strokovnjakom za šport.

Prehranska dopolnila
Nekaterim je pomagalo ribje olje, glukozamin, hondroitin sulfat ... Pozanimajte se, poizkusite in poiščite tisto, s čimer boste najbolj zadovoljni.

Joga
Vsakdanje raztezanje telesa in tehnike sproščanja telesa in duha z jogo, lahko odžene bolečino. Študije so dokazale, da redno izvajanje joge zmanjšuje občutek bolečine, izboljša voljo oziroma počutje in zmanjša potrebo po zdravilih.

Ne poležavajte
V preteklosti so ljudje zdravili bolečino s počitkom. Danes zdravniki pravijo, da je malo počitka sicer priporočljivo na primer po novi poškodbi gležnja, ampak predolgotrajno ležanje na kavču bo oslabilo mišice in poslabšalo bolečino.

Ne uporabljajte preveč tablet za zmanjševanje bolečin

Kadar posežete po zdravilih, s katerimi si želite olajšati bolečino, se raje opravite prej k zdravniku. Nekatera zdravila so sicer v redu in jih je lahko dobiti v lekarnah, a le-ta so primerna za občasne bolečine, ne kronične. Obstaja namreč verjetnost, da jih boste jemali v prevelikih odmerkih in predolgo časa. Vedno sledite navodilom na embalaži in ne jemljite tablet več kot 10 dni zapored, razen če vam je to predpisal zdravnik.

Operacija
Kadar je bolečina nevzdržna, je ena izmed možnosti tudi operacija. Posvetujte se z zdravnikom, specialistom.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…