Branilec našega telesa

Imunski sistem nas varuje pred boleznimi in omogoča, da se telo naravno brani pred škodljivimi virusi, bakterijami, paraziti, strupi ... Redna aktivnost, in zmanjševanje stresa ga pomaga krepiti, še posebej pomembno pa je uživanje primerne prehrane, ki mora biti bogata z vitamini in minerali.

Sara Sočan

Eden izmed najboljših antioksidantov je vitamin C, ki stimulira imunski sistem, s čimer se zmanjša vpliv prostih radikalov, ki delajo telesu škodo. Hrana, ki vsebuje veliko tega vitamina (citrusi, paradižnik, paprika, kivi ...), naj bi dokazano zmanjševala tveganje za nastanek nekaterih bolezni, med katerimi so na primer rak želodca, dojke, prostate. Prav tako je pomemben vitamin E, ki upočasnjuje znake staranja in krepi celice v našem organizmu. Med drugim ga najdemo v rastlinskih oljih in polnozrnatih izdelkih. Tudi karotenoidi, ki se nahajajo v rdečem, rumenem in oranžnem sadju in zelenjavi, so antioksidanti, ki krepijo imunski sistem, saj povečujejo proizvodnjo limfocitov, ki so pomembni proti boju z infekcijami.
Imunski sistem dobiva moč tudi iz mineralov, med katerimi sta med drugim pomembna selen in cink, ki ga najdemo v rdečem mesu, zrnih žita ...

Zakaj zbolimo?
Dejstvo je, da smo ves čas smo izpostavljeni virusom in bakterijam, kemikalijam in če nimamo dobre obrambe, zbolimo. Organizem lahko oslabi zaradi dolgotrajne bolezni, vplivov okolja, slabe prehrane, pesticidov, vdihovanja onesnaženega zraka, slabe psihične ali fizične kondicije, kajenja, pretiranega jemanja antibiotikov, izpostavljenosti stresu ... Imunski sistem je ustvarjen za obrambo vseh napadalcev in zmanjševanje učinkov, ki bi jih le-ti pustili na našem telesu.

Kako si pomagati?
Imunskemu sistemu lahko pomagamo tako, da si privoščimo dovolj spanca in tudi počitka, se izogibamo stresu, ne kadimo in ne pijemo, se zdravo prehranjujemo in se dovolj gibamo na prostem.
- Priporočljivo je pitje limoninega soka, ki je bogat s C vitaminom, njegova kislost podkrepi razvoj zdravih bakterij v telesu in ga varuje pred virusi in bakterijami. Prav tako je bela čebula najboljši antibiotik, še posebej, če je surova. Tudi aloe vera lahko pomaga ter eterična olja, s katerimi je tudi mogoče okrepiti našo naravno odpornost.
- Nikar ne pozabite na zadostno količino in dobro kvaliteto spanca. Dober spanec vam izboljša sposobnost mišljenja, dvigne vam razpoloženje, polepša kožo in ohranja dober imunski sistem.
- Pijte veliko vode in zmanjšajte vnos kave. Kava ima pozitivne lastnosti, toda iz telesa jemlje vodo in minerale. Ob kavi zato vedno popijte vsaj kozarec vode, da bodo organi lahko normalno delovali in da organizem ne bo preveč izčrpan.
- Prav tako je priporočljivo, da se odrečete sladicam. Boste videli, da boste kmalu imeli več energije, prav tako boste manj zbolevali.
- Poskrbite za zadosten vnos proteinov, ki so pomembni za zdravje telesa, uma in tudi za krepitev imunskega sistema.
- Veliko se gibajte in telovadite na svežem zraku, ki dobro deluje tako na razpoloženje kot tudi imuniteto. Pridobite kondicijo, a bodite zmerni. Nikar ne pretiravajte, saj boste s tem telesu dodali nepotrebno obremenitev. Če bo organizem izčrpan, bo bolj dojemljiv za bolezni. Priporočajo se sprehodi, plavanje, lahkoten tek, ples, joga ...
- Posvetite se sebi, počnite stvari, ki so vam všeč, družite se z ljudmi, ob katerih vam je prijetno ter se izogibajte nepotrebnemu stresu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…