Kako premagati strah?

Obisk pri zobozdravniku nemalokrat zbuja neprijetne občutke in strah, še posebej pri naših najmlajših. Naloga staršev in tudi zobozdravnikov je, da otroku pričarajo pozitivno izkušnjo, ko se le-ti prvič odpravijo na pregled.

Vaš otrok naj se čim prej spozna s ščetkanjem zob, zobozdravnika pa je priporočljivo obiskati pri njegovem prvem letu starosti. Če je le mogoče, pripravite igro, pri kateri si razdelite vloge – eden izmed staršev naj bo zobozdravnik, ki pregleda svojega malčka. Vse skupaj mora biti zabavno in zanimivo, da bo tudi prvi pregled zob pozitiven.
Starši lahko pomagate svojim sončkom tudi na druge načine. Se sprašujete kako?
- Pojasnite otroku, kaj lahko pričakuje in mu razložite vse, kar ga zanima, in sicer na enostaven način, prilagojen otrokovi starosti. Odgovorite mu na vprašanja; če kaj ne veste, poskrbite, da mu bo zadeve natančneje razložil zobozdravnik.
- Izogibajte se besedam, kot so strah, bolečina, injekcija, puljenje zob. Nikar se ne osredotočite na neprijetne izkušnje , ki ste jih bili vi kdaj deležni.
- Osredotočite se, kako pomembno je ohranjati zobe čiste in zdrave, prav tako tudi dlesni.
- Poudarjajte, da je »stric v belem« prijazen zdravnik, ki rad pomaga, svetuje in skrbi za lep nasmeh.
- Zavedajte se, da je povsem normalno, da se otroci bojijo, saj se soočajo z nečim novim, nepoznanim, nekatere je strah bolečine. Nikar jih ne silite, naj se kljub protestu usedejo na stol, temveč bodite z njimi potrpežljivi, ljubeči, vztrajni ...
Tudi zobozdravnik mora znati z otroki
Otroci na različne načine izrazijo strah. Nekateri jočejo, imajo izpad trme, spet drugi se nočejo niti usesti na zobozdravniški stol. Ravno zato je zelo pomemben pravilni pristop strokovnjaka otroške dentalne medicine. Pomaga, če zobozdravnik:
- govori s prijaznim glasom, ki pomirja, hkrati pa se mora v njem občutiti odločnost;
- sproti razlaga otroku, kaj bo počel, kaj je naslednji korak, morda najprej pokaže, kaj sledi na lutki ali drugi osebi ...;
- pripoveduje zanimivo zgodbo ali otroka na kakšen drug, podoben način spodbuja, da zaposli misli s pozitivnimi občutki ter preusmeri njegovo pozornost na prijetne stvari;
- ostaja nasmejan in z neverbalno komunikacijo pokaže, da je suveren, prijazen in dobrovoljen. Spodbujati mora pozitivno vedenje malčka.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…