Kako premagati strah?

Obisk pri zobozdravniku nemalokrat zbuja neprijetne občutke in strah, še posebej pri naših najmlajših. Naloga staršev in tudi zobozdravnikov je, da otroku pričarajo pozitivno izkušnjo, ko se le-ti prvič odpravijo na pregled.

Vaš otrok naj se čim prej spozna s ščetkanjem zob, zobozdravnika pa je priporočljivo obiskati pri njegovem prvem letu starosti. Če je le mogoče, pripravite igro, pri kateri si razdelite vloge – eden izmed staršev naj bo zobozdravnik, ki pregleda svojega malčka. Vse skupaj mora biti zabavno in zanimivo, da bo tudi prvi pregled zob pozitiven.
Starši lahko pomagate svojim sončkom tudi na druge načine. Se sprašujete kako?
- Pojasnite otroku, kaj lahko pričakuje in mu razložite vse, kar ga zanima, in sicer na enostaven način, prilagojen otrokovi starosti. Odgovorite mu na vprašanja; če kaj ne veste, poskrbite, da mu bo zadeve natančneje razložil zobozdravnik.
- Izogibajte se besedam, kot so strah, bolečina, injekcija, puljenje zob. Nikar se ne osredotočite na neprijetne izkušnje , ki ste jih bili vi kdaj deležni.
- Osredotočite se, kako pomembno je ohranjati zobe čiste in zdrave, prav tako tudi dlesni.
- Poudarjajte, da je »stric v belem« prijazen zdravnik, ki rad pomaga, svetuje in skrbi za lep nasmeh.
- Zavedajte se, da je povsem normalno, da se otroci bojijo, saj se soočajo z nečim novim, nepoznanim, nekatere je strah bolečine. Nikar jih ne silite, naj se kljub protestu usedejo na stol, temveč bodite z njimi potrpežljivi, ljubeči, vztrajni ...
Tudi zobozdravnik mora znati z otroki
Otroci na različne načine izrazijo strah. Nekateri jočejo, imajo izpad trme, spet drugi se nočejo niti usesti na zobozdravniški stol. Ravno zato je zelo pomemben pravilni pristop strokovnjaka otroške dentalne medicine. Pomaga, če zobozdravnik:
- govori s prijaznim glasom, ki pomirja, hkrati pa se mora v njem občutiti odločnost;
- sproti razlaga otroku, kaj bo počel, kaj je naslednji korak, morda najprej pokaže, kaj sledi na lutki ali drugi osebi ...;
- pripoveduje zanimivo zgodbo ali otroka na kakšen drug, podoben način spodbuja, da zaposli misli s pozitivnimi občutki ter preusmeri njegovo pozornost na prijetne stvari;
- ostaja nasmejan in z neverbalno komunikacijo pokaže, da je suveren, prijazen in dobrovoljen. Spodbujati mora pozitivno vedenje malčka.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…