Ko se dober vid znova povrne

Tehnologija je vse bolj napredna in medicinski pripomočki so vse bolj natančni, tudi v oftalmologiji. Lasersko odstranjevanje dioptrije je postal ne le uspešen, temveč že skorajda rutinski poseg, za katerega se odloča vse več slabovidnih. Tudi vi razmišljate, da bi si izboljšali vid? Pa veste, katere metode obstajajo, kakšna je razlika med njimi in kaj je za vas najbolje? Da bi izvedeli odgovore, smo obiskali očesni kirurški center VIDIM v Celju, kjer imajo trenutno najsodobnejšo metodo za lasersko odstranjevanje dioptrije in astigmatizma v Sloveniji.


Kadar govorimo o najsodobnejši laserski metodi s katero lahko zmanjšamo oziroma odpravimo dioptrijo, govorimo o 3 generaciji metode laserske odprave dioptrije, kajne?
Res je. Pred 30 leti se je vse začelo z lasersko metodo PRK, ki pa je povezana z bolečino, predvsem v prvih dneh po operaciji, poleg tega pa traja okrevanje mesec dni, včasih pa tudi do 3 mesece. Druga generacija laserske korekcije dioptrije se imenuje LASIK, ki je že precej izboljšana, precej bolj napredna in se uporablja v svetu že 25 let. Celjenje je hitrejše, manj boleče okrevanje pa traja od nekaj dni do 3 tednov. Metoda je zelo uspešna, a je v zadnjih letih v močnem upadanju, predvsem zaradi dolgoročnih neželenih učinkov na samo oko. Zaradi poškodbe živčnega nitja v površini roženice, se pogosto pojavijo težave suhega očesa in nočno bleščanje. Izjemno velik napredek pa je bil narejen leta 2008, ko so v podjetju ZEISS začeli razvijati revolucionaren in strankam prijazen laser. Gre za laser VISUMAX, metoda pa se imenuje ReLEx SMILE. Na evropski trg je laser prišel leta 2011, tri leta kasneje pa smo omenjeno metodo začeli uspešno izvajati tudi v očesnem kirurškem centru VIDIM.
Z njegovo pomočjo operirata očesna kirurga Boštjan Drev, dr. med., in Boris Tomec dr. med., v očesnem centru Vidim, ki imata za sabo že ogromno uspešnih posegov. Zakaj je ta metoda laserske odprave dioptrije nekaj posebnega?
ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) je najnaprednejši postopek, kot že rečeno, tretja generacija laserskega odstranjevanja dioptrije, ki se v celoti izvaja s femtosekundnim laserjem. Poseg se izvaja na Carl Zeiss Visumax laserju. Poseg je zelo natančen, saj se poseg odstranjevanja dioptrije izvaja, brez da se oblikuje flap, roženični pokrovček, kot je to bilo v predhodni tehnologiji z metodo femto LASIK. Po naši metodi torej laser ne vpliva na površino roženice. Usmerjen je izjemno natančno, zaradi česar odlično in brez zapletov korigira lomni količnik ter nas pripelje do želenega rezultata.
V svetu naj bi s to metodo naredili že preko 600.000 operacij. To je visoka številka. Kakšni so rezultati?
Odlični! Ta metoda vam omogoča brezhiben vid brez dolgega okrevanja in stranskih učinkov. Poseg je neboleč, okrevanje pa izjemno hitro in nekateri se že po dveh urah sami peljejo domov – brez očal. Običajno se 100 % ostrina vrne v nekaj dneh po operaciji, večinoma pa že en dan po njej.
Kdo je primeren za to metodo?
Ne glede na to, za katero metodo odstranjevanja dioptrije se bo kdo odločil, mora pred posegom dobiti čim več informacij. Vsak namreč ni primeren za vsako metodo, potrebno se je prilagajati tudi starosti, življenjskemu stilu ... Vsako oko je specifično, zato je vedno treba narediti poglobljeno diagnostiko, posvetimo se vsakemu posamezniku posebej in zanj najdemo najbolj idealno rešitev.
Kljub vsemu pa tudi za laser Visumax, ki dela po metodi ReLEx SMILE obstajajo omejitve ...
Običajno, če govorim na splošno, so v povprečju najbolj primerne kratkovidne osebe, stare med 21 in 45 let, ki imajo vsaj eno leto stabilno dioptrijo med vrednostmi od – 0,50 do -10 ter astigmatizem med -+5.
Koliko traja operacija?
Laser potrebuje 25 sekund za oblikovanje lentikla, očesni kirurg pa nato še 2 do 3 minute za odstranitev dela tkiva z dioptrijo. Operativni postopek za obe očesi torej traja 15 do 20 minut, če pa govorimo o celotnem postopku na dan operacije, pa od pregleda, meritev, kapljic in nato posega, vse skupaj traja približno 1 uro.
Sliši se skorajda neverjetno ... Kdaj pa lahko potem začnemo normalno opravljati svoje obveznosti?
Svetujemo, da operirana oseba vsaj tri dni ne obremenjuje očesa. To na primer pomeni, da lahko gre v službo, če le ne bo cel dan presedela pred računalnikom, ne bo na prepihu ali se bo na kakšen drug način izpostavljala morebitnemu tveganju za nastanek vnetja. Prav tako ni priporočljivo, da se izpostavljajo močni sončni svetlobi, zato v poletnih mesecih pridejo prav sončna očala.
Koliko stane taka laserska operacija?
Za eno oko 1750 EUR. Na žalost zdravstveno zavarovanje ne krije tega stroška in je zato operacija samoplačniška.
Kaj bi svetovali vsem, ki se odločajo, da bi z lasersko metodo odpravili dioptrijo?
Predvsem naj bodo previdni, kadar se odločajo o tovrstnih operacijah. Pogosto se sliši, da ima nekdo nov laser, kar pa ne pomeni vedno tudi nove metode... Pacienti se morajo pozanimati, po kateri metodi se opravi operacija oz. naj se prepričajo, če morda ne gre za najnovejši laser starejše generacije ... Oči so predragocene, da bi varčevali in tvegali morebitne komplikacije. Kdor ima kakršnokoli vprašanje, je pri nas vedno dobrodošel. Skupaj bomo prišli do odgovora in poskrbeli bomo, če bo seveda mogoče, da bo svet brez očal ne le lep, pač pa tudi oster in jasen.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…