Gripa in nosečnice

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi od človeka do človeka predvsem s kašljanjem, kihanjem in tesnim stikom. Epidemije gripe se ponavadi pojavijo pozimi. Simptomi gripe pa se pojavijo nenadno in lahko trajajo od nekaj dni do dveh tednov. Pri nas se gripa pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi, majhne otroke in tudi nosečnice.


Kako lahko preprečimo bolezen?
Za preprečevanje širjenja bolezni je priporočljivo redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo, prav tako ne pozabimo, da si pri kihanju ali kašljanju usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav. Če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma, redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom, poskrbimo, da so prostori dobro prezračeni, izogibamo se krajev, kjer je velika gneča (nakupovalna središča, kinodvorane ...), na voljo je tudi cepivo.
Povzročitelji virusa gripe
Poznani so trije virusi, ki povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Prvi povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih, medtem ko virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Ločitev posameznih tipov virusov influence je možna z mikrobiološkimi preiskavami. Občasno in povsem nepričakovano se pojavljajo novi podtipi virusa influence in povzročijo pandemijo. Pandemski virusi influence so običajno kombinacija živalskih in človeških virusov. Postopne majhne spremembe virusa influence pa so odgovorne za vsakoletne, sezonske epidemije.
Inkubacijska doba
Čas od okužbe do pojava bolezni, je kratka. Bolezenski simptomi in znaki gripe (vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj) se pojavijo 1-3 dni po okužbi.
Kako se prenaša?
Povzročitelj gripe, virus influence, se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo.
Simptomi in znaki bolezni
Približno 1-3 dneh po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.
Virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih.

Gripa je lahko huda bolezen, kadar ste noseči. V primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi imajo nosečnice povečano tveganje za hujše zaplete in sprejem v bolnišnico zaradi gripe. To pa zaradi tega, ker začasne spremembe imunskega sistema, srca in pljuč povečajo dovzetnost za hujše bolezni. Gripa je lahko huda bolezen tudi za novorojenčke, saj njihov imunski sistem še ni popolnoma razvit in se tako težje borijo proti okužbi. Gripa med nosečnostjo pa lahko povzroči tudi prezgodnji porod ali nizko porodno težo novorojenčka.
Je cepljenje varno?
Cepljenje proti sezonski gripi je med nosečnostjo najboljša izbira za mamo in otroka. Je varno v vseh obdobjih nosečnosti. Običajni stranski učinki cepljenja proti gripi vključujejo rdečino in bolečino na mestu cepljenja. Nekateri ljudje občutijo glavobol, bolečino v mišicah, vročino, utrujenost in slabost. Za razliko od gripe so ti stranski učinki blagi in minejo hitro.
Gripa je lahko huda bolezen, kadar ste noseči. Ko ste bili cepljeni, prenesete svojo imunost na svojega otroka in ga tako zaščitite za prvih šest mesecev življenja. To je pomembno zato, ker so otroci, mlajši od šestih mesecev, premladi, da bi bili cepljeni. Ker pa nobeno cepivo ne daje 100 % zaščite, je nujno, da se obrnete na svojega zdravnika ali babico, če se pojavijo simptomi, podobni gripi, tudi če ste že bili cepljeni. Običajni simptomi vključujejo vročino, kašljanje, bolečine v telesu in glavobol. Večina ljudi se hitro pozdravi, toda včasih lahko gripa povzroči hude zaplete, kot sta npr. pljučnica in bronhitis ali celo smrt.
Vir: povzeto po NIJZ

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.11.2021

Ko se nečesa ne rešimo, covid-19

#skupajzmoremo Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz…
23.11.2021

Pod vplivom alkohola nikar v promet!

Prebivalci Slovenije smo po porabi alkohola žal še vedno visoko nad evropskim povprečjem.…
18.11.2021

Oko – fotonaprava brez konkurence

Večini od nas je vid nekaj povsem samoumevnega. Odpremo oči in zaznamo predmet, ki stoji…
18.11.2021

Modra svetloba škoduje očem

Sodoben način življenja od nas zahteva, da čedalje več časa preživimo pred računalniškim…
18.11.2021

Informacije v barvah in vrhunski ločljivosti

Če smo se pretekli mesec pretežno posvečali sluhu, bo osrednjo vlogo tokrat zavzel še en…