Krepitev imunskega sistema s pijavkami

Eno ključnih vlog pri ohranjanju zdravja, igra pravilno delovanje limfnega sistema. Limfni sistem sestavljajo limfne žile in kapilare, kostni mozeg, bezgavke, priželjc ali timus, vranica in limfatični folikli. Po limfnih žilah se pretaka limfna tekočina. Slabše delovanje limfnega sistema ima za posledico, da se telo ni sposobno obraniti pred napadi patogenih elementov kot so virusi in bakterije. Telo tudi slabše odvaja toksine, ki se lahko začnejo kopičiti v telesu in onemogočajo pravilno delovanje celic in organov.

Zaradi različnih vzrokov smo pozimi veliko bolj dovzetni za različne bolezni. Vsekakor zaužijemo manj sveže hrane in vitaminov. Ker se pozimi v povprečju manj gibamo, limfni sistem pa nima centralne »pumpe« ter ga poganja mišično gibanje, prihaja do zastojev. Tudi količina zaužite vode, ki jo pozimi pijemo manj, igra svojo vlogo. Ker je limfa slabše pretočna in se počasneje preteka skozi bezgavke, je tudi odvajanje patogenih elementov bistveno slabše.
V hirudoterapiji – zdravljenju s pijavkami, poznamo skupek terapij, ki jih imenujemo imunoterapija. S temi aplikacijami delujemo v smeri krepitve imunskega sistema. Aplikacije se lahko uporabljajo pri zdravljenju avtoimunih bolezni kot so revmatoidni artritis, Chronova bolezen, psoriaza ali za splošno krepitev imunskega sistema. Zelo redke, če sploh so, so metode, ki lahko tako močno stimulirajo limfo kot hirudoterapija. 120 aktivnih substanc iz pijavkine sline ima zelo širok spekter delovanja. Snovi so antibiotične, protivnetne, protibolečinske, povečujejo viskoznost tkiv, razbijajo trombe in preprečujejo njihovo nastajanje. Skupek teh substanc tudi močno stimulira različne organe, da začnejo pravilno delovati, kar pa odločilno vpliva na vzpostavitev homeostaze v telesu.
S tem ko izboljšamo pretok limfe, pospešimo odvajanje patogenov in toksinov iz telesa. Ko tako izboljšamo delovanje organov, damo telesu možnost, da se lažje spopade s potencialno nevarnostjo.
Za svoj imusnki sistem lahko ogromno naredimo s prehrano, zelišči in gibanjem. Dodatna, skozi tisočletja preverjena in izjemna metoda pa je uporaba pijavk. Terapije s pijavkami nimajo nikakršnih stranskih učinkov, naravne snovi iz pijavkine sline pa po določenem času, ko opravijo svojo nalogo, zapustijo telo. Nekaj terapij s pijavkami na izbranih mestih, zagotovo močno okrepi imunski sistem posameznika. Terapije se vedno prilagodijo posamezniku, splošno pa se za krepitev imunskega sistema pijavke aplicirajo na glavi, prsnem košu, vranici in za črevesje.
Zanimivo je opazovati, kako se pijavke spopadejo z virusom herpes zoster. Že po prvi terapiji se trdovratni mehurčki začnejo zmanjševati, po treh ali štirih terapijah pa se posušijo. Na enak način, kot se s pomočjo pijavk telo odzove na virus herpes zostra, se odzove tudi na druge patogene, le da navadno nimamo priložnosti tega opazovati, ker delovanaje ni tako očitno kot je na koži. Trdno sem prepričan, da so terapije s pijavkami enako uspešne, kot je cepljenje proti gripi. Možnosti, da zbolimo vsekakor so, so pa bistveno manjše. Zaradi izboljšanega delovanja limfnega sistema pa je čas rehabilitacije, v primeru da zbolimo, bistveno krajši.
Največja težava, da se ljudje težko odločijo za tovrstne terapije, so predsodki. Da gre za zastarelo metodo vsekakor ne drži, naše telo se odziva enako kot pred stoletji, ko je bilo zdravljenje s pijavkami dominantna metoda zdravljenja. Skoraj 90-odstotno zadovoljstvo pacientov, po raziskavi, ki sta jo leta 2009 izvedla dr. Aurich in dr. Koeppne pa dokazuje, da je zdravljenje s pijavkami izjemno uspešno. Vpliv, ki ga pijavke imajo na limfni sistem pa se posledično odrazi tudi na imunskem sistemu.

Andrej Hladnik, hirudoterapevt 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…