Predihajmo telo z jogijskimi vajami

Prehodna obdobja so lahko naporna tudi za naš imunski sistem, saj telo potrebuje še toliko več energije, saj se iz mrzlega obdobja ponovno pripravlja na toplejše dni. Ravno zato je pomembno, da se pri tem osredotočimo na naš imunski sistem, da ga okrepimo, predvsem pa da z dihalnimi tehnikami očistimo dihalne poti in s tem izboljšamo prekrvavitev in regeneracijo celotnega telesa. Dihalne vaje lahko izjemno pripomorejo k boljšemu počutju in okrepitvi imunskega sistema, poleg tega strokovnjaki menijo, da je redno izvajanje globokega dihanja tudi odlična sprostitvena tehnika. Najboljše pri tehnikah dihanja, da so preproste in jih lahko izvajate kjerkoli.

Ana Kersnik Žvab, Devayani Yoga & Dance Lifestyle, International Yoga Teacher, Pilates Mat Instructor, FZS vaditelj aerobike in inštruktorica pilatesa Avtorica knjižnih uspešnic Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Srčna joga

Napotki pri izvedbi
Pri izvajanju tehnik dihanja je potrebno zavedanje, da je globoko dihanje potrebno izvajati iz trebuha. Poleg tega je pomemben element dihanja koncentracija, in sicer fokusna točka, ki si jo izberemo in v katero gledamo. Še boljše pa je, da zapremo oči in najdemo fokusno točko znotraj sebe. Pri tem umirimo misli, da nam ne begajo ter se izrecno posvetimo svojemu vdihu in izdihu. S popolno zbranostjo sledimo toku zraka, ki potuje po nosnicah v pljuča, in zavedamo kako se, da telo napolni z vdihom s svežo energijo, z izdihom pa se iz telesa odstrani napetost vsa nakopičena napetost v telesu. Prepustimo se poživljajočemu ritmu dihanja, ki nas povezuje naše telo in duha.

Pozitivni učinki Pranayame
Pranajama je poimenovanje za dihalne tehnike, s katerimi je dihanje pod nadzorom. Sliši se nenavadno, saj je dihanje nekaj tako naravnega in nenadzorovanega, a ima pri jogi poseben pomen. S pranajamo se povečujejo življenjska moč, umske zmogljivosti in zavedanje. S spreminjanjem dihanja spreminjamo vpliv razpoloženja. Zavestno dihanje očisti dihalne poti in prinaša celicam več kisika, kar omogoča hitrejše procese v telesu in boljšo regeneracijo. S pranajamo se povečujejo tudi umske zmogljivosti in zavedanje. Bolj ko je pravilen in poglobljen dih, boljše je počutje in telo bolj zdravo.

ENAKOMERNO DIHANJE
Sama vriti pranajama
Dihanje pomeni življenje. Brez diha nas ni več. V današnjem sodobnem življenju smo pozabili na sproščeno dihanje in je naše dihanje zaradi stresa in vsakodnevnih skrbi postalo bolj plitko, površno. Dihalna vaja Sama vriti pranajama vam bo ponudila poglobitev dihanja, kar bo blagodejno vplivalo na celotno telo. Telo bo prejelo več čistega novega zraka in iz telesa izpustilo zrak, ki se zadržuje v organih. To pospeši prekrvavitev in vpliva na imunski sistem, zdravje celotnega organizma.

Izvedba: Ta položaj se izvaja iz Savasane. Sprostite misli. Mirno ležite na tleh. Najprej le dihate v normalnem ritmu. Kasneje začnete vdihe in izdihe šteti, opazovati. Ko dosežete kontrolo diha, pričnete vdih in izdih poglabljati. Dihanje naj bo čim bolj globoko.

Opombe: Pri vsakem vdihu in izdihu štejete do tri. Številko lahko povečujete. Pazite le, da se počutite dobro in da vam to dihanje prija.

ZMAGOVITI DIH
Udžaji pranajama
Dih je prisoten skozi celotno vadbo. Uporabljate ga pri vseh asanah – telesnih položajih. Z njim se telo dodatno prečisti, prediha. Zvok je podoben valovanju morja, ki nastane zaradi stiska glasilk v grlu. Dihate le skozi nos.
S to tehniko dihanja prejmete močan vir energije. Doživeli boste nove razsežnosti vadbe joge.
Izvedba: Sedite v Osnovnem sedečem položaju ali v Lotosu. Počutiti se morate sproščeno in pomirjeno. Lahko si podložite zadnjico z blazino, da se boš počutili še bolj udobno. Zaprete oči. Predstavljate si, da ste sami v prostoru. Okrog vas, čeprav je lahko glasno in pestro, občutite tišino in mir. To ponotranjite in nadaljujete z vajo. Osredotočite se na grlo, prsni koš in trebuh. Izdihnete in stisnete presredek, rahlo stisnete trebušne mišice, tako da se popek čim bolj približa hrbtenici. Z globokim vdihom napolnite pljuča, trebuh miruje. Z izdihom stisnete vse prej našteto in aktivirate še glasilke, ki jih stisnete pri izdihu. Z izdihom ustvarite šum.
Opombe: Redna praksa vam bo omogočila avtomatizacijo tega dihanja in pomagala doseči nov pogled na jogo, sproščanje in predvsem na dihalne tehnike. Jogijski dih se razlikuje od normalnega dihanja, a vaja dela mojstra. Potrebno je, da ga večkrat vključite ali pa ga izvajate tudi posebej, npr. pred samo vadbo joge.

Začnite prve spomladanske dni prenovljeno, sveže in predvsem zdravo.
Več o dihalnih tehnikah si lahko preberete tudi v knjigi Srčna joga – joga za zdravje vašega srca.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…