Spomladanska utrujenost

Karkoli vnesemo v telo, naj bo to hrana ali pijača, ima na naš organizem določen vpliv. Hrana je gorivo za človeško telo. Možgani jo potrebujejo, da lahko mislijo, mišice, da se lahko premikajo, srce, da lahko bije, žleze, jo potrebujejo za tvorbo pravih hormonov, ki uravnavajo metabolizem. Še in še bi lahko naštevali, za kaj vse telo potrebuje gorivo iz hrane.

Energijo naše telo pridobiva iz hrane. Hrana je najrazličnejših vrst, a vsa ima isti temeljni kemični nalogi – telesnim celicam zagotavljati energijo, organom in tkivom pa surovine za rast, obnavljanje in ohranjanje. Snovi, ki opravljata ti dve nalogi imenujemo hranila. Ogljikovi hidrati in maščobe predstavljajo poglavitni vir energije. Beljakovine predstavljajo gradbeni material organov in ostalih delov telesa.
Pri izbiri živil moramo prednost dati ekološko pridelanim živilom. Ekološka živila so pridelana po trajnostnih postopkih pridelave, prav tako pa se pri tej obliki pridelave v največji možni meri izogiba uporabi umetnih gnojil, pesticidov, hormonov ...

Živila, ki nam zagotavljajo naraven dvig energije so:
• polnovredne žitarice, kamor spadajo: ovseni kosmiči, neoluščeni riž, polnovredne testenine...
• polnovredni kruh, še posebej tisti z semeni
• gomoljasta zelenjava: korenje, repa, krompir
• kapusnice: brokoli, zelje
• stročnice: leča, fižol, grah
• sveže sadje: pomaranče, hruške, jabolka, banane, avokado, maline, ananas
• sušeno sadje: marelice, datlji, fige in slive
• deviško oljčno olje...
Sveže sadje je zagotovo pravi izbor, kadar želimo več energije. Poleg tega da poskrbi za hiter, a kljub temu zdrav dvig energije, je sadje bogato tudi s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, ki poskrbijo, da se sladkor v kri sprošča postopno. Sadje je tudi zelo bogato s prehranskimi vlakninami, poleg tega pa v njem najdemo še kopico vitaminov, mineralov in drugih snovi.
Če želimo ves čas imeti dovolj energije, moramo poskrbeti, da so naši obroki čez dan enakomerno razporejeni. Najbolj priporočljivo je, če zaužijete pet obrokov. Smo brez energije, utrujeni in napihnjeni. Čim bolj torej omejite uživanje različnih mastnih, sladkih in slanih prigrizkov, izogibajte vsem predelanim mesninam, zmerni pa bodite tudi s količino zaužitega alkohola.

Ne pozabite na tekočino, ki iz vašega telesa odstrani odpadne in strupene snovi. Če ne pijemo dovolj, se to močno pozna tudi na naši energiji – smo veliko bolj utrujeni in slabše razpoloženi. Vedno dajte prednost vodi, vendar so dobra izbira tudi čaji. Čim bolj omejite pijače, ki vsebujejo veliko kofeina. Če opažate, da vam primanjkuje energije, bi bilo torej resnično smiselno omejiti uživanje kofeina ali pa se mu celo popolnoma odpovedati.
Želite veliko več energije? Če je odgovor da, potem je vse, kar morate storiti, da iz vsakodnevnega jedilnika odstranite živila bele barve. Ni se potrebno popolnoma odreči kruhu, procesiranim živilom in podobni hrani, vendar pa naj bo takšna hrana bolj poredkoma na jedilniku.

Naši predniki so imeli toliko energije, da so dnevno prepotovali tudi po 30 km zraven pa še nosili kakšen težek žakelj in šlo je brez jamranja. In vsega tega so bili sposobni brez koščka belega kruha!

Za konec pa še nekaj za v razmislek vsem, energija ni nekaj samoumevnega - energija je stranski produkt vašega načina življenja!
Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…