Ščitnica - naš varuh zdravja

Ščitnica nas ščiti pred stresom, pomanjkanjem in vplivom ostalih hormonov.

Možni vzroki motenega delovanja ščitnice, ki jih standardni test merjenja TSH ne zazna:
1. Adrenalna utrujenost: hipofiza preko TRH stimulira ščitnični hormon TSH in prolaktin. TSH stimulira našo ščitnico, da ta tvori shranjevalni hormon T4, ki se mora potem spremeniti v aktivni T3, ki nam daje energijo. Kadar je TSH povišan to pomeni, da hipofiza prekomerno stimulira ščitnico, kriči naj tvori T4. Zaznala je nizek nivo le tega v krvi ali pa je povezava z osjo hipofiza - nadledvične žleze – ščitnica motena. Povezavo moti lahko povišan nivo stresnega hormona kortizola, nihanje krvnega sladkorja ( izraziti padci sladkorja sprožijo kortizol), kar vodi v upočasnitev delovanja ščitnice in adrenalno utrujenost. Povišan nivo stresnih hormonov nadledvičnih žlez vodi v zaviranje ščitničnih hormonov, tako nas telo ščiti pred stresom, za svoje preživetje.

2. Neučinkovita pretvorba T4 v T3: Kadar primanjkuje hormona T4 v telesu, ga lahko nadomestimo obliki zdravila. Ne glede na to ali je T4 dodan ali lastni se mora le ta spremeni v aktivni T3, ki nam daje energijo in ne v reverzni rT3, ki nas uspava, preklopi telo v »zimsko spanje«. Kadar je ta pretvorba učinkovita, potem imamo dovolj energije, v kolikor ne smo utrujeni in brez energije. Za pretvorbo so koristni tudi minerali kot so magnezij, selen in cink.

3. Prevlada estrogena: preveč škodljivega agresivnega estrogena, ki prevladuje v telesu zviša nivo TBG proteina na katerega se vežejo ščitnični hormoni. Če je ščitnični hormon vezan na TBG je neaktiven in se ne more usesti na svoj receptor, ter tako ne opravi svoje funkcije. Ščitnični hormoni se nahajajo v vseh celicah našega telesa, uravnavajo temperaturo celic in energijo našega telesa, ter porabo kalorij. V tem primeru zdravilo za ščitnico ne deluje. Kontracepcija lahko poviša nivo škodljivih neustrezno presnovljenih estrogenov. Zdrava jetra in urejena presnova estrogenov vplivajo na delovanje ščitnice.

4. Pomanjkanje hranil: ščitnica za svoje delovanje in pretvorbo ščitničnih hormonov potrebuje hranila, minerale in elemente kot so železo, magnezij, cink, selen, baker, molibden. Pomanjkanje le teh lahko moti pretvorbo ščitničnega hormona T4 v aktivnega T3 in zato nimamo energije. Na primer pomanjkanje železa, vodi v povišan TSH. Pomanjkanje hranil ni samo posledica premajhnega vnosa le teh s hrano ampak je lahko motena absorpcija le teh. Vzroki za moteno absorpcijo so lahko pomanjkanja želodčne in encimov ali prepustnost črevesja . Kadar ščitnica zazna pomanjkanj hranil, je to alarm za telo, zazna stradanje, ščiti naše telo in se zato upočasni.
Z našo ščitnico ni nič narobe, deluje fantastično, upočasnjuje jo naš stresni ritem in neustrezna prehrana, katerih posledica so hormonsko neravnovesje in poškodbe črevesja.
Ščitnica nas samo ščiti, da preživimo.

Simone Godina CHHC, NFD, CGP
Certificirani zdravstveni trener za hormonsko ravnovesje in avtoimunski spekter

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…