Bodite alergični na alergije

Pomanjkanje vitamina D je v celem svetu priznana pandemija s tragičnimi posledicami za naše zdravje. Njegovo pomanjkanje vpliva ne le na zdravje kosti in mišic, ampak je povezano tudi s široko paleto akutnih in kroničnih bolezni, povečanim tveganjem za sladkorno bolezn tipa 1, bolezni srca in ožilja, številne vrste raka, kognitivni upad, depresijo, zaplete v nosečnosti, avtoimunske bolezni, od multiple skleroze do alergij ...

Vsak imunski odziv, kar alergijska reakcija vsekakor je, povzroči večjo porabo telesnih zalog vitamina D, ki so spomladi skoraj pri vseh zelo pičle.

Obstajajo dokazi, da čas rojstva vpliva na pogostost kasnejših alergij, kar je povezano tudi s količino vitamina D3, ki ga prejme otrok, ko je še v maternici. Otroci, rojeni jeseni in pozimi, so imeli za 53 % višjo verjetnost za alergije, kot otroci v kontrolni skupini.
V dve leti trajajoči raziskavi, ki so jo izvedli v UKC-ju v Mariboru, v kateri so spremljali 100 nosečnic v vseh letnih časih, so ugotovili, da je imelo le 7 % nosečnic zadovoljive serumske koncentracije kalcidiola (oblike vitamina D, ki se spremeni v hormon), kar je pomenilo, da je vitamina D3 zelo primanjkovalo tudi njihovim otrokom.
V številnih študijah je ugotovljeno, da ima vitamin D pomembno vlogo pri zmanjševanju pojavnosti alergij na hrano, vključno z anafilaktično reakcijo.
Poleg tega zadostna preskrba z D3 zmanjšuje vnetja, ki pogosto spremljajo alergije.

V primeru alergij je priporočljivo nekaj tednov uživati približno 10.000 IE vitamina D3 (ki je povsem varen odmerek) na dan, potem opraviti laboratorijsko testiranje kalcidiola (25 (OH)D3) in nadaljevati z odmerkom, ki ga prilagodimo ugotovljeni vrednosti, da si zagotovimo serumsko koncentracijo približno 50 ng/ml. To lahko dosežemo z neposrednim izpostavljanjem večjega dela nezaščitene in nepokrite kože sončnim žarkom, najbolje med 10. in 16. uro, ko je vrednost UVB indeksa najmanj 6. Če to ni izvedljivo, je treba upoštevati, da vitamina D v hrani skoraj ni, zato je treba poseči po prehranskih dopolnilih in redno jemati vsaj 3.000 IE dnevno. Otrokom lahko damo do 1.000 IE na 5 kg telesne teže.

Bodite "alergični" na alergije in ukrepajte — pomagali si boste ne le pri alergijah. Ni namreč kronične bolezni, ki ne bi bila povezana s pomanjkanjem vitamina D3.

 

Ivan Soče

 

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…