Bodite alergični na alergije

Pomanjkanje vitamina D je v celem svetu priznana pandemija s tragičnimi posledicami za naše zdravje. Njegovo pomanjkanje vpliva ne le na zdravje kosti in mišic, ampak je povezano tudi s široko paleto akutnih in kroničnih bolezni, povečanim tveganjem za sladkorno bolezn tipa 1, bolezni srca in ožilja, številne vrste raka, kognitivni upad, depresijo, zaplete v nosečnosti, avtoimunske bolezni, od multiple skleroze do alergij ...

Vsak imunski odziv, kar alergijska reakcija vsekakor je, povzroči večjo porabo telesnih zalog vitamina D, ki so spomladi skoraj pri vseh zelo pičle.

Obstajajo dokazi, da čas rojstva vpliva na pogostost kasnejših alergij, kar je povezano tudi s količino vitamina D3, ki ga prejme otrok, ko je še v maternici. Otroci, rojeni jeseni in pozimi, so imeli za 53 % višjo verjetnost za alergije, kot otroci v kontrolni skupini.
V dve leti trajajoči raziskavi, ki so jo izvedli v UKC-ju v Mariboru, v kateri so spremljali 100 nosečnic v vseh letnih časih, so ugotovili, da je imelo le 7 % nosečnic zadovoljive serumske koncentracije kalcidiola (oblike vitamina D, ki se spremeni v hormon), kar je pomenilo, da je vitamina D3 zelo primanjkovalo tudi njihovim otrokom.
V številnih študijah je ugotovljeno, da ima vitamin D pomembno vlogo pri zmanjševanju pojavnosti alergij na hrano, vključno z anafilaktično reakcijo.
Poleg tega zadostna preskrba z D3 zmanjšuje vnetja, ki pogosto spremljajo alergije.

V primeru alergij je priporočljivo nekaj tednov uživati približno 10.000 IE vitamina D3 (ki je povsem varen odmerek) na dan, potem opraviti laboratorijsko testiranje kalcidiola (25 (OH)D3) in nadaljevati z odmerkom, ki ga prilagodimo ugotovljeni vrednosti, da si zagotovimo serumsko koncentracijo približno 50 ng/ml. To lahko dosežemo z neposrednim izpostavljanjem večjega dela nezaščitene in nepokrite kože sončnim žarkom, najbolje med 10. in 16. uro, ko je vrednost UVB indeksa najmanj 6. Če to ni izvedljivo, je treba upoštevati, da vitamina D v hrani skoraj ni, zato je treba poseči po prehranskih dopolnilih in redno jemati vsaj 3.000 IE dnevno. Otrokom lahko damo do 1.000 IE na 5 kg telesne teže.

Bodite "alergični" na alergije in ukrepajte — pomagali si boste ne le pri alergijah. Ni namreč kronične bolezni, ki ne bi bila povezana s pomanjkanjem vitamina D3.

 

Ivan Soče

 

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…