Poskrbimo za svoje srce z jogo

Živimo v svetu, ki ne počiva. Naš ritem življenja je izredno hiter, kar vpliva na naš način življenja: premalo gibanja, nepravilna prehrana in pretirano veliko stresa, kar se odraža tudi na zdravju in počutju, saj je v zadnjem času porast možganskih in predvsem srčnih kapi. Ljudje smo se začeli zavedati, da ni dovolj le, da se redno gibljemo in zdravo prehranjujemo, ampak je potrebno za telo poskrbeti celostno, preden je prepozno.

Ana Kersnik Žvab, International Yoga Instructor, FZS vaditeljica aerobike, Pilates Mat Inštruktorica, avtorica knjig Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Srčna joga


Telo potrebuje tudi dovolj počitka, spanca, prav tako pa je tudi potrebno posvetiti posebno pozornost dihanju, sproščanju in energetskim centrom ali čakram, da se lepo poveže energija po telesu.
Ljudje smo bitja, osredinjena v srcu, zato je prav, da posebno pozornost posvetimo prav srcu, ki bije za nas tako brezpogojno; je čudež, je dar narave, brez katerega ne moremo živeti.

Anahata čakra
Sama beseda čakra nosi pomen energijsko središče oziroma energijski vrtinec. V telesu se nahaja sedem glavnih energijskih centrov ali čaker, pri čemer vsak center vpliva na delovanje določene hormonske žleze in pokriva določeno področje. Srčna čakra ali anahata čakra je četrto energijsko središče, ki se nahaja v predelu srca. Anahata predstavlja središče brezpogojne ljubezni, naše t.i. božanske biti, ki se v Sanskrtu imenuje Paramatma. Le-to središče sestavlja dvanajst latic, ki ponazarjajo srčne lastnosti: čistost duha, sočutje, mirnost, jasnost, usmiljenost, odpustljivost, dobroto, ljubezen, razumevanje, skladnost, blaženost in celovitost. Anahata čakra nas uči, da živimo pot ljubezni.
Oslabljeno stanje srčne čakre se kaže predvsem pri pojavu alergij, astmi, občutljivosti za okužbe in raku. Težave s srcem in oteženo dihanje so lahko tudi posledice energijskih blokad v Anahata srčnem središču. Da bi se znebili žalosti, jeze, ljubosumja, je pomembno odpiranje anahata čakre, pri čemer lahko pretok energije spremenimo v sočutje, radost, sprejemanje, ljubezen. To nam omogoča boljše počutje in predvsem zdravje našega srca.

Joga – zdravilno tisočletno znanje
Joga je stanje, ko se združita um in duh. Je eden izmed najstarejših sistemov znanj, ki človeka obravnava celostno – telo, um in duha. Ravno ta celovit pristop zagotavlja zdravje posameznika na vseh nivojih: na fizičnem, čustvenem in psihičnem. Joga pa niso le telesni položaji – asane, med jogijske tehnike spadajo tudi: meditacija, petje, pravilno nadzorovano dihanje – dihalne tehnike, tehnike sproščanja, zdravljenje s pomočjo umetnosti mandal in druge tehnike.
Glavni cilj joge je potovanje navznoter in boljše spoznavanje svojega telesa, s čimer se spodbuja samospoznavanje in samoraziskovanje. Joga je notranja drža, ki poudarja samozavedanje. Boljše poznavanje svojega telesa in prepoznavanje oz. občutenje različnih občutij znotraj sebe pomagata tudi v vsakodnevnem življenju.

Srčna joga
Srčna joga je koncept, ki je bil zasnovan posebej za krepitev srca in odstranitev energijskih blokad na področju srca. Jogijski položaji, mantre, mandale, mudre, dihalne tehnike, tehnike sproščanja in ostali prijemi so zasnovani posebej za boljše počutje, izboljšanje imunskega sistema, predvsem pa za zdravje vašega srca.

Asana – Kamela (Uštrasana)
Položaj Kamele je primeren za aktivacijo trebušnih mišic, razteg stegen in predvsem priprava na težje zaklone.
Izvedba: Pri tem položaju pričnite iz klečečega položaja. Počasi se dvignite na kolena in se nagnite nazaj z obema rokama. Če zmorete, se dotaknite gležnjev, prstov na nogah ali stegen.
Opombe: Posebna pozornost pri dvigovanju v prvotni položaj.

POGLED: naravnost naprej, konica nosu;
OBRATNI POLOŽAJ: klešče;
LAŽJA VERZIJA: sežete nazaj le z uporabo ene roke;
EFEKTI: poskrbi za razteg hrbta in krepitev hrbtenice, antigravitacijski lifting hrbtenice, blagodejno vpliva na ledvice, odpravlja napetost v prsnem košu in prsih.

Jogijski priročnik za zdravo srce
Jogijski priročnik Srčna joga je namenjen vsem, ki želijo poskrbeti za zdravje svojega srca. Priročnik je v Sloveniji prvi, ki omogoča kompleksen vpogled v jogijski svet in je sestavljen iz različnih enot. V njem se lahko bralec spozna z jogo, čakrami, pri čemer je predvsem izpostavljena srčna čakra – anahata čakra, mandalami, mantrami in delovanjem srca. Predvsem pa je priročnik prilagojen tudi za vadbo asan doma, saj so asane detajlno opisane in ponazorjene s profesionalnimi fotografijami. Pri tem pa tudi so telesni položaji skrbno izbrani prav posebej za krepitev srca. V delu pa lahko bralci spoznajo tudi malce več o ohranjanju zdravega načina življenja s strani različnih strokovnjakov, vse od zdravstvenih specialistov do drugih jogistov, maserjev, terapevtov.

Srce je le eno. Srce je nadnaravni čudež, ki nas ohranja pri življenju. Skrbno poskrbimo zanj. Om shanti. Namaste.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…