Športna inkontinenca: ko med športom kaplja in curlja ...


Inkontinenca je nekontrolirano uhajanje urina, ki lahko močno zmanjša kakovost življenja. Ob vsakem napenjanju, kašljanju, kihanju ali smejanju, obstaja strah, da bodo pricurljale kapljice ... Tudi ob fizičnih naporih je večja verjetnost, da bo prišlo do tovrstnih težav, zato se z inkontinenco nemalokrat soočajo tudi aktivni športniki, ki znova in znova preizkušajo svoje zmogljivosti. Čeprav se s to zdravstveno tegobo soočajo tako moški kot ženske, so ji bolj podvržene predstavnice nežnejšega spola.
Urinska inkontinenca prinaša s sabo precej stresa in skrbi, saj so misli pogosto usmerjene v težavo in ne v aktivnost, ki jo izvajamo. Skrbi nas ali morda ne zaudarjamo, ali se nam morda na oblačilih pozna kakšen madež, razmišljamo o tem ali je stranišče dovolj blizu in podobno. Biti nenehno zaskrbljen zagotovo ni dobra naložba v doseganje uspešnih rezultatov pri športu, zato je treba pravočasno ukrepati. Mnogi se zaradi težav zaprejo vase, postanejo manj družabni, včasih tudi tako zelo nesamozavestni in osramočeni, da padejo v depresivno stanje in vadbo povsem opustijo.
Pripomočki, ki lajšajo tegobo
Še posebej pri intenzivnih športnih aktivnostih, kjer gre za skoke, napore in tresljaje se v trebušni votlini in tudi v mehurju poveča pritisk, zaradi česar urin začne nekontrolirano uhajati. Da bi se temu izognili, moramo najprej prepoznati težavo in jo začeti reševati. Ko opazite, da ne morete več zadrževati kapljic urina, se posvetujte z zdravnikom. Priporočljive so vaje za krepitev medeničnega dna, pomagalo bo, da pred športno aktivnostjo opravite malo potrebo, kadar pa to ne zaleže, si pomagajte z inkontinenčnimi pripomočki. So različnih velikosti in vpojnosti , dostopni in predstavljajo idealno rešitev za tovrstne tegobe.
Paleta izdelkov danskega proizvajalca Abena vsebuje vse od anatomsko oblikovanih predlog, plenic s pasom, mobilnih hlačk, pa vse do plenic tako za otroke kot odrasle ter vpojne predloge. Slednje so tanke, udobne in diskretne. Ker ne vsebujejo klora in lateksa, so prijazne do uporabnikove kože , omogočajo dobro zračenje kože, s čimer se zmanjaša možnost nastanka vzdražene in pordele kože. So anatomsko oblikovane in zelo dobro vpojne, kar zagotavlja suho površino, ki je v stalnem stiku s kožo, poleg vsega imajo še dobro zaščito pred iztekanjem. Predloge za inkontinenco omogočajo koži, da ostane suha, zaradi česar se zmanjša možnost nastanka težav s kožo in sluznico. Predloge za inkontinenco prav tako nevtralizirajo vonj, ki nastane zaradi sečne kisline.
Omenjeni pripomočki za inkontinenco se za Abeno izdelujejo na Danskem, Švedskem, v Franciji in Nemčiji po najnovejši tehnologiji in v skladu z visokimi okoljevarstvenimi zahtevami in zahtevami izdelka prijaznega uporabniku.

Inkontinenčni dermatitis in skrb za nego intimnih predelov
Posebno pozornost velja nameniti intimni negi po športni aktivnosti, predvsem takrat, kadar zaradi visoko intenzivne vadbe prihaja do lažjega uhajanja urina. Kadar so težave pogoste oziroma intenzivnejše, se lahko pojavi celo inkontinenčni dermatitis, predvsem na intimnem predelu telesa.
Iinkontinenčni dermatitis namreč nastane zaradi prevelike izpostavljenost kože vlagi in draženja kože zaradi amoniaka in v urinu prisotnih encimov. Da bi se temu izognili, je potrebno poskrbeti za preventivo, in sicer z uporabo sredstev za učinkovito zaščito kože. Kaj torej svetujejo strokovnjaki? Najboljša zaščita kože pred inkontinentnim dermatitisom je preventivna nega. Predvsem odsvetujejo uporabo mila, ki deluje bazično in zviša Ph kože, ki postane bolj dovzetna za poškodbe. Namesto tega je priporočljiva uporaba mil s prilagojenim PH-jem, primerna so blaga čistilna sredstva za nego brez vode, ki jih ni treba sprati s kože, ali posebne krpice in vlažne rokavičke, prepojene s čistilnim sredstvom, ki ima pH podoben pH-ju normalne kože in ga ni treba spirati. Čistilna sredstva, ki jih ni treba spirati s kože, se hitro osušijo, ker kože ni treba obrisati. Zaradi uporabe takih sredstev se izognemo dodatnemu trenju na koži, hkrati pa skrajšamo čas nege in izboljšamo učinkovitost čiščenja.
Če se želite prepričati o kakovosti pripomočkov Abena ali če ne veste, kateri izdelek vam najbolj ustreza, pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 22 53 in z veseljem vam bodo svetovali. Na njihovi spletni strani www.abena-helpi.si lahko z obrazcem Naročilo vzorcev naročite želeni vzorec, ki vam ga bodo brezplačno poslali na dom. Ne čakajte! Storite to že danes!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…
16.06.2020

Zakaj ravno morje?

Darjan Lapanje Če si priznamo ali ne, ima večina izmed nas ob besedah poletje, počitnice…