Tekači v prometu


Nesreča nikoli ne počiva. Ravno zato moramo biti ves čas pozorni, še posebej na cesti. Pešci oziroma tekači in kolesarji, ki preživijo večino svojih treningov na prostem, morajo za svojo varnost še posebej dobro skrbeti, da jih vozniki ne spregledajo. Kako naj to storijo, nam je razložila Dr. Mateja Markl iz Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.
Veronika Bilban
V teh dneh je moč opaziti vse več tekačev na cestah. Kakšna so pravila zanje, da se izognejo morebitnim nesrečam oz. kako naj poskrbijo za preventivo?
Tekači spadajo z vidika udeležbe v prometu med pešce, kar pomeni, da veljajo za njih enaka prometna pravila kot za pešce. Vsekakor je pomembno splošno upoštevanje pravil (hoja/tek po pločniku, neprometni površini, ob robu vozišča, če ni pločnika, in sicer izven naselja ob levem, da vozilo opazimo), ter seveda tudi poudarke na vidnosti z uporabo različnih odsevnih predmetov – lahko odsevnih trakov, odsevnih površin na športni obutvi in opremi, posebnih odsevnih naramnicah ali telovniku. Cesto prečkamo na označenih prehodih za pešce ali pri zeleni luči na semaforiziranem prehodu. Če prehoda ni v bližini, si moramo pred prečkanjem vzeti kakšno minuto, da se prepričamo, da je prečkanje varno, ter da nas lahko vozniki pravočasno opazijo. Namreč, če samo stečemo čez ceste, nas vozniki ne pričakujejo, in nas posledično lahko spregledajo.
Pri izbiri trase za tek je smiselno izbrati neprometne površine, oz. takšne, da se izognemu bolj prometnim cestam, in cestam kjer so višje hitrosti ali tudi več različnih vrst prometa (tudi avtobusi, tovorni promet). Tečemo po pločniku ali, če ga ni, ob levi strani ob robu vozišča, da lahko opazujemo nasproti vozeča vozila in se pravočasno umaknemo.

Veliko jih ima v ušesah slušalke. Za motivacijo je glasba zagotovo spodbudna, kaj pa to pomeni za varnost v prometu?
Pri teku po prometnih površinah načeloma odsvetujemo uporabo avdio pripomočkov, kot so poslušanje glasbe, uporaba mobilnih telefonov itd., saj je sluh eden izmed najpomembnejših čutil, s katerimi spremljajo v prometu dogajanje okrog nas (poleg vida). Če že poslušamo glasbo med tekom moramo vsekakor prilagoditi glasnost na dovolj nizko, da lahko slišimo zunanje dražljaje.

Močno sonce (bleščanje) ali megla, tudi naliv, močno zmanjšajo vidljivost. Kaj svetujete?
Različne vremenske razmere pomembno prispevajo k varnosti, predvsem se moramo kot tekači zavedati, da npr. mrak, močno sonce, megla, naliv pomembno zmanjšujejo vidljivost v prometu ter dodatno jemljejo pozornost voznikom. Poleg tega tudi sami kot tekači včasih bolj tvegano ravnamo, npr. da bi se izognili močnemu nalivu neprevidno prečkamo cesto.

Kakšen je nasvet za vse tekače in tekačice, ko se odpravijo na tek zgodaj zjutraj (pred službo na primer) ali pozno zvečer?
Pogosto podcenjujemo nevarnost zaradi slabše vidnosti v prometu. Namreč ni problem čista tema/ponoči, ampak se naša vidnost zelo zmanjša že v mraku, poltemi. Zato vsem, ki tečejo zjutraj ali pozno popoldan absolutno svetujemo, da se oblečejo v svetla občila in imajo odsevnike. Prav tako se pogosto zgodi, da napačno ocenimo potreben čas, in se na tek odpravimo še po svetlem, vendar nazaj grede že pade mrak.

Kakšni naj bodo odsevniki - kako veliki, kje na telesu naj bodo, kakšne barve?
Odsevniki so opredeljeni v okviru Zakona o pravilih cestnega prometa in sicer morajo imeti najmanj 20 cm2. Svetujemo različne pripomočke (naštela sem jih že prej), med najbolj odsevnimi so fluorescentno zeleni in beli, še boljše pa je, če imajo dodatno vgrajeno še lučko z LED diodami. Poskrbeti moramo, da smo vidni s sprednje in zadnje strani. Lahko imamo tudi naglavno lučko, če tečemo ponoči, vendra ne samo spredaj. Glede na telo jih priporočamo, tako na športnih copatih ,npr. zadaj, kot tudi na telesu, roki. Sedaj se na tržišču dobi zelo velika množica izdelkov, od zapestnic z LED diodami, zapestnica ali trakov za na nogo, svetlečih vezalk, posebnih čipov za na vezalke itd.

Tudi po Zakonu so se pešči/tekači dolžni opremiti z odsevniki. Koliko znaša globa, če tega ne naredijo?
Tako je. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo pešci uporabljati odsevnik. Zakon med drugim pravi, da pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani ali odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve, ali odsevnik. Organizirana skupina pešcev, ki hodi ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju po vozišču, mora uporabljati na začetku in na koncu skupine najmanj po eno svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Svetilke morajo biti nameščene tako, da jih lahko drugi udeleženci cestnega prometa pravočasno opazijo.
Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek pešec, ki ni označen v skladu z določbami tega člena in organizator skupine pešcev, ki ravna v nasprotju z določbo tretjega odstavka tega člena.
Zakon tudi pravi, da morajo biti otroci kot udeleženci v cestnem prometu deležni posebne pozornosti in pomoči vseh drugih udeležencev. Otroci morajo ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, odsevnik, ki ne sme biti rdeče barve in katerega odsevna površina na vsaki strani meri najmanj 20 cm2.

Pogosto slišimo, da morajo vozniki paziti na tekače, toda tudi tekači lahko ovirajo promet in so pogosto neprevidni, kajne?
Pri teku se moramo zavedati, da smo »neobičajni pešci« saj smo hitrejši ter tudi na lokacijah, kjer nas vozniki ne pričakujejo. Zato moramo poskrbeti, da s svojim odgovornim ravnanjem prispevajo k lastni varnosti, saj spadamo med ranljivejše udeležence v prometu. Pri tem velja opozoriti, da ne smemo po cesti teči vzporedno.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…
16.06.2020

Zakaj ravno morje?

Darjan Lapanje Če si priznamo ali ne, ima večina izmed nas ob besedah poletje, počitnice…