Ali poznate apiterapijo?

Ta beseda, ki jo vse bolj pogosto slišimo, pomeni dobesedno zdravljenje (terapija) s čebelami (apis), vendar uporabljamo danes za lajšanje najrazličnejših tegob pri ljudeh predvsem čebelje pridelke kot so med, cvetni prah, propolis, matični mleček, vosek, čebelji strup in v zadnjem času tudi apilarnil – sok iz 8 dni starih trotovskih ličink. Sicer pa ima apiterapija že več tisočletno tradicijo in zaseda med alternativnimi ali bolje rečeno med komplementarnimi zdravilnimi metodami ugledno mesto. Vsaki dve leti organizira svetovna čebelarska zveza Apimondija kongres, na katerem se zberejo najvidnejši strokovnjaki s področja apiterapije in poročajo o najnovejših raziskavah in izsledkih, s katerimi čebelarji kasneje seznanjamo svoje potrošnike čebeljih pridelkov in tudi širšo javnost.

Za začetnika apiterapije pri nas velja mariborski zdravnik in čebelar dr Filip Terč (1844 – 1917), ki je ugotovil, da čebelji piki blažijo revmatične bolečine in je že leta 1979 z njimi uspešno in množično zdravil bolnike z revmo. Klinične izkušnje, ki jih je opisal v avstrijski strokovno-medicinski literaturi, so mu zato v čebelarskem svetu prinesle laskavi naziv »očeta apiterapije«. Njegov rojstni dan, 30 marec, je Apimondija razglasila za svetovni dan apiterapije.

V drugi polovici prejšnjega stoletja pa je na tem področju največ naredilo ljubljansko podjetje Medex. Že leta 1966 so v okviru podjetja ustanovili laboratorij z imenom Apicenter, katerega namen je bil razvijati nove izdelke na osnovi medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa in čebeljega strupa. To je bil eden prvih takšnih laboratorijev ne samo v tedanji Jugoslaviji ampak v vsej Evropi. Organizirali so mrežo pridelovalcev omenjenih čebeljih pridelkov in jim celo z ugodnimi posojili omogočili posodobitev čebelarskih obratov ter jim zagotovili celoten odkup. Leta leta 1970 začne Medex pod vodstvom direktorja g. Aleša Mižigoja intenzivno sodelovati z nekaterimi uglednimi slovenskimi zdravniki, med njimi z znanim primarijem prof. dr. Mihom Likarjem in njegovimi sodelavci. Opravljali so klinične raziskave na bolnikih in ugotavljali, kako delujejo čebelji pridelki pri zdravljenju in lajšanju različnih boleznih. Na osnovi zbranih rezultatov je osem let kasneje organiziral Medex prvi mednarodni simpozij o apiterapiji v Portorožu pod okriljem Apimondije, na katerm so poročali domači in tuji strokovnjaki o svojih raziskavah. Deset let kasneje je prvemu sledil še drugi mednarodni simpozij o apiterapiji na isti lokaciji, leta 1998 pa še tretji.

Letošnji simpozij v Piranu, ki ga 26 in 27. maja 2017 organizira Apiterapevtsko društvo Slovenije pod vodstvom svojega predsednika g. Aleša Mižigoja ter ob sodelovanju Medexa, je torej že četrti po vrsti. Svoje prispevke, ki jih podo predstavili v obliki predavanj ali posterejev, je poslalo 35 referentov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Francije, Grčije, Romunije,Litve, Albanije, Izraele, Rusije, Egipta, Turčije, Maroka, Ugande in Konga. Slovenskih predavateljev oziroma predstaviteljev posterjev bo 8.

Dr. Bratko Filipič bo predaval o uporabi različnih čebeljih pridelkov za ohranjanje našega zdravja, v posebnem prispevku pa bo predstavil zobno pasto na osnovi propolisa, ki so jo razvili v Medexu in ki je pokazala veliko boljše antibaktrijsko delovanje na najbolj pogoste zdravju škodljive bakterije v ustni votlini, na primer na Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Echericia coli in Pseudomonas aeruginosa, kakor običajne komercialne zobne paste. Spregovoril pa bo tudi o delovanju vodotopnega propolisa v kombinaciji z človeškim interferonom - ɑ na viruse, ki povzročajo influenco.

Dr.Klemen Rihar bo predstavil svoje labolratorijske raziskave o delovanju vodotopnega propolisa in matičnega mlečka na razvoj bakterije Pseudomonas aeruginosa, ki povzroča bolezenska stanja pri bolnikih v bolnica in domovih za ostarele, in ki je vedno bolj odporna na antibiotike.

Dr. Franc Grošelj, zdravnik in čebelar, že 3 leta intenzivno preizkuša delovanje čebeljega strupa pri bolnikih z multiplo sklerozo in reumatičnim artritisom.V tem obdobju je zdravil 38 pacientov z diagnozo multipla skleroza in 5, ki so imeli težave z reumatoidnim artritisom. V začetku so vsi bolniki dobivali injekcije razredčenega čebeljega strupa, kasneje pa je zdravnik uporabil žive čebele, ki jih je nastavljal na obolela mesta oziroma na akupunkturne točke telesa. Dobre rezultate je dosegel pri 27 pacientih, skromne pri 8 in nobenega izboljšanja pri 4. Pri 4 bolnikh je moral že na začetku prenehati z zdravljenjem , ker so bili preiobčutljivi na čebelji strup.

api2

Nedvomno bo zbudil veliko pozornost pri udeležencih simpozija Tone Tome iz Tacna, ki je še razmeroma mlad zbolele za multiplo sklerozo. Ko je na enem od simpozijev v Portorožu slišal, da bi mu morda pri zdravljenju te hude bolezni pomagal čebelji strup, je nabavil nekaj panje in začel intenzivno čebelariti. Sčasoma je razširil svoje čebelarstvo na 100 čebeljih družin. Čebele so ga pri vsakem delu z njimi pikale, občasno pa si je dajal pike na boleča mesta tudi sam. Hkrati je redno vsak dan užival vse čebelje pridelke od medu, matičnega mlečka, propolisa in cvetnega prahu. Bolezen, zaradi katere se je moral predčasno ivalidsko upokojiti, je počasi izgubljala svojo moč, spet je lahko normalno hodil, zato se je vrnil v službo in dočakal svojo upokojitev v običajnem roku v tovarni za strojem.

Nataša Lilek, raziskovalka v laboratoriju Čebelarske zveze Slovenije na Brdu pri Lukovici, bo predstavila delo zadnjih nekaj let, kar se intenzivno ukvarja z raziskavami cvetnega prahu ali peloda. Zanimivi bodo rezultai analiz, ki bodo pokazali, kakšna je kemična sestava peloda nekatereih važnejših rastlinskih vrst , ki jih v Sloveniji obiskujejo čebele. Tega podatka doslej še nismo imeli, zato tudi nismo mogli dovolj dobro oceniti hranilnih in zdravilnih lastnosti tega čebeljega pridelka, ki ga vedno bolj uporablajmo ne samo kot prehranski dodatek ampak tudi v zdravilne namene.

Čebelar Franc Šivic iz Ljubljane že vrsto let obiskuje mednarodne kongrese in simpozije o apiterapiji, pri čemer s posebno pozornostjo spremlja raziskave s področja uporabe cvetnega prahu pri lajšanju simptomov benignega povečanja prostate. V zadnjih dveh letih je uspel nagovoriti manjšo skupino prijateljev, starih preko 50 let, da so bolj ali manj redno vsak dan jemali po eno jušno žlico cvetnega prahu ( to je okoli 15 gr) pred jutranjim obrokom hrane. Predhodno so vsi opravili analizo krvi na PSA, ki je pokazatel stanja prostate, analizo pa so ponovili po določenem času še enkrat ali večkrat, da smo lahko ugotavljali spremembe v vrednostih specifičnega prostatičnega antigena. V nekaterih primerih se je pokazalo, da je vrednost PSA ostala nespremenjena, v večini slučajev pa se je znižala, kar pomeni, da redno jemanje cvetnega prahu ugodno deluje na prostato.

Čebelar Karel Vogrinčič, predsednik sekcije za apiterapijo pri Mariborski zvezi čebelarskih društev, bo predstavil svoj apiterapevtski čebelnjak, v katerem lahko obiskovalci vdihavajo čebelji zrak, poslušajo umirjeno šumenje stotisočev čebel ali pa se prepustijo blagodejni masaži z medom, ki neposredno skozi kožo odstranja iz telesa odpadne in za zdravje škodljive snovi. Vsak slovenski čebelnjak, ki je naša posebnost in jo drugod po svetu ne poznajo, lahko služi v apiterapevtske namene.

Apiterapevtka Nina Ilič iz Ljubljane se ukvaraj predvsem s terapijo s pomočjo čebel in ne toliko z uporabo čebeljih pridelkov. Čebela je namreč žival, ki s svojo organizacijo, s svojim redom, z zgradbo svojega doma in s svojim delom na področju opraševanja ljudi nenavadno fascinira. Izkušnje iz bližnje Italije kažejo, da lahko mladi ljudje, ki trpijo zaradi depresije, s pomočjo čebel spet najdejo zanimanje za svet in življenje okoli sebe in postanejo popolnoma normalni. Nina želi približati svet čebel predvsem mladim, tudi takšnim, ki so šele v vrtcih, da prebudi v njih veselje do narave.

Seveda pa moramo nameniti nekaj besed tudi predavateljem iz drugih dežel. Na prvem mestu naj omenimo Romuna dr. Stefana Stangaciuja, predsednika Svetovne zveze apiterapevtov, ki predava po vseh kontinentih in je avtor številnih publikacij na to temo. Spregovoril bo o trenutnem stanju apiterapije v svetu. Ocenjuje, da se z apiterapijo ukvarja okoli 10.000 apiterapistov, med katerimi so naveč čebelarji, ki so opravili krajše tečaje, in približno 1000 zdravnikov, ki imajo ali privatno prakso ali pa so zaposleni v državnih bolnicah. Na Slovenijo gleda kot eno od dežel, ki je na področju apiterapije zelo aktivna in ki je lahko vzor za marsikatero drugo.

Dr. Ahmed Hegazi bo spregovoril o uspešnem zdravljenju ran z medom akacije(Acacia nilotica), ki raste v puščavskih predelih Afrike in Bližnjega vzhoda. Pri nas smo že pred 7. leti ugotovili, da je za zdravljenje ran najboljši slovenski kostanjev med.

Tudi ostali predavatelji iz tujine bodo predstavili predvsem svoje raziskave o ugodnem delovanji čebeljih pridelkih iz dežel, iz katerih prihajajo. Zato bo zanimivo primerjati naše rezultate z njihovimi.

Na koncu naj omenimo, da bodo predavanja in posterji zanimivi ne le za naše raziskovalce, ampak tudi za poslušalce, ki se bodo simpozija udeležili. To velja za domače in tuje. Predavanja bodo v slovenščini in angleščini, poskrbljeno pa bo za simultano prevajanje.

Franc Šivic

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…