Zaščitimo oči pred soncem

Zaščita kože pred soncem je dandanes že skoraj nekaj samoumevnega, saj je bilo o tej temi prelitega že ogromno črnila. Nekoliko manj pa je slišati o dejstvu, da so sončni žarki prav tako škodljivi za naše oči, zato je treba tudi zanje primerno poskrbeti.


VERONIKA BILBAN
Dolgotrajno izpostavljanje soncu so strokovnjaki že pred časom povezali tudi s poškodbami oči, med katere spada na primer nastanek sive mrene, različne degeneracije, vnetje roženice in podobno.

Nove raziskave so pokazale, da tako imenovana modra svetloba (HEV – High Energy Visible) lahko še dodatno poveča tveganje za nastanek težav z očmi, saj ima najvišjo frekvenco katerekoli vidne svetlobe. Še posebej za otroške oči je daljša izpostavljenost modri svetlobi lahko nevarna.

DA bi zaščitili oči pred soncem, potrebujete zaščito oziroma sončna očala, ki naj bi blokirala 100 % škodljivih UV žarkov ter tudi večino HEV svetlobe. UVC žarki so najbolj nevarni za oči in kožo, na srečo pa jih veliko večino blokira naša ozonska plast. UVB so tudi delno filtritani preko ozonske plasti, toda kar nekaj jih doseže tudi Zemeljsko površje. V majhnih količinah povzročijo nastanek melanina (kožnega pigmenta), s pomočjo katerega koža porjavi, medtem ko pri večjih količinah povzročijo sončne opekline, zaradi katerih se lahko pojavijo gube, staranje kože in celo kožni rak. UVA žarki pa lahko preidejo skozi roženico in dosežejo lečo in mrežnico v očesu ter povzročijo težave.
Ne smemo pa pozabiti na modro svetlobo (HEV), ki prodrejo globoko v oči in včasih za posledico nosijo resne težave z mrežnico.

Na škodljivost sončnih žarkov vpliva več dejavnikov: geografska lega (žarki so močnejši na področjih v bližini ekvatorja), nadmorska višina (UV žarki so močnejši na višjih področjih), čas dneva (žarki so najmočnejši od 10. do 14. ure), površja (močnejši so na večjih, odprtih prostorih, odbojnih površinah, kot je pesek, sneg ...) in zdravil (nekatera zdravila, kot so diaretiki, kontracepcijske tablete itd., lahko povzročijo višjo občutljivost na žarke).

Otroke moramo pred škodljivim sevanjem še bolj zaščititi kot odrasle, saj očičajno preživijo na prostem precej več časa kot odrasli, poleg tega strokovnjaki pravijo, da so naši najmlajši bolj dovzetni za poškodbe, ki jih povzročijo žarki, saj je leča v otrokovem očesu bolj jasna kot pri odraslemu človeku, kar omogoča, da več UV žarkov prodre globoko v oko. Zatorej poskrbite, da bo otrok nosil kvalitetna sončna očala ter tudi klobuk, ki bo poskrbel za zaščito. Sončna očala je priporočljivo nositi tudi v senci, ne glede na to, da so tam žarki manj močni, saj vas bodo še vedno dosegli, ker se odbijajo od stavb, cest in drugih površin.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…