Prednosti ortodontskega zdravljenja

Kako lahko stanje zob in obzobnih tkiv izboljšamo z ortodontskim zdravljenjem?

Večina ljudi je mnenja, da je ortodontsko zdravljenje namenjeno predvsem lepšanju nasmeha. Da pri odločitvi za ortodontsko zdravljenje največkrat prevlada prav estetska komponenta niti ni presenetljivo, saj smo iz medijev, socialnih omrežij, reklamnih oglasov in še kod, nenehno »bombardirani« z lepimi nasmehi in enkratno poravnanimi zobmi. Pa vendar, se tudi v naši ambulanti zadnje čase oglasi vse več pacientov, ki z ortodontskim zdravljenjem želijo izboljšati tudi zdravje svojih zob in obzobnih tkiv.
Kako torej z ortodontskim aparatom lahko izboljšamo ustno zdravje?

1. Tesno stanje zob v zobnem loku, je vedno povezano s slabšo ustno higieno oz. večjo prisotnostjo plaka na zobnih površinah. Rotacije in nagibi zob, ter podvisna mesta med zobmi in dlesnijo, še tako skrbnemu človeku onemogočajo res temeljito odstranitev zobnih oblog. Dolgoročno pri pacientih z neravnimi zobmi opažamo več kariesa in prisotnost trdih in mehkih zobnih oblog, ki povzročajo vnetje dlesni ali gingivitis. Torej je odločitev za ortodontsko zdravljenje ob dobri ustni higieni največ, kar lahko sami storimo za preventivo pred kariesom in vnetimi dlesnimi.

2. Pacienti s parodontozo pogosto opažajo obsežne premike zob, predvsem sekalce), ki se zgodijo v relativno kratkem časovnem obdobju. To je estetsko in funkcionalno zelo moteče. Z ortodontskim zdravljenjem lahko take zobe poravnamo in jih nato stabiliziramo.
Z vzdrževanjem dobre ustne higiene in rednimi obiski pri parodontologu, je možno prizadete zobe ohraniti v ustih še vrsto let.

3. Pacienti z ortodontsko nepravilnostjo imajo pogosteje težave s čeljustnim sklepom. Težave se kažejo v obliki klikov ali pokov pri odpiranju in zapiranju ust, včasih celo z bolečinami v sklepu ali mišicah, ki omogočajo žvečenje. Pogostejši so glavobol, nespečnost, nervoza.
Stabilizacija čeljustnega sklepa z opornico, v kombinaciji z ortodontskim zdravljenjem, lahko težave popolnoma odpravi ali vsaj bistveno zmanjša možnost poslabšanja stanja.

4. Zaradi nepravilnega griza ali tesnega stanja zob pogosto opazimo, da se pacient grize v ustnico ali lica, oz. kronično draži mehka tkiva. Travma, ki se ponavlja iz leta v leto je lahko nevarna, saj se iz majhnih ranic lahko razvijejo tudi resna obolenja. V takem primeru je odprava griznih oziroma položajnih nepravilnosti posameznih zob, pravzaprav nujna.

5. Mnogokrat prezgodnja izguba zob in ortodontska nepravilnost pri odraslih ne omogoča optimalne protetične oskrbe. Priprava pacientovih zobnih lokov na protetično ali implantološko rehabilitacijo, je danes utečen proces v skoraj vsaki ortodontski ambulanti, zobozdravniku pa omogoči izdelavo res funkcionalnega in estetskega zobnoprotetičnega nadomestka.

6. Nepravilnosti griza onemogočajo dobro žvečenje hrane. Pacienti pogosto tožijo, da požirajo celo hrano, ali se izogibajo hrani, ki jo težko prežvečijo. Z ortodontskim zdravljenjem pacientom omogočimo, da uporabljajo svoje zobe za to, za kar so bili v osnovi namenjeni- žvečenje.

7. In seveda estetika,.. pa tukaj ne mislimo samo lepega nasmeha.
Ortodont lahko z dobro diagnostiko in natančnim načrtovanjem zdravljenja pri otroku v veliki meri vpliva na bolj pravilno in harmonično rast in razvoj otrokove spodnje obrazne tretjine. Pravilno vodeno ortodontsko zdravljenje stanje z leti le še optimira. Pri odraslih, kjer je rast zaključena, je možno večje spremembe skeleta doseči z ortognato operacijo čeljustnic, po predhodni ortodontski pripravi zobnih lokov.

Razlogi za ortodontsko zdravljenje torej še zdaleč niso le estetski, z njim lahko odpravimo tudi marsikatero nefunkcionalno ali bolezensko stanje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
27.08.2020

8 Pogostih znakov, da je naš krvni sladkor previsok

Krvni sladkor je glukoza, ki je v krvi. Normalna raven glukoze v krvi je med 4,0 in 6,1…