Naturoteka Plavica: osrednja točka zeliščarstva na Štajerskem

Naturoteka Plavica v Mariboru je prostor namenjen prodaji zelišč, svetovanju pri njihovi uporabi pa tudi različnim izobraževanjem. Pripravke slovenskega porekla pripravljajo na zeliščarski kmetiji Plavica, ki jo vodi Vesna Majes Klančičar, skupaj z očetom Jožetom Majesom in bratom Andrejem Majesom. V prvem letu so v Naturoteki Plavica v Mariboru zabeležili več kot 5.000 obiskovalcev. Izbirali so lahko med več kot 500 izdelki.

Najpogosteje se ljudje odločajo na naraven način reševati težave z želodcem, mehurjem, dihali in stresom. Tako da je bil zelo popularen čaj Nevtral za povečano želodčno kislino in refluks. Čaj Mehurček pa za vnetje mehurja in Optimist za stres. Ker pa kombinirajo v ponudbi tako čaje kot tudi ajurvedo, so bili popularni tudi recimo Prana sirup za jetra in zeliščni tabletki za stres ter tudi druge težave. Vesna Majes Klančičar, direktorica, Kmetija Plavica: »Maribor nas je presenetil s pozivi in pobudami, da naj se jim približamo z zelišči s kmetije Plavica. Za to se jim po enem letu res lahko zahvalim. Vesela sem, da smo uporabnike poslušali in tudi uresničili njihove želje. Naturoteka Plavica je postala osrednja zeliščarska točka za Štajersko.«

Naturoteka pa je več kot le trgovina z izdelki iz zelišč. V ospredju je močna vizija Majesovih zgraditi družbo brez bolezni, na popolnoma naraven, ekološki način. Zato se večina njihovih izdelkov lahko pohvali z ekološkim certifikatom inštituta KON-CERT. Naturoteka si prizadeva tudi za ohranitev kulturne dediščine, povezane z zeliščarstvom, ki je v našem prostoru izjemno bogata. Izdelki so pripravljeni po tradicionalnih postopkih ljudskega zdravilstva, ki se je skozi stoletja uporabljalo na slovenskih tleh, ter obogateni s spoznanji sodobne znanosti.

Ob praznovanju prve obletnice je družina Majesovih s kmetije Plavica v sodelovanju s partnerji pripravila vrsto praktičnih predstavitev uporabe zelišč. Obiskovalci so si lahko izdelali domača mazila, se naučili, kako uporabljati glino, pridobili pa so tudi praktične veščine, kako si pomagati pri zmanjševanju stresa in kako čisto konkretno reševati težave z želodcem, ki so danes med najpogostejšimi. Mojster zeliščarstva Jože Majes pa je predstavil, katera zelišča ne smejo manjkati v nobenem domu.

Naturoteka Plavica

Pred več kot desetimi leti je oče Jože Majes v samostanu Stična začel pridobivati znanja o zdravilnih rastlinah. Pridobljeno znanje je uporabil pri kreiranju svojih izdelkov, ki jih ves čas preizkuša v tesnem sodelovanju z uporabniki teh izdelkov. Njegovo izjemno obsežno delo na področju zeliščarstva obsega več kot 500 izdelkov, knjige, praktične delavnice z vodenjem po terenu, vrsto pogovorov in srečanj, redno sodelovanje z mediji. Jože Majes, mojster zeliščarstva, Plavica: »Veseli me, ko vidim, kako se ljudje odzivajo na to, kar nam ponuja narava. Naši izdelki so vsekakor rezultat izjemnega naravnega bogastva, zato je tudi prav, da del tega bogastva vrnem družbi v znanju. Vedno znova se ob tako številčnem zanimanju ljudi, kot je bil na delavnicah danes, počutim nagrajenega, da lahko delim znanje, ki smo zgradili s trdnim delom cele družine.«

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…