Kako premagati utrujenost?

Karkoli vnesemo v telo, naj bo to hrana ali pijača, ima na naš organizem določen vpliv. Hrana je gorivo za človeško telo. Možgani jo potrebujejo, da lahko mislijo, mišice, da se lah¬ko premikajo, srce, da lahko bije, žleze jo potrebujejo za tvorbo pravih hormonov, ki uravnavajo metabolizem. Še in še bi lahko naštevali, za kaj vse telo potrebuje gorivo iz hrane.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Energijo naše telo pridobiva iz hrane. Hrana je najrazličnejših vrst, a vsa ima isti temeljni kemični nalogi – telesnim celicam zagotavljati energijo, organom in tkivom pa surovine za rast, obnavljanje in ohranjanje. Snovi, ki opravljata ti dve nalogi imenujemo hranila. Ogljikovi hidrati in maščobe predstavljajo poglavitni vir energije.
Beljakovine predstavljajo gradbeni material organov in ostalih delov telesa.
Pri izbiri živil moramo prednost dati ekološko pridelanim živilom. Ekološka živila so pridelana po trajnostnih postopkih pridelave, prav tako pa se pri tej obliki pridelave v največji možni meri izogiba uporabi umetnih gnojil, pesticidov, hormonov ...
Kaj izbrati?
Živila, ki nam zagotavljajo naraven dvig energije so polnovredne žitarice, kamor spadajo: ovseni kosmiči, neoluščeni riž, polnovredne testenine ...; polnovredni kruh, še posebej tisti z semeni; gomoljasta zelenjava: korenje, repa, krompir; kapusnice: brokoli, zelje; stročnice: leča, fižol, grah; sveže sadje: pomaranče, hruške, jabolka, banane, avokado, maline, ananas; sušeno sadje: marelice, datlji, fige in slive; deviško oljčno olje ...
Sveže sadje, redni obroki
Sveže sadje je zagotovo pravi izbor, kadar želimo več energije. Poleg tega da poskrbi za hiter, a kljub temu zdrav dvig energije, je sadje bogato tudi s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, ki poskrbijo, da se sladkor v kri sprošča postopno. Sadje je tudi zelo bogato s prehranskimi vlakninami, poleg tega pa v njem najdemo še kopico vitaminov, mineralov in drugih snovi.
Če želimo ves čas imeti dovolj energije, moramo poskrbeti, da so naši obroki čez dan enakomerno razporejeni. Najbolj priporočljivo je, če zaužijete pet obrokov. Čim bolj torej omejite uživanje različnih mastnih, sladkih in slanih prigrizkov, izogibajte vsem predelanim mesninam, zmerni pa bodite tudi s količino zaužitega alkohola.
Poskrbite za hidracijo
Ne pozabite na tekočino, ki iz vašega telesa odstrani odpadne in strupene snovi. Če ne pijemo dovolj, se to močno pozna tudi na naši energiji – smo veliko bolj utrujeni in slabše razpoloženi. Vedno dajte prednost vodi, vendar so dobra izbira tudi čaji. Čim bolj omejite pijače, ki vsebujejo veliko kofeina. Če opažate, da vam primanjkuje energije, bi bilo torej resnično smiselno omejiti uživanje kofeina ali pa se mu celo popolnoma odpovedati.

Želite veliko več energije? Če je odgovor da, potem je vse, kar morate storiti, da iz vsakodnevnega jedilnika odstranite živila bele barve. Ni se potrebno popolnoma odreči kruhu, procesiranim živilom in podobni hrani, vendar pa naj bo takšna hrana bolj poredkoma na jedilniku.
Naši predniki so imeli toliko energije, da so dnevno prepotovali tudi po 30 km zraven pa še nosili kakšen težek žakelj in šlo je brez jamranja. In vsega tega so bili sposobni brez koščka belega kruha!
Prehranska dopolnila
Proti utrujenost se med drugim uspešno borijo vitamin C, šisandra, maca, železo, rožni koren, gvarana in še bi lahko naštevali. Ker pa je hrana včasih že osiromašena teh in tudi ostalih vitaminov, mineralov in drugih snovi, nemalokrat v telo dnevno ne vnesemo zadostno količino vsega, kar naš organizem potrebuje za normalno delovanje in opravljanje vseh funkcij. Takrat je smiselno poseči po prehranskih dopolnilih, ki poskrbijo, da nam ničesar ne manjka, da smo preskrbljeni z vsemi pomembnimi hranili in da se počutimo zdravi, vitalni, energični in kos vsem nalogam, ki so pred nami!
Za konec pa še nekaj za v razmislek vsem. Energija ni nekaj samoumevnega - energija je stranski produkt vašega načina življenja!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.09.2020

Pospešek v stresnih situacijah

V tej in prihodnjih izdajah revije boste našli tudi serijo člankov »Kako deluje«. V njih…
15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…