Nega kože poleti

Za nego kože v poletnem času lahko na naraven način poskrbite tudi sami in se s tem izognete velikokrat predragi kozmetiki na policah. Pri izdelavi lastne kozmetike pa boste izpustili tudi mnogo škodljivih sestavin, ki jih v tovrstni kozmetiki prevečkrat srečujemo.

Za pripravo kreme za sončenje je na voljo kar nekaj naravnih rastlinskih olj in masel, kot je jojobino olje, avokadovo olje, kokosovo olje, konopljino olje, olje grozdnih pešk, karitejevo maslo, olje pšeničnih kalčkov in olje malinovih semen.

Vedeti pa moramo, da so vsa naravna olja nestabilna in visokih temperatur ne zdržijo, zato je potrebno domačim kremam za sončenje dodati še stabilizatorje, se pravi olja, ki niso tako občutljiva na temperaturo (karitejevo maslo, kokosovo olje ...), poleg tega olja ne nudijo zaščite pred vsemi tipi UV žarkov. Po zadnjih raziskavah pa je zelo učinkovit tudi cinkov oksid, mineralni filter, ki odbija UVA kot UVB žarke in lahko nudi vaši koži poleg dobre zaščite pred sončnimi žarki tudi antiseptično delovanje. Naš cinkov oksid ni v nevarnih nanodelcih, bo pa zato puščal rahlo belo sled pri nanosu kreme na kožo.

Moramo pa opozoriti, da pri domači izdelavi sončnih krem zelo težko določiti zaščitni faktor ter trajanje zaščite, zato je redno nanašanje kreme zelo pomembno!

Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom v času visokega UV sevanja na koži pušča posledice, četudi morda niso vidne v obliki opeklin, zato je nega po sončenju še kako pomembna, saj je kožo potrebno regenerirati, omiliti morebitno bolečino, ohladiti... Pri tem vam bodo odlično pomagale naravne sestavine kot je aloe vera (regenerira, deluje protivnetno in hladi), eterično olje sivke (blaži bolečino, deluje protivnetno), ognjičev macerat ali izvleček (regenerira), buriti olje (bogato z vitaminom E in je med najbolj bogatimi naravnimi viri pro-vitamina A, zato ga močno priporočamo v izdelkih po sončenju), šentjanžev in korenčkov izvleček, zelo dobrodošlo pri celjenju pa bo tudi kokosovo olje.

Pri izdelavi poletne naravne kozmetike nikakor ne zanemarite uporabe eteričnih olj, saj je njihovo delovanje več kot dobrodošlo, izogibajte se le fototoksičnih kot so citrusi (vsi so močno fototoksični razen sladke pomaranče in mandarine), kumina, angelika in limonska verbena.
Prav z eteričnimi olji boste lahko pripravili odlične naravne repelente. Najbolj učinkovita eterična olja za zaščito kože proti klopom, komarjem ter ostalim mrčesom so zagotovo limonin evkalipt, citronela, limonina trava, geranija, sivka, poprova meta, himalajska cedra, timijan... Redčena v osnovnem olju bodo preprečila marsikateri neželeni pik ali ugriz.

V spletni trgovini Tovarna Organika boste našli raznovrstne surovine za izdelavo domače kozmetike ter embalažo, z veseljem pa vam tudi pomagajo pri svetovanju ali izdelavi receptur.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…