Nega kože poleti

Za nego kože v poletnem času lahko na naraven način poskrbite tudi sami in se s tem izognete velikokrat predragi kozmetiki na policah. Pri izdelavi lastne kozmetike pa boste izpustili tudi mnogo škodljivih sestavin, ki jih v tovrstni kozmetiki prevečkrat srečujemo.

Za pripravo kreme za sončenje je na voljo kar nekaj naravnih rastlinskih olj in masel, kot je jojobino olje, avokadovo olje, kokosovo olje, konopljino olje, olje grozdnih pešk, karitejevo maslo, olje pšeničnih kalčkov in olje malinovih semen.

Vedeti pa moramo, da so vsa naravna olja nestabilna in visokih temperatur ne zdržijo, zato je potrebno domačim kremam za sončenje dodati še stabilizatorje, se pravi olja, ki niso tako občutljiva na temperaturo (karitejevo maslo, kokosovo olje ...), poleg tega olja ne nudijo zaščite pred vsemi tipi UV žarkov. Po zadnjih raziskavah pa je zelo učinkovit tudi cinkov oksid, mineralni filter, ki odbija UVA kot UVB žarke in lahko nudi vaši koži poleg dobre zaščite pred sončnimi žarki tudi antiseptično delovanje. Naš cinkov oksid ni v nevarnih nanodelcih, bo pa zato puščal rahlo belo sled pri nanosu kreme na kožo.

Moramo pa opozoriti, da pri domači izdelavi sončnih krem zelo težko določiti zaščitni faktor ter trajanje zaščite, zato je redno nanašanje kreme zelo pomembno!

Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom v času visokega UV sevanja na koži pušča posledice, četudi morda niso vidne v obliki opeklin, zato je nega po sončenju še kako pomembna, saj je kožo potrebno regenerirati, omiliti morebitno bolečino, ohladiti... Pri tem vam bodo odlično pomagale naravne sestavine kot je aloe vera (regenerira, deluje protivnetno in hladi), eterično olje sivke (blaži bolečino, deluje protivnetno), ognjičev macerat ali izvleček (regenerira), buriti olje (bogato z vitaminom E in je med najbolj bogatimi naravnimi viri pro-vitamina A, zato ga močno priporočamo v izdelkih po sončenju), šentjanžev in korenčkov izvleček, zelo dobrodošlo pri celjenju pa bo tudi kokosovo olje.

Pri izdelavi poletne naravne kozmetike nikakor ne zanemarite uporabe eteričnih olj, saj je njihovo delovanje več kot dobrodošlo, izogibajte se le fototoksičnih kot so citrusi (vsi so močno fototoksični razen sladke pomaranče in mandarine), kumina, angelika in limonska verbena.
Prav z eteričnimi olji boste lahko pripravili odlične naravne repelente. Najbolj učinkovita eterična olja za zaščito kože proti klopom, komarjem ter ostalim mrčesom so zagotovo limonin evkalipt, citronela, limonina trava, geranija, sivka, poprova meta, himalajska cedra, timijan... Redčena v osnovnem olju bodo preprečila marsikateri neželeni pik ali ugriz.

V spletni trgovini Tovarna Organika boste našli raznovrstne surovine za izdelavo domače kozmetike ter embalažo, z veseljem pa vam tudi pomagajo pri svetovanju ali izdelavi receptur.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…