Poskrbite za srečno, zadovoljno življenje

Raziskovalci so že večkrat dokazali, da je stres povzročitelj marsikatere nevšečnosti v telesu, med drugim tudi poveča tveganje za nastanek herpesa.

Nastanek herpesa povzročijo virusi herpes simplex, ki spadajo v veliko in raznoliko družino virusov. Prvi simptomi herpesa se pojavijo kot bolečina okoli ust, vneto grlo, vročina in natečene žleze na vratu ali drugem delu telesa. Nekateri so mu bolj podvrženi kot drugi in tudi intenzivnost ni povsem enaka, saj včasih izgine že po nekaj dneh, drugim šele po dveh ali treh tednih.

Herpes povzroča zelo neprijeten občutek, ki ga spremlja srbenje, napetost, zatekanje in pogosto tudi bolečina. Ta vodni mehurček ali vnetna rana se običajno pojavi zaradi vročine, prehlada, gripe, neravnovesja hormonov, izpostavljenosti soncu, in sicer na področju ustnic in nosu. Najpogosteje pa gre za odziv organizma na dolgotrajno izpostavljenost stresu (telesnemu ali čustvenemu). Ne glede na to ali doživljamo stres zaradi fizične bolezni, psihičnega slabega počutja, nezadovoljstva z odnosi, ki ga imamo s partnerjem, prijatelji in družino, težav na finančnem področju – nekje se prej ali slej pozna, saj naše telo oslabi, ko ga mora premagovati.

Nedvomno stres onemogoči telesu, da se optimalno brani pred škodljivimi virusi in bakterijami, zato ga mnogi tesno povezujejo ravno s herpesom. Najbolje je , da se mu poskušate čim bolj izogniti, kar pomeni, da se izogibajte neugodnim situacijam, ki v vas zbujajo negativne občutke. Poleg tega je pomembno, da si privoščite dovolj spanca, saj mnoge utrujenost spravlja v stres. Kronično pomanjkanje spanja ali nespečnost, ki traja dlje časa, povzroči frustracijo, zato poskrbite, da boste spali vsaj 7 ur na dan, in to kvalitetno. Predvsem je pomembno, da poiščete način, s katerim se najlažje soočite s stresom, pa naj bo to večerna kopel, sproščujoča masaža, meditacija, druženje s prijatelji, šport ali kuhanje. Ukvarjajte se s tistimi rečmi, ki vas osrečujejo, bogatijo in napolnijo s pozitivno energijo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…