Poskrbite za srečno, zadovoljno življenje

Raziskovalci so že večkrat dokazali, da je stres povzročitelj marsikatere nevšečnosti v telesu, med drugim tudi poveča tveganje za nastanek herpesa.

Nastanek herpesa povzročijo virusi herpes simplex, ki spadajo v veliko in raznoliko družino virusov. Prvi simptomi herpesa se pojavijo kot bolečina okoli ust, vneto grlo, vročina in natečene žleze na vratu ali drugem delu telesa. Nekateri so mu bolj podvrženi kot drugi in tudi intenzivnost ni povsem enaka, saj včasih izgine že po nekaj dneh, drugim šele po dveh ali treh tednih.

Herpes povzroča zelo neprijeten občutek, ki ga spremlja srbenje, napetost, zatekanje in pogosto tudi bolečina. Ta vodni mehurček ali vnetna rana se običajno pojavi zaradi vročine, prehlada, gripe, neravnovesja hormonov, izpostavljenosti soncu, in sicer na področju ustnic in nosu. Najpogosteje pa gre za odziv organizma na dolgotrajno izpostavljenost stresu (telesnemu ali čustvenemu). Ne glede na to ali doživljamo stres zaradi fizične bolezni, psihičnega slabega počutja, nezadovoljstva z odnosi, ki ga imamo s partnerjem, prijatelji in družino, težav na finančnem področju – nekje se prej ali slej pozna, saj naše telo oslabi, ko ga mora premagovati.

Nedvomno stres onemogoči telesu, da se optimalno brani pred škodljivimi virusi in bakterijami, zato ga mnogi tesno povezujejo ravno s herpesom. Najbolje je , da se mu poskušate čim bolj izogniti, kar pomeni, da se izogibajte neugodnim situacijam, ki v vas zbujajo negativne občutke. Poleg tega je pomembno, da si privoščite dovolj spanca, saj mnoge utrujenost spravlja v stres. Kronično pomanjkanje spanja ali nespečnost, ki traja dlje časa, povzroči frustracijo, zato poskrbite, da boste spali vsaj 7 ur na dan, in to kvalitetno. Predvsem je pomembno, da poiščete način, s katerim se najlažje soočite s stresom, pa naj bo to večerna kopel, sproščujoča masaža, meditacija, druženje s prijatelji, šport ali kuhanje. Ukvarjajte se s tistimi rečmi, ki vas osrečujejo, bogatijo in napolnijo s pozitivno energijo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…