Priporočila za pomoč diabetikom

Nasvet, ki bi najbolj pripomogel k zmanjšanju težav povezanih s sladkorno boleznijo je predvsem sprememba življenjskega stila. Nikoli ni prepozno, da se znebite slabih navad in nikoli prezgodaj, da zač- nete uživati zdravo prehrano, si vzamete dovolj časa za gibanje in se potrudite izogniti stresu.

Tia Kemperle

1. Postanite bolj fizično aktivni. Z rekreacijo boste izgubili odvečne kilograme, zaradi česar boste lažje uravnavali sladkor v krvi. Vsak kilogram, ki ga izgubite, precej pripomore k splošnemu zdravju in počutju. Gibanje zmanjšuje stres, zato razgibajte telo vsaj pol ure na dan, vsaj petkrat na teden. Lahko se odločite za hojo, tek, plavanje, ples, tenis, kolesarjenje ...
2. Prehranjujte se zdravo. Izbirajte sadje, zelenjavo, stročnice, polnozrnata živila in oreščke. Posegajte poživilih z nizkim glikemičnim indeksom, z manj ogljikovimi hidrati, jejte večkrat po malem in čim bolj raznovrstno hrano, da boste zaužili različne vitamine in minerale.
3. Preverite vaš krvni sladkor vsaj dvakrat na dan. Priporočljivo je, da si rezultate redno zapisujete, da vam bo lažje spremljati napredek in opazovati, katera hrana in aktivnost najbolj pripomore k vzdrževanju normalnega nivoja sladkorja v krvi.
4. Izogibajte se stresu. Stres in diabetes nista dobra partnerja. Stres in vznemirjenje vpliva na raven sladkorja v krvi, zato se mu poskušajte v čim večji meri izogniti. Posvetite se aktivnostim, ki vas sproščajo, ob katerih si umirite telo in duha. Mnogi priporočajo jogo ali meditacijo, vsekakor pa si lahko najdete svoj način oziroma svoje tehnike sproščanja.
5. Privoščite si zadostno količino spanca. Kadar ste neprespani, se nagibate k temu, da jeste več kot običajno, posledično se vam kopičijo kilogrami, kar vodi do zdravstvenih težav. Prav tako ni priporočljivo, da spite preveč, sedem do osem ur na noč bo ravno dovolj.
6. Ne pretiravajte s soljo. Zmanjšajte vnos soli, kar bo pomagalo zniževati krvni pritisk in bo zaščitilo vaša ledvica. Namesto s soljo, si jed začinite z zelišči in začimbami.
7. Opustite kajenje. Tisti, ki imajo sladkorno bolezen in kadijo, so izpostavljeni večjemu tveganju za prezgodnjo smrt kot nekadilci. Če boste to nezdravo navado opustili, boste naredili veliko uslugo srcu, prav tako bodo zadovoljna tudi pljuča, znižali boste krvni pritisk in tveganje za nastanek kapi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…