Priporočila za pomoč diabetikom

Nasvet, ki bi najbolj pripomogel k zmanjšanju težav povezanih s sladkorno boleznijo je predvsem sprememba življenjskega stila. Nikoli ni prepozno, da se znebite slabih navad in nikoli prezgodaj, da zač- nete uživati zdravo prehrano, si vzamete dovolj časa za gibanje in se potrudite izogniti stresu.

Tia Kemperle

1. Postanite bolj fizično aktivni. Z rekreacijo boste izgubili odvečne kilograme, zaradi česar boste lažje uravnavali sladkor v krvi. Vsak kilogram, ki ga izgubite, precej pripomore k splošnemu zdravju in počutju. Gibanje zmanjšuje stres, zato razgibajte telo vsaj pol ure na dan, vsaj petkrat na teden. Lahko se odločite za hojo, tek, plavanje, ples, tenis, kolesarjenje ...
2. Prehranjujte se zdravo. Izbirajte sadje, zelenjavo, stročnice, polnozrnata živila in oreščke. Posegajte poživilih z nizkim glikemičnim indeksom, z manj ogljikovimi hidrati, jejte večkrat po malem in čim bolj raznovrstno hrano, da boste zaužili različne vitamine in minerale.
3. Preverite vaš krvni sladkor vsaj dvakrat na dan. Priporočljivo je, da si rezultate redno zapisujete, da vam bo lažje spremljati napredek in opazovati, katera hrana in aktivnost najbolj pripomore k vzdrževanju normalnega nivoja sladkorja v krvi.
4. Izogibajte se stresu. Stres in diabetes nista dobra partnerja. Stres in vznemirjenje vpliva na raven sladkorja v krvi, zato se mu poskušajte v čim večji meri izogniti. Posvetite se aktivnostim, ki vas sproščajo, ob katerih si umirite telo in duha. Mnogi priporočajo jogo ali meditacijo, vsekakor pa si lahko najdete svoj način oziroma svoje tehnike sproščanja.
5. Privoščite si zadostno količino spanca. Kadar ste neprespani, se nagibate k temu, da jeste več kot običajno, posledično se vam kopičijo kilogrami, kar vodi do zdravstvenih težav. Prav tako ni priporočljivo, da spite preveč, sedem do osem ur na noč bo ravno dovolj.
6. Ne pretiravajte s soljo. Zmanjšajte vnos soli, kar bo pomagalo zniževati krvni pritisk in bo zaščitilo vaša ledvica. Namesto s soljo, si jed začinite z zelišči in začimbami.
7. Opustite kajenje. Tisti, ki imajo sladkorno bolezen in kadijo, so izpostavljeni večjemu tveganju za prezgodnjo smrt kot nekadilci. Če boste to nezdravo navado opustili, boste naredili veliko uslugo srcu, prav tako bodo zadovoljna tudi pljuča, znižali boste krvni pritisk in tveganje za nastanek kapi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…