Težave s kolenom? Nič več.

Nesreča nikoli ne počiva. Še posebej športniki, ki večino časa preživijo aktivno, v gibanju in obremenjujejo svoje telo, se jim včasih ne morejo izogniti. Med pogostejšimi težavami, s katerimi se soočajo na primer tekači, so poškodbe kolena. Toda s kvalitetno opornico je nemalokrat mogoče zdravstveno tegobo omiliti ali jo sčasoma celo odpraviti.

Veronika Bilban

Koleno je največji sklep v telesu, zato zahteva našo posebno pozornost. Kompleksen kolenčni sklep namreč uporabljamo vsak dan, in sicer ne le pri hoji, že pri vstajanju, sedenju, hoji, kolesarjenju, teku ... Da bi živeli bolj kakovostno, aktivno in predvsem brezskrbno, je treba poskrbeti za krepitev kolenskih vezi in stegenskih mišic, kar pa lahko naredimo s pomočjo primerne kolenske opornice.

Opornica pomaga potiskati koleno nazaj v normalno stanje in omogoči, da večja sila obremenjuje zunanji del, namesto poškodovani. Z njeno pomočjo je mogoče zmanjšati težo oz. silo iz najbolj obremenjenih delov kolena, zaradi česar je posledično naše počutje boljše, manj je bolečin, hkrati pa kolenu omogočimo čas, ki ga potrebuje, da samo poceli. Opornice so primerne so za nošenje pri blagih poškodbah, bolečinah in nestabilnosti v kolenskem sklepu.

Na tržišču obstajajo različne opornice, ki so narejene iz različnih oblik, barv, velikosti in materialov (aluminij, v kombinaciji s plastiko v predelu stegna in meč, za boljše prilagajanje, zelo priljubljene in učinkovite so tudi takšne iz medicinskega tekstila - kompresijskega materiala). Kvalitetne opornice se ponašajo z inovativnim tkanjem in dizajnom, ki je prilagojeno gibanju kolenskega sklepa.

Pozitivne lastnosti nošenja opornic za koleno so znane mnogim športnikom, zato se nemalokrat odločajo zanje zgolj za preventivo. Ena izmed glavnih prednosti je vsekakor tudi ta, da tekačem, kolesarjem, pohodnikom ... dajejo občutek varnosti in jih opozarjajo, da morajo pri fizični aktivnosti paziti na svoja kolena. Seveda pa vam zgolj nošenje opornice ne daje zagotovila, da ste pred poškodbam varni. Previdnost pri športnih aktivnostih torej kljub vsemu torej ne bo odveč.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…