Hujšanje in vitalnost

Besedi v naslovu zelo pogosto slišim. Pa morda kdaj razmišljamo, kako sta povezani ali kako ju lahko povežemo? Kakšna sploh je razlaga besede vitalnost? V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je beseda razložena kot sposobnost za življenje, obstajanje. Druga razlaga je podobna: življenjska moč, volja do obstajanja. In kakšna je vaša življenjska moč?

Marijanca Bahar, univ. dipl. kem., svetovalka naturopatskih rešitev

Utrujenost, vrtoglavice, nabiranje kilogramov, nezadovoljstvo ... lahko preplavi vsakdanjik, da se že zjutraj bojite vstati iz postelje z mislijo na večer, ko bo težko priti do nje. Imunski sistem nam dostikrat pokaže, da je potrebno nekaj spremeniti. Vendar kaj? Tako zelo veliko je nasvetov zadnja leta o zdravju in pravilni prehrani, da nastaja zmeda. Prvo vprašanje, ki ga pogosto dobim, ko omenim spremembo prehrane, je običajno: Toliko je raznih prehranskih diet, da ne vem, katero izbrati. Nekatere so zelo omejujoče, zopet druge široke in dovoljujejo veliko. Vsem pa je skupno, da nekaj omejujejo in predvsem nekatere so zelo enolične. Vsekakor pa smo ljudje tako različni in zatorej je skoraj nemogoče, da bi vsem odgovarjalo vse.

Naslednji izziv s katerim se srečam, predvsem, ko svetujem omejene večerje, je, kako zagotoviti kvaliteten obrok za kosilo, če sem pa na delovnem mestu. V takem primeru potem pridejo prav kvalitetne mešanice, ki jih preprosto zmešamo z vodo in popijemo. S tem telesu nudimo prepotrebna naravna in kvalitetna hranila. Za vitalnost lahko tako kombiniramo zmleto proso in piro ter staro žito enozrnico z ržjo. S tem dobimo uravnovešeno kombinacijo silicija, magnezija, cinka, železa, bakra, mangana, kalija fosforja, lep nabor vitaminov skupine B. S tem naborom poskrbimo za krepko tkivo v sklepih ter okrepimo kožo, nohte in lase in poskrbimo za večjo vitalnost in normalno delovanje živčnega sistema. Ko tem dobrotam dodamo še medicinske gobe, dobimo vitalni eliksir, ki nam pomaga čez tiste trenutke, ko ne uspemo pojesti običajnega obroka. Shitake imajo širok vpliv na imunski sistem in poleg tega še protivnetno in proivirusno delovanje, pomagajo pa tudi pri uravnavanju holesterola in sladkorja v krvi. Naravni vitamin C nas krepi v celoti, pripomore tudi pri tvorjenju kolagena.
Kadar želimo poleg vitalnosti tudi izgubiti kakšen kilogram in kljub vsemu pojesti kvaliteten obrok, lahko izberemo malo drugačno kombinacijo. Vključimo divje proso in oves, kateremu dodamo laneno moko in mandlje s sojino moko. S tem poskrbimo tako za bogato zalogo silicija, biotina, železa, magnezija, kalcija, B vitaminov in beljakovin.
Gobe, ki jih dodamo pa so Reishi, poznane pod imenom »goba za dolgo življenje«, Resasti bradovec, ki izjemno neguje nevrone v našem telesu ter Maitake, ki pomagajo pri trdnih kosteh in uravnavajo nivo holesterola in sladkorja. Seveda ni smiselno brez naravnega vitamina C, lahko pa dodamo malo sladila z nizkim glikemičnim indeksom kot je naprimer Yacon.

Izjemno dobro pa lahko poskrbimo tudi za otroke, take prave in tiste po duši. Tukaj lahko dodamo kakav v prahu in javorjev sirup za boljši okus, prav tako pa daje svojevrsten okus tudi naravni vitamin C in amarant.
Sveta Hildegarda je zelo poudarjala uporabo galganta in v kolikor imamo kakršnekoli težave s prebavo, je koristno da ga vključimo in se ga naučimo dodajati živilom. Tudi zgoraj omenjenim kombinacijam.
Za svojo vitalnosti in neomejeno zalogo energije lahko skrbimo tudi s pravo izbiro malice. Tako pri hujšanju kot pri običajni negi svojega telesa. Prav je tudi, da otroke naučimo pozornosti do tega, kaj jejo. Saj poznate tisto načelo, da smo to, kar jemo. In v jutranji obred vključite kozarec limonade, potem pa naredite svojo najljubšo vajo. Priporočam tibetanske vaje pomlajevanja.
Poln koš vitalnosti vam želim.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…