Po kopanju v bazenu obvezno pod tuš

S Sandijem Luftom, dr. med., spec. dermatologije iz Derma centra Maribor in Rogaška smo se pogovarjali o tem, ali morska voda res koristi naši koži in ali ji klor v bazenih morda škoduje. Preberite, kaj nam je povedal.

Veronika Bilban
Kako naj pomagamo koži, da lažje in s čim manj posledicami preživi to hudo poletno vročino?

Trajne posledice v in na koži po poletju pusti samo in izključno sonce. Ionizirajoči UV žarki sonca naredijo poškodbe v živih celicah vrhnjice in tudi globje. Teh sprememb sprva ne opazimo. Ponavljajoče se porjavitve in opekline, pa tudi vsakdanja nezaščitena izpostavljenost soncu, pa z leti nakopiči poškodbe, ki jih opazimo kot prezgodnje staranje kože z lisami, gubami, stanjšano kožo, pomnožitvijo izrastkov, spremembo medceličnega veziva, predstopnjami kožnega raka in kožnim rakom. Največja pomoč koži v poletju je zaščita pred soncem z izogibanjem v času najmočnejšega sevanja, oblačili in pokrivali ter uporabo krem z visokimi zaščitnim faktorjem. Ne pozabimo tudi na zaščito med vsakodnevnimi opravki, tudi med kavo na soncu.

Poleti smo veliko v vodi oziroma več kot med ostalimi letnimi sezonami. Ali to pomeni, da koža ne potrebuje toliko vlažilnih krem?

Poleti je zunanja zračna vlažnost višja, zato je koža manj suha. Potreba po vlaženju z vlažilnimi kremami, ki imajo sposobnost podaljšanega vlaženja kože z bioidentičnimi snovmi, kot so hialuronska, mlečna kislina, glicerol in urea, je manjša kot v drugih delih leta. Daljše namakanje v bazenski vodi suši kožo, zato je potrebna uporaba vlažilnih krem za telo po končanem kopanju.
V času visokih zunanjih temperatur koži krajši čas odgovarjajo tudi hidratantne kreme za obraz in mleko za telo, ki imajo v svoji sestavi velik delež vode, zato deluje hladilno, vendar pri ponavljajoči se uporabi izven poletja tudi zelo sušijo kožo in lahko povzročijo vnetja na obrazu, t. i. perioralni dermatitis.

Kaj povzroči slana voda na koži? Ali je morska voda zdrava zanjo?

Morska voda vsebuje veliko mineralov, kot so magnezij, jod, kalcij ter natrij, žveplo in klor ter njihovih soli, je tudi hladnješa od vode v termalnem bazenu, ki ponavadi vsebuje več klorovih spojin. Izjema so bazeni z morsko vodo in vodo, ki je pripravljna z reverzno osmozo, ozonom ali drugimi antiseptiki.
Soli v morski vodi delujejo protivnetno, jod deluje antiseptično - razkužuje, magnezij je znan po tem, da vlaži kožo, kar pomaga pri naketerih avtoimunih kožnih boleznih, kot je atopijski dermatitis, ekcem, luskavica ... Ker se kopamo ponavadi podnevi, ima ugoden vpliv tudi delovanje sonca, tako da je izboljšanje kroničnih vnetnih bolezni kože ponavadi posledica vzajemnega vpliva obojih na kožo. Ni pa to nujno, saj lahko sol v vodi povzroči draženje razpokane kože in poslabšanje stanja, zaradi prisotnosti bakterij v morski vodi se lahko celo pojavi vnetje. Pretiravanje s sončenjem pa znano povzroči številne takojšnje in poznejše stranske učinke. Sončna opeklina lahko npr. razširi vitligo in poslabša luskavico. Vsekakor ni priporočljivo, da se namakamo v morski vodi v fazi poslabšanja bolezni, ko je koža razpokana ali z odprtimi ranami oziroma, ko so le-te pokrite s krasto.
Plavanje v morju naj bi pomagalo tudi pri senenem nahodu, vnetju sinusov in dihalnih poti, ugoden vpliv ima na razgradnjo psihičnega stresa. Hladna voda morja spodbudi delovanje receptorjev na mraz v koži, ki delujejo na sproščanje hormonov adrenalina, kortizola in edorfinov. Slednje vpliva na izboljšanje imunske odpornosti, sočasen vpliv vzorca dihanja pri plavanju pa še dodatno deluje na izboljšanje razpoloženja.

Kako pa je s kožo, ki je izpostavljena kloru v bazenih?

Klor je najpogosteje uporabljeni antiseptik za pripravo bazenske vode. Ni dvoma, da je uporaba klora v bazenski vodi koristna oziroma je tveganje zaradi izpostavljanja kloru neprimerno manjše v primerjavi z nevarnostmi za zdravje, ki prežijo na nas v nerazkuženi vodi. Poleg delovanja na škodljive bakterije v vodi klor deluje tudi na bakterije na površini kože, oksidacijo proteinov, v kombinaciji s podaljšanim namkanjenm v vodi pa tudi suši kožo. Bazenska voda sama po sebi suši kožo, še bolj pa jo, če je voda topla in je namaknje predolgo. V termalnih bazenih je omejitev namakanja 20 minut, nato je treba bazen zapustiti za vsaj 20 minut, da se koža ohladi.
Klorirana voda ima tudi pozitivne učinke, saj v nekaterih primerih izboljša površinsko obliko aken. Da pa ne bi bilo tako preprosto, se lahko akne tudi poslabšajo zaradi sušenja kože v bazenu zaradi predolgega namaknja v vodi in posledičnega povečanega mastenja kože in zapore izvodil lojnic. K temu pripomore še sončenje in porjavitev kože, kar je razlog za izbruhe aken po končanem kopalnem dopustu. T. i. klorove kopeli, ki se izvajajo enkrat tedensko, so tudi koristne pri atopijskem dermatitisu, saj zmanjšujejo prekomerno število bakterij na površini kože, ki so vpletne v poslabšanja te bolezni.
Pred in po kopanju v bazenih se se je treba tuširati. S tuširanjem pred kopanjem v bazenu odstranimo odmrli sloj kože in bakterije, zato nastane v bazenu manj organskih spojin s klorom, ki dajejo neprijeten vonj, s tuširanjem po uporabi bazena pa klorove spojine odstranimo s kože. Po kopanju v bazenu priporočamo uporabo vlažine kreme, ki vsebuje telesu lastne snovi, kot so urea, mlečna kislina, glicerol ali omega tri maščobne kisline.

Nekako je splošno znano, da parfume na primer izbiramo glede na letni čas, tudi vemo, da kreme in druge izdelke izbiramo glede na čas uporabe (nočne in dnevne kreme), koliko pozornosti pa dajemo temu, da zamenjamo zimsko kolekcijo izdelkov za nego kože z novo, bolj primerno za poletje?

To je zelo pomembno, saj izbira letnem času primerne mazilne podlage poveča prijetnost in rednost uporabe. Predstavljajte si, da bi se v zelo vročem in vlažnem poletnem dnevu morali namazati z mastno kremo ali oljem. Ne samo, da bi ti dve mazilni podlagi zadrževali toploto v telesu, zaradi časer bi se slabo počutili, povečalo bi se potenje, lepljivost z oblačili, neredko bi to povzročilo vnetje dlačnih mešičkov in draženje kože. To bi bilo precej podobno, kot če bi v poletni vročini nosili zimsko garderobo.
Poletne mazilne podlage morajo biti lahke teksture, z mnogo vode, ki po nanosu hladi, vlaži in odvaja toploto iz kože. Vlaženje kože omogočajo kreme s hilauronsko kilsino, ureo ali mlečno kislino v obiliki krem ali losjonov. Nasprotno bi uporaba poletnih krem v zimskem času povzročila sušenje kože, draženje in pogosto bolezen na obrazu, kot je perioralni dermatitis.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…