Toplotna izčrpanost in toplotni udar

Toplotna izčrpanost je bolezen, ki nas lahko močno prizadene, v najslabšem primeru lahko vodi celo do toplotnega udara.

Tia Kemperle

Telo je narejeno tako, da se samo ohlaja s pomočjo potenja, a če na poletni vročini pretiravamo in je ne jemljemo dovolj resno, lahko pride do precejšnjih težav, saj izpostavljenost vročini onemogoči telesu, da se ohladi. Takrat se lahko pojavijo znaki toplotne izčrpanosti, kot so: slabost, utrujenost, bruhanje, glavobol, mišični krči ... Če stanje pravočasno ne izboljšamo, je velika verjetnost, da nas doleti toplotni udar, organizem ne izloča več znoja, temperatura narašča, človek postane zmeden, pride lahko do napada in s tem življenjsko ogrožujoče situacije.

V primeru toplotne izčrpanosti moramo nujno poskrbeti, da telo takoj ohladimo in s tem znižamo temperaturo. Prenehati moramo z aktivnostmi na prostem, poiskati senco oziroma hladen prostor, popiti moramo vodo ... Če to ne pomaga in nas ob tem doleti še slabost, omotičnost, če bruhamo in nam mišice oslabijo, potem so to že znaki, ki lahko vodijo do toplotnega udara. Najbolj so ji izpostavljeni otroci in starejši ljudje, saj imajo njihova telesa slabšo sposobnost hlajenja. Ravno zato nikar ne puščajte dojenčkov in majhnih otrok v avtu, ki se zelo hitro segreje na visoko temperaturo, ki je lahko zanje tudi usodna. Prav tako obstaja večje tveganje za nastanek toplotne izčrpanosti ali udara za osebe, ki v vročih dneh uživajo alkohol, imajo prekomerno telesno težo ali jemljejo nekatera zdravila, ki zmanjšajo sposobnost potenja (kot na primer antidepresivi ...).

V čem se razlikujeta toplotna izčrpanost in toplotni udar?

Razlika je ta, da medtem ko se žrtve toplotne izčrpanosti močno znojijo, se ljudje, ki trpijo zaradi toplotnega kapi, prenehajo znojiti in imajo suho kožo. To je opozorilni znak bližnjega toplotnega udarca. Povsem določena ločnica med tema dvema stanjema pa ne obstaja. Namreč, če ima oseba bolezenske znake, ki so povezani s toploto (omotica, slabost, glavobol ...) in če hkrati pride do sprememb v duševnem stanju, je treba obravnavati, da ta oseba trpi zaradi toplotne kapi. To vključuje zmedenost, letargijo, napad ali komo. Stanje zahteva nujno medicinsko pomoč in če le-ta ne pride pravočasno, lahko pride tudi do smrti.

Kaj povzroči toplotno izčrpanost?
Izpostavljene so ji osebe, ki delajo ali vadijo v toplem okolju, organizem pa se medtem ne more primerno ohladiti. Pojavi se dehidracija zaradi močnega znojenja, kar pripelje tudi do mišičnih krčev, slabosti, utrujenosti in bruhanja. Če je v ozračju veliko vlage, znoj na koži ne more izhlapeti v okolico, zato se telo segreva.

Kdaj obiskati zdravnika?
Če znake toplotne izčrpanosti pravočasno opazimo, si lahko pomagamo sami. Zagotoviti si moramo primerno količino vode in poiskati hladen prostor, v katerem se spočijemo. Priporočljivo je, da zaužijemo pijačo za športnike, ki vsebujejo veliko elektrolitov. Če krči v mišicah ne popustijo ali slabost ne preneha, potem je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Nujno je obiskati zdravnika v primeru, če se prenehamo potiti, saj lahko to vodi do napada oz. vročinskega udara.

Večina posameznikov ne utrpi posledic zaradi toplotne izčrpanosti. Ključ do uspeha je pravočasno prepoznavanje simptomov, preden izčrpanost napreduje do toplotne kapi. Prej kot bo aktivnost ustavljena in prej kot se bo posameznik začel hladi in preprečil nadaljnjo dehidracijo, večja bo verjetnost, da se ne bo prišlo do zapletov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…