Kokos, stoletnik tisočerih rab

Kjer sonce premore največ svoje moči in kristalno morje nežno pljuska ob droben pesek zlatih plaž, kraljujejo palme, ki dosežejo v višino do 30 metrov. Visoka, vitka in elegantna drevesa se priklanjajo vetru vsaka s svojo krono, sestavljeno iz temno rjavih kokosovih plodov – vsak od njih tehta od dveh do dveh kilogramov in pol.

Kokosova palma je najpomembnejša kulturna rastlina v tropskem pasu. Domneva se, da izvira iz otočij v jugozahodnem Tihem oceanu. V Indiji mu pravijo drevo, ki nudi vse, kar rabimo za življenje, v Mezopotamiji drevo tisočih rab, na Filipinih pa drevo življenja. Od cvetenja do kalitve kokosovega oreha traja tudi do dve leti in pol. Drevo lahko dočaka tudi do sto let, najbolj pa obrodi med desetim in 50 letom. Naenkrat lahko obrodi po 75 orehov.

Vsestransko uporaben: od listov do mesa

Rastlino domačini uporabljajo za prekrivanje hiš, pletenje klobukov in košar. Korenine se uporablja v zdravilstvu in za barvila. Kokosov oreh vsebuje beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate in minerale. Sto gramov mesa sadeža ima 399 kalorij. Pod kosmato rjavo lupino se nahaja plast kokosovega mesa, ki ga lahko uživamo surovega, nastrganega lahko uporabimo pri peki, kokosovo moko pa uporabljajo tudi pri proizvodnji kosmičev. Na sredini sadeža je kokosova voda, skoraj prozorna tekočina, katero skoraj vedno (napačno) poimenujemo kokosovo mleko. Nenazadnje, kokosov oreh in njegove sestavine so že vrsto let nepogrešljivi pri izdelovanju vrhunskih kozmetičnih in lepotnih izdelkov.

Številni zdravilni učinki

Skoraj polovico maščobnih kislin v kokosovem olju predstavlja lavrinska kislina, ki jo najdemo tudi v materinem mleku. Ta krepi imunski sistem ter deluje proti virusom, bakterijam in zajedavcem. Značilnost kokosovega olja so zelo kratke in srednje dolge nasičene maščobne kisline, zaradi katerih ima izjemne lastnosti, saj jih telo jih raje porabi za neposreden vir energije, kot pa da bi jih kopičil. V primerjavi z ogljikovimi hidrati imajo prednost, da ne zvišujejo ravni glukoze v krvi, uravnavajo pa tudi holesterol in krvni tlak. Rastlina je vir vitamina B, vitamina E, železa, cinka in selena. Vsebuje veliko maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, zato je zelo hranilna. Kokosovo olje učinkovito celi rane in brazgotine ter vlaži in neguje kožo.

Veronika Bilban

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

13.01.2021

5 enostavnih trikov za izboljšanje imunskega sistema

Zakoračili smo v januar in zima je pošteno pritisnila: temperature se dnevno komajda še…
13.01.2021

Uprimo se raku – 9 namigov za zmanjšanje tveganja pojava rakavih obolenj

V Sloveniji vsako leto za eno od oblik raka na novo zboli kar 13.000 ljudi. Kljub temu,…
10.01.2021

Hrana, ki uravnava sladkor v krvi

Ali ste vedeli, da obstajajo živila, ki urejajo krvni sladkor? V nadaljevanju vam jih…
06.01.2021

Naravna pomoč proti glavobolom

Tisti, ki se sooča z migrenskimi napadi natančno ve, kako hudi so. Močan glavobol ob…
14.12.2020

Zakaj nas zebe

Z začetkom decembra smo že vstopili v meteorološko zimo, tik pred božičem pa bomo…