Požirek za zdravje in optimizem

Sveže stisnjeni sokovi
Požirek za zdravje in optimizem


Prihaja obdobje zaznamovan z gripo in prehladi. Če se jim želimo upreti, moramo okrepiti imunski sistem ter omogočiti organizmu, da bo pridobil čim več moči za boj proti nadležnim boleznim in virozam. Strokovnjaki svetujejo, da zaužijemo čim več vitaminov in mineralov, ki nam bodo pomagali ohraniti zdravje. Ogromno jih je v sveže stisnjenih sadnih in zelenjavnih sokovih. Ne odlašajte, ampak si že danes pripravite okusen, slasten in hranljiv napitek!

S sadjem in zelenjavo lahko učinkovito odplaknemo strupe iz telesa, saj naravne kisline v njih uničujejo bakterije in poskrbijo za naše boljše počutje. Z rednim pitjem sveže stisnjenih sokov, ki so neprimerno boljši od kupljenih, dokazano uspešno lajšamo zdravstvene težave. V njih so namreč skriti vitamini, minerali, encimi in druge hranilne snovi, ki pozitivno delujejo na naš organizem. Vemo, da še posebej takrat, kadar se nam mudi, smo v naglici, nekoliko nervozni ali pod stresom, posežemo po nezdravih prigrizkih. Namesto tega raje izberimo sveže iztisnjen sok, ki ga je mogoče pripraviti hitro in enostavno. Izberite sadje, zelenjavo ali mešanico obojega, po katerem se boste počutili pozitivno, polni energije in optimistične volje. Še bolje bo, če boste uporabili ekološko pridelano sadje in zelenjavo, ki ni obremenjena s pesticidi in drugimi zdravju škodljivimi snovmi. Priporočljivo je, sok spijete takoj, ko si ga pripravite in ga ne shranjujte za pozneje.


Sadje in zelenjava - naša zdravnika?
Nekatere raziskave dokazujejo, da z enim kozarcem sveže iztisnjenega soka na dan lažje zmanjšujemo telesno težo, še posebej, če z njim začnemo dan. Poleg tega se izboljša prebava, pozitivni učinki rednega pitja pa so kmalu opazni tudi ob pogledu na kožo, ki je videti bolj pomlajena, čista, zglajena in navlažena. S pitjem sokov, ki vsebuje naravno glukozo, vitamine, minerale in ostale hranljive snovi, dobimo življenjsko energijo, okrepimo imunski sistem, zaradi česar smo bolj odporni proti boleznim, lažje reguliramo krvni pritisk, vzdržujemo normalen nivo holesterola, poskrbimo za hidracijo, priskrbimo telesu dozo antioksidantov ter uspešno preženemo utrujenost. Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti, da v ničemer ni dobro pretiravati. Čeprav je v kozarcu sadja malo kalorij, pa sadje vsebuje sadni sladkor (fruktozo), zato je pitje nekoliko manj primerno za ljudi, ki imajo sladkorno bolezen. Vsekakor je priporočljivo, da si pogosteje pripravite sok iz korenja, listnate zelenjave, pšenične trave itd., ali pa naredite mešan, sadno-zelenjavni napitek.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…