Izdelki narejeni po načelu: roke in motika

Z Darjo Blatnik, vodjo Blagovne znamke Moika, je prijetno klepetati. Njen vsakdan se vrti okoli kreativnosti, ustvarjalnosti, nabiranja novega znanja in nenehnega povezovanja z naravo, ki ji nudi kvalitetne sestavine za negovalno kozmetično linijo.

Sara Sočan

Zakaj menite, da je poseganje po naravni kozmetiki dandanes tako zelo popularno? Gre za trenutni trend ali za kaj več?

Splošnemu dvigu kakovosti življenja botrujeta okoljska osveščenost ter dobra informiranost o zdravju in dobremu počutju prijaznih izdelkih ter aktivnostih. Potrošniki od proizvajalcev in prodajalcev v zadnjih letih zahtevamo vedno večjo transparentnost svojih nakupov, na voljo pa so nam bolj in manj kakovostne informacije o tem, kaj nam škodi ter kaj nas ohranja vitalne in zdrave.
Trg živilske industrije je kot vodilni zaznal vplive te dobre informiranosti in posledično vedno bolj zahtevnega povpraševanja po njihovih produktih. Kot kupci danes želimo natančno vedeti iz česa je izdelek sestavljen, izvor njegovih sestavin ter način pri- in predelave. Trend se je zadnja desetletja (bolj intenzivno zadnja leta) razširil še na ostale industrije, tudi kozmetično. In prav je tako. Prav je, da kot uporabniki vemo, kaj nanašamo na svojo kožo ter kakšen je dolgoročni vpliv teh izdelkov na naše zdravje. Opravka imamo vendar z največjim človeškim organom!

Težava nastane takrat, ko ob poplavi informacij ter mogočnih marketinških kampanjah nismo več sposobni kritične presoje ali pa za poglobljena raziskovanja preprosto nimamo časa, podležemo kupu neosnovanih trditev ter slepo verjamemo napisanemu in bodisi zavračamo dobre ali sprejemamo slabe alternative.

Sem namreč trdnega prepričanja, da zdrav življenjski slog ni le posledica skupka nekaj površnih informacij, pač pa za tem stoji kompleksna življenjska filozofija. Začenši z ravnanjem do sočloveka (kar se včasih zdi, da postaja popolnoma nepomembno), v nadaljevanju s spoštovanjem do okolja v katerem živimo, s skrbjo in odgovornostjo za lastno zdravje, s spoštovanjem do naravnih danosti in neobnovljivih virov in konec koncev z veliko mero odgovornosti do generacij, ki prihajajo za nami.

Več ali manj se vsaka dobro naštudirana marketinška kampanja osredotoča na reševanje problemov za katere naročnik (torej proizvajalec kozmetičnih izdelkov) smatra, da jih ima njegov potencialni kupec. Ste opazili, da je zadnja leta zelo popularno izpostavljati zdravju škodljive sestavine? Brez parabenov, brez tega, brez onega, oglašujejo se »brez« sestavine, ki jih ne dovoljuje niti uredba, ki ureja področje proizvodnje konvencionalne kozmetike. Zelo moderno je oglaševanje: brez konzervansov. Ste ob tem vedeli tudi, da emulzija, torej kreme, ki tako zelo dobro denejo naši koži, brez ustreznih konzervansov ne preživijo niti enega meseca? Vsa tovrstna oglaševanja računajo na populistično nevednost in strahove, ki iz nje izvirajo. Na pomanjkanje znanja in nekritično prebiranje raznih forumov, na nepreverjene informacije, ki krožijo po socialnih omrežjih in še in še.

Naj poudarim: »Ni vse sintetično slabo in zdravju škodljivo in ni vse, kar je naravno tudi nujno dobro za našo kožo.« Pika. Naravna kozmetika je izbira. Je odločitev vsakega posameznike za alternativo izdelkom, ki smo jih imeli na voljo desetletja. Naravna kozmetika je izbira naravnih danosti z nadgradnjo tehnologije, da so izdelki praktični ter prijetni za uporabo. Naravna kozmetika je del načina življenja, ki ga opisujem zgoraj, torej širše življenjske filozofije. Zavedati se moramo, da tudi medicina posega v naša življenja na nenaravni ali če hočete, sintetični način. Pa imamo fantastične rezultate. Populacija dosega mnogo višjo starost kot jo je pred pol stoletja. Imamo konvencionalno kozmetiko, s katero se uspešno lajšajo ali celo odpravljajo določene kožne težave, za mnoge od zloglasnih sestavin pa ne obstajajo relevantne neodvisne študije, ki bi kakorkoli potrdile zdravju škodljive vplive. Hočem povedati, da MOIKA kozmetika ne bazira na ustrahovanju.

Mi smo svojo filozofijo zgradili okoli nečesa drugega, za nas ključnega. Sestavili smo (in jo vedno znova nadgrajujemo) negovalno kozmetično linijo iz surovin našega, slovenskega porekla. V okolju, kjer smo se rodili, živimo in delujemo ter na katerega smo maksimalno prilagojeni se namreč nahaja vse, kar za kakovostno življenje ter zdravje in dobro počutje potrebujemo. Ne gre toliko za to, česa naša kozmetika ne vsebuje. Gre za premišljen izbor in kakovost sestavin, gre za to, da so naši dobavitelji slovenski proizvajalci ter da gradimo svoj poslovni model na zaupanju v svetlo ekonomsko in okoljsko prihodnost Slovenije. Močno verjamemo, da je za preživetje in kakovostno življenje ključno sobivanje človeka z naravo. Vse ostalo so naravne pozitivne posledice.

Kje dobite sestavine za v izdelke?

Rastlinska olja za obrazno negovalno linijo kupujemo izključno od slovenskih proizvajalcev, oljarn in ekoloških kmetij. Velik del rastlinskih izvlečkov in hidrolatov pridelamo sami iz lastnega rastlinskega materiala. Pridelava in večji del proizvodnje potekata na naši kmetiji na Kozjanskem. Redno izvajamo interne kontrole kakovosti in skrbimo za to, da neoporečne in sveže vključimo v končne izdelke. Določene surovine smo zaradi nerazpoložljivosti pri nas primorani uvoziti iz tujine. Od vsakega dobavitelja ali proizvajalca zahtevamo ustrezno spremno dokumentacijo ter tako zagotavljamo kakovost končnih izdelkov.

Katerim ekološkim načelom sledite pri pridelavi rastlin in v katerih koncih po Sloveniji imate svoje rastlinice?
Sledimo načelu: roke in motika. Omenjena kmetija je namreč zapuščina moje babice, kjer so za lastne potrebe pridelovali hrano v času, ko o pesticidih niso vedeli še ničesar! Ko sta zemljo ljubiteljsko obdelovala moja starša, sta z lastnimi rokami plela in okopavala rastlinice in ponosno delila obiskom pridelane paradižnike, paprike, zeljne glave in še kaj. Ob predaji je bil vedno poudarek na: »Niso bogve kaj, so pa natur.« (smeh). Ko smo kmetijo prevzeli mi, smo dolge ure tuhtali, kako urediti površine tako, da bodo rastlinice v sožitju delale dobro in da bo z njimi čim manj dela. Odločili smo se za vključitev perma-kulturnih načel. Dela ni manj, pač pa več. (smeh) Rastline delajo dobro, ker jih danes poznamo že do te mere, ko jim dodeljujemo sosede na tak način, da se izognemo tudi naravnim škodljivcem. Naše kamilice letos niso imele popolnoma nič uši. Rešitev: sosede so bile kapucinke, nekaj majskih obiskovalk pa smo odgnali s koprivnim pripravkom.

Koliko dela, truda in časa morate temu posvečati?
Dejavnost s takim konceptom, kot smo se je lotili mi, zahteva celega človeka. Ker je vanjo tako ali drugače vključena ožja in tudi širša družina, gre, kot že rečeno, za poseben življenjski slog. Naši vikendi in pobegi v naravo so v veliki meri kmetovanje, nabiranje rastlin, urejanje površin, polnjenje, sušenje ... skratka vse, kar je potrebno, da lahko do vas dostavimo lonček Cvet nerolija, hranljive in vlažilne kreme.
Sestavine torej naberate sami. Kam se odpravite in katere najpogosteje naberete?
Meni ena najljubših zdravilnih rastlin, ki jo zagotovo poznate tudi vi, je šentjanževka. Sicer jo vzgajamo tudi sami, vendar je daleč najboljši izvleček pridobljen prav iz tiste, ki jo v nekoliko višjih legah naberemo na sosednjem hribu. Njen blagodejni učinek lahko začutite v Zeliščnem blagodejnem mazilu. Sami v okolici kmetije naberemo tudi materino dušico, ki pa je za enkrat vključena le v izvleček in še nima mesta v končnem izdelku. Razvoj poteka vzporedno s poslovanjem in zato je le vprašanje časa, kdaj vznikne kak nov proizvod.
Kje se se naučili vsega znanja, ki ga potrebujete za vaše delo, vaše poslanstvo?
Dobro je, da mi vsega znanja ni bilo potrebno pridobivati na novo. Ogromno znanja je pridobljenega iz strokovne literature, izobraževanj, praktičnih delavnic, ogromno pa ga prispevajo moji stalni in občasni »sodelavci« na dnevni ravni.

Izdelke ročno polnite. Ste se s tem omejili, da pridelujete manjše količine? So zato bolj kakovostne?
Iskreno rečeno, prav posebne prednosti ročnega polnjenja ne vidim. Gre bolj za to, da to uporabniku zgovorno nakaže, da so naše serije majhne, pripravljene sproti in zato kar se da sveže prispejo do naročnika. Omejili smo se na količine, za katere lahko tudi v prihodnje obvladujemo proizvodnjo vstopnih surovin in zagotavljamo količine surovin ostalih slovenskih proizvajalcev. Nikakor pa nismo omejeni na količine do izkoristka ročnih zmogljivosti, saj je naša vizija naravnana tudi na onstran naših meja, vendar za to še pride čas. Ko bo potrebno, bomo avtomatizirali vsaj del proizvodnje brez kakršnihkoli zadržkov in brez kompromisa v kakovosti.

Se pravi, da je večina sestavinin torej bolj ali manj lokalnih, Slovenskih? Od kod k vam prispejo iz tujine?
Izviramo iz prepričanja, da uvožene in iz tisoče kilometrov oddaljenih dežel prepeljane surovine z neizgovorljivimi imeni ne morejo biti za nas popolnoma nič boljše, kot so tiste, ki rastejo in bivajo z nami. Zato je odgovor na prvo vprašanje: da, absolutno!: Če se le da, jih nabavimo v svoji bližnji okolici.

Nekaj kozmetičnih surovin, kot so npr. aktivne učinkovine, emulgatorji ter določena eterična olja so uvožena iz tujine.
Izjema med vsemi izdelki so naši geli za tuširanje, ki vsebujejo tudi bolj eksotična olja, kot je npr. kokosovo olje. Gre namreč za surovino, ki skozi postopek proizvodnje dobi eno poglavitno lastnost, ki jo uporabniki od tovrstnih izdelkov pričakujejo in to je penjenje. Skozi preteklih nekaj let sem izvedla ogromno praktičnih delavnic izdelave različnih kozmetičnih aplikacij in imela priložnost osvestiti svoje tečajnice, da je penjenje izdelka le estetska lastnost, ki nima popolnoma nobenega čistilnega učinka. V načrtu je, da spremenimo oziroma dodamo tudi čistilne izdelke, ki bazirajo npr. le na olivnem, sončničnem olju, s čimer se bomo tako mi, kot tisti, ki z nami delijo prepričanja, počutili bolj domače, le prhali se bomo z manj mehurčki .

Zakaj ste se odločili, da se boste pričeli ukvarjati z naravno kozmetiko?
MOIKA je odraz načina življenja naše družine na vseh ravneh. Je rezultat gradnje vrednot skozi življenje. Je lahko zmotljiva, popolna, dovršena, neposrečena. Lahko je vse to le, da stremi h konstantnemu napredku. Naravna kozmetika je nadgradnja kozmetike, ki smo jo poznali kot otroci. Kozmetični pripravki imajo estetsko in podporno funkcijo in ne prodirajo v plasti kože, kjer bi dejansko lahko vidno vplivali na stanje naše kože. Lepota in sijaj izvirata iz notranjosti in sta odraz psiho-fizičnega stanja. Naši izdelki to lepoto le podkrepijo ter kožo negujejo do te mere, da ohranja napet in sijoč videz dlje časa. Želeli smo izdelke, ki bodo z vonjem pobožali vaš nos, s teksturo razvajali vaše čute, s sestavinami podprli naravno delovanje vaše kože ter z elegantno embalažo dodali prestižno noto vaši kopalnici.

Če ste opazili, noben naš tekst ne obljublja čudežev, v ničemer se blagovna znamka ne izpostavlja kot superiorna. MOIKA je drugačna linija. Spoštuje predvsem svojega uporabnika, ker je v vsej svoji biti iskrena in ubira svojo pot. Vanjo verjamemo vsi, ki smo pri njenem nastanku kakorkoli sodelovali. Izbrali smo ji podobo, ki je lepa, močna a hkrati nežna, je zelo eksplicitna in v nobenem trenutku ne zavaja.
V prihodnje sledi še ekološko in naravno certificiranje izdelkov. Vse to in še več namreč naši izdelki so, kar lahko v vsakem trenutku z dokumentacijo in ustreznimi analizami tudi dokažemo. Je pač tako, da ljudje zaradi zlorab zaupanja s strani proizvajalcev preprosto potrebujemo neko obliko varnosti, največkrat v obliki certifikatov, ki so eden boljših približkov zastopanja potrošnikovih interesov. Mi gradimo zaupanje v svoje izdelke na več načinov, predvsem pa tako, da imajo uporabniki možnost vračila vsakega izdelka, ki ne izpolnjuje njegovih pričakovanj v za to določenih rokih in brez pojasnil.

Kako naj stranka ve, kateri izdelek izbrati? Včasih niti ne vedo, kakšen tip kože imajo. Jim svetujete? S katerimi vprašanji se najpogosteje obračajo na vas?
Seveda. Z večino uporabnikov pred prvim nakupom dosti komuniciramo. Največkrat se zgodi, da dobimo vrnjen vprašalnik, ki se nahaja na naši spletni strani http://www.moika.si/vas-tip-koze. Bolj natančno kot je izpolnjen in z več informacijami kot razpolagamo, bolj natančno usmeritev lahko podamo. Na voljo imamo tudi testne verzije vseh dnevnih negovalnih krem, ker so najbolj individualna nega in se lahko pri enakemu identificiranemu tipu kože obnašajo različno.

Največ vprašanj zagotovo dobivamo iz naslova hidrolatov, kaj sploh so in čemu služijo, dostikrat se pojavijo vprašanja o določenih surovinah iz seznama predvsem o njihovem namenu, ali so naravni, velikokrat prejmemo prošnje za nasvet pri negi, ne nazadnje pa se pojavi dostikrat kdo, ki ima željo po ustvarjanju in vpraša po tem, kako se lotiti in ali sploh. Moj standardni odgovor je: poskusite! Ni lahko, ni nemogoče, neustrašnost in vztrajnost vas lahko pripeljeta tja, kamor so vas lahko do zdaj popeljale le sanje. (smeh)

Ker so izdelki naravni, imajo verjetno krajši rok uporabe. Ali je nevarno, če izdelek uporabljamo po poteku roka za uporabo?
Nobenega izdelka ni varno uporabljati po roku uporabe ker ne vemo, kdaj izdelek postane mikrobiološko oporečen in lahko posledično povzroči reakcije na naši koži. Datume, ki jih opredelimo mi, tudi zagovarjamo, saj so posledica naših izkušenj in testiranj. Kljub temu da imamo veliko boljše rezultate, kot jih navajamo, opredeljujemo krajše roke uporabe zato, ker izdelkov ne držimo na zalogi temveč jih proizvajamo sproti. Če jih potestirate še par mesecev po preteku roka sem prepričana, da bi bili zelo presenečeni. Seveda pa je vse odvisno kako pozorni ste na higieno ob uporabi ter pod kakimi pogoji izdelek hranite. Če pustite teden dni pokrovček kreme odložen ob lončku vam zagotavljam, da so se vanj naselili nevidni vsiljivci, ki pa v svojem namnoženem številu lahko dejansko povzročijo težave.
Naravna in ekološka kozmetika ima s strani organov, ki regulirajo njeno področje tudi jasno določene konzervanse, ki jih lahko dodajamo. Ker so ti po svoji učinkovitosti praviloma šibkejši kot konvencionalni, je treba z izdelki ravnati odgovorno in bolj pazljivo kot z ostalimi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…