Štirje triki za boj proti jesenski utrujenosti

Zaradi vedno krajših dni in turobnega vremena se v teh dneh marsikdo bori z utrujenostjo, poleg tega pa je za nami sproščeno poletje, ko je tudi na delovnem mestu bolj umirjeno. Izčrpanost v jesenskih dneh torej ni redkost, nanjo vpliva tudi sprememba vremena. Preberite, kako lahko uspešno premagate jesensko utrujenost z nekaj preprostimi triki.

Gibanje na svežem zraku

Kljub temu, da vas ob nižjih temperaturah mogoče zmrazi že ob sami misli na gibanje zunaj, je to zelo zdravo. Kratek sprehod ali tek pred službo vam bo zelo dobro del, tekom vikenda pa lahko zunaj preživite več časa. Odpravite se v gozd in naberite kostanj, nato pa organizirajte kostanjev piknik. Pojdite na kakšen izlet, lahko tudi s kolesom.

Zdrava prehrana

Na vrtu ali pri branjevkah na tržnici lahko še vedno najdete svežo domačo zelenjavo, polno vitaminov in mineralov. Uživajte v sadovih poletja, dokler je še na voljo. Če imate doma viška hrane, si pripravite ozimnico – skuhajte zdrave domače marmelade in paradižnikove omake, vložite kumare in papriko ter drugo zelenjavo. Vaši obroki naj vsebujejo zdrave sestavine, jejte pa več manjših obrokov.

Dovolj tekočine

Hladnejši dnevi kar kličejo po toplem čaju – privoščite si nesladkanega, če je mogoče naj bo iz svežih ali sušenih domačih zelišč. Dan začnite s kozarcem vode. Izberite mineralno vodo, kajti magnezij je zelo pomemben in pogosto spregledan mineral, ki ga telo ne proizvaja samo, med drugim pa prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, zato je odličen v boju proti jesenski utrujenosti.

Dovolj spanja

Pri utrujenosti in izčrpanosti je seveda potrebna zadostna količina spanca. V posteljo se zvečer odpravite pravočasno, da boste pridobili kakšno uro spanja, ki vam bo zagotovo koristila. Če spreminjate rutino, bo vaše telo potrebovalo nekaj časa, da se privadi, zato vztrajajte, dokler se vam bioritem ne uredi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…