Štirje triki za boj proti jesenski utrujenosti

Zaradi vedno krajših dni in turobnega vremena se v teh dneh marsikdo bori z utrujenostjo, poleg tega pa je za nami sproščeno poletje, ko je tudi na delovnem mestu bolj umirjeno. Izčrpanost v jesenskih dneh torej ni redkost, nanjo vpliva tudi sprememba vremena. Preberite, kako lahko uspešno premagate jesensko utrujenost z nekaj preprostimi triki.

Gibanje na svežem zraku

Kljub temu, da vas ob nižjih temperaturah mogoče zmrazi že ob sami misli na gibanje zunaj, je to zelo zdravo. Kratek sprehod ali tek pred službo vam bo zelo dobro del, tekom vikenda pa lahko zunaj preživite več časa. Odpravite se v gozd in naberite kostanj, nato pa organizirajte kostanjev piknik. Pojdite na kakšen izlet, lahko tudi s kolesom.

Zdrava prehrana

Na vrtu ali pri branjevkah na tržnici lahko še vedno najdete svežo domačo zelenjavo, polno vitaminov in mineralov. Uživajte v sadovih poletja, dokler je še na voljo. Če imate doma viška hrane, si pripravite ozimnico – skuhajte zdrave domače marmelade in paradižnikove omake, vložite kumare in papriko ter drugo zelenjavo. Vaši obroki naj vsebujejo zdrave sestavine, jejte pa več manjših obrokov.

Dovolj tekočine

Hladnejši dnevi kar kličejo po toplem čaju – privoščite si nesladkanega, če je mogoče naj bo iz svežih ali sušenih domačih zelišč. Dan začnite s kozarcem vode. Izberite mineralno vodo, kajti magnezij je zelo pomemben in pogosto spregledan mineral, ki ga telo ne proizvaja samo, med drugim pa prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, zato je odličen v boju proti jesenski utrujenosti.

Dovolj spanja

Pri utrujenosti in izčrpanosti je seveda potrebna zadostna količina spanca. V posteljo se zvečer odpravite pravočasno, da boste pridobili kakšno uro spanja, ki vam bo zagotovo koristila. Če spreminjate rutino, bo vaše telo potrebovalo nekaj časa, da se privadi, zato vztrajajte, dokler se vam bioritem ne uredi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…