Zobni aparat za odrasle

Poravnava zob ni namenjena samo otrokom, ampak tudi odraslim. Razlogi, da se odrasli odločijo za obisk ortodonta, so različni, večinoma pa so podobni tistim pri otrocih. Ortodontsko zdravljenje poteka tako, da ortodont natančno preveri stanje zobovja in nato na podlagi odtisa zob in rentgenskega posnetka naredi ustrezen načrt zdravljenja. Sodobne tehnologije so omogočile, da so na trgu različni, vidni in nevidni zobni aparati, zato si lahko privoščite lep nasmeh in zdrav ugriz v kateri koli starosti.


Seveda je najbolje, če ortodonta obiščete že kot otroci. Najprej zato, ker je zdravljenje smiselno opraviti čim prej, saj so otroci bolj trpežni, poleg tega pa traja zdravljenje pri odraslih nekoliko dlje. Drugič pa tudi zato, ker otrokom do 18 let stroške zdravljenja v večini primerov pokrije zdravstveno zavarovanje, če se potreba po ortodontskem zdravljenju odkrije pred 16. letom.


Iz različnih razlogov ortodontskega zdravljenja vedno ni možno opraviti v otroštvu, vendar ni s tem še nič zamujenega. Zato kar brez skrbi, zobe se lahko poravna, vse dokler imate svoje zobe in zagotovo ne boste edina odrasla oseba v svoji okolici, ki si je dala poravnati zobe. Ortodontsko zdravljenje za odrasle je večinoma enako učinkovito kot pri otrocih.


Razlogi za ortodontsko zdravljenje
Raziskave kažejo, da se čedalje več odraslih odloča za ortodontsko zdravljenje. V Združenih državah Amerike se je v zadnjih dveh desetletjih število pacientov, ki jim ortodonti letno namestijo zobne aparate, podvojilo. Celo število moških, ki se odločajo za poravnavo svojih zob, je iz leta v leto večje.


Najpogosteje je razlog za ortodontsko zdravljenje pri odraslih estetske narave.


Pri mnogih pa estetika ni razlog za ortodontsko zdravljenje. Med takšne primere denimo sodi pomoč pri parodontalnemu zdravljenju. Tudi v primerih oteženega čiščenja medzobnih prostorov se priporoča ortodontski premik zob. Zobni aparat se lahko namesti tudi kot priprava na protetično zdravljenje ali zaradi odprave poškodb zob. V nekaterih primerih je ortodontski premik lastnih zob celo boljša rešitev kot mostiček ali implantat.


Kako izbrati pravega ortodonta?
Če ste zdaj že bližje odločitvi, da boste tudi vi poskrbeli za poravnavo svojih zob, morate izbrati ortodonta, ki bo poskrbel za vaš lep nasmeh. Izbira ortodontov v Sloveniji je kar velika, agresivna marketinška dejavnost tujih ortodontov konkurenco samo povečuje.

Ortodont za odrasle
Pri izbiri ortodonta morate, poleg kakovosti, upoštevati ceno celotnega zdravljenja in oddaljenost ortodonta od svojega kraja bivanja. Slednje je pomemben del celotnega stroška zdravljenja, saj se boste približno dve leti vsakih nekaj tednov napotili na kontrolni pregled. Pomembna stroškovna postavka je tudi obdobje retencije, ki nastopi po končanem ortodontskem zdravljenju.


Ortodont bo v največji možni meri upošteval vaše želje pri izbiri zobnega aparata, toda cene med različnimi zobnimi aparati in načini zdravljenja so lahko zelo velike.


Če imate z izbiro ustreznega ortodonta težave, obiščite portal eZobozdravnik, kjer boste dobili nasvet in priporočilo za izbiro ustreznega ortodonta.


Izbira dobrega in kakovostnega ortodonta v vaši bližini je resnično pomembna, saj je zdravljenje pri odraslih samoplačniško. Toda verjemite, da lep in sproščen nasmeh upraviči vsak vložen evro.


8 vprašanj, ki jih postavite ortodontu
Ker odrasli želijo najboljše rezultate zdravljenja v najhitrejšem času, ob tem pa imeti čim manj neprijetnosti, pogosto želijo pred začetkom zdravljenja pridobiti čim več informacij.


Poglejmo nekaj najpomembnejših vprašanj, ki jih lahko ob prvem obisku postavite ortodontu:
- Kakšni zobni aparati so primerni za poravnavo mojih zob?
- Kako dolgo bom nosil zobni aparat?
- Kakšna je cena zdravljenja?
- Ali vaša ordinacija nudi obročno odplačevanje?
- Kako naj poskrbim za svoje zobe med ortodontsko terapijo?
- Kako pogosti bodo obiski ortodonta?
- Kaj me čaka po končanem zdravljenju?
- Ali so kakšni dodatni stroški v primeru poškodbe zobnega aparata?

 

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.09.2020

Pospešek v stresnih situacijah

V tej in prihodnjih izdajah revije boste našli tudi serijo člankov »Kako deluje«. V njih…
15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…