Način življenja za zdravo telo in zdrav duh

Joga je stara toliko kot sfinga. O njej pišejo če Vede, ki naj bi bile najstarejši zapisi človeštva. Če gre torej verjetni njim, je joga z nami že okoli tri do pet tisoč let. In če se je obdržala tako dolgo, že mora biti nekaj na njej, mar ne? Namenjena ni samo mladim, gibčnim ali poduhovljenim ljudem, ampak je tu za zdravje vseh.

Ula Vojska

Tisti, ki jo prakticirajo, poudarjajo, da blaži najrazličnejše bolezni, od artritisa do preutrujenih oči. Tudi če prisegate na druge oblike vadbe, je njihovo izjemno dopolnilo. Že samo ena ura jogijske prakse, sadhane, pripomore k začasnemu upadanju nivoja kortizona, stresnega hormona, ki je povezan z večjim tveganjem za bolezni srca. Seveda ena sama ura ne bo prinesla čudežev – ne boste zmogli meditirati dve uri v položaju lotosa ali narediti špage, bo pa začetek nečesa novega in lepega. Konec koncev je joga način življenja, je nekaj, kar prakticiramo vse življenje, in nekaj je pač potrebno prepustiti praksi.
Stres je morilec številka ena v naši družbi in joga pripomore k njegovemu zmanjševanju, ker razstruplja telo, sprošča um in umirja dihanje. Joga je znanost in umetnost telesnega, duševnega in mentalnega razvoja, ki ustvarja ravnovesje med umom in telesom. To doseže z gibanjem, zadrževanjem telesa v določenih položajih – asanah, dihanjem, sproščanjem in meditacijo. Različne vrste joge uporabljajo različne tehnike. Na zahodu je posebej uveljavljena hatha joga, katere različni slogi so aštanga, kripalu, iyengar in drugi. Pri nekaterih je poudarek predvsem na asanah, ki blažijo bolečino v hrbtenici, izboljšajo prekrvavitev in držo in uskladijo celotno telo tako, da se mišice sprostijo. A vse prej našteto dosežemo tudi z drugimi vadbami. Joga se od njih razlikuje po usmerjenosti k uravnoteženosti notranjosti človeka in vzpostavitvi skladnosti delovanja sistemov znotraj telesa (mišičje, kosti, dihala, ožilje, žleze in živčevje). Uma in telesa pač ne moremo ločiti. Če želite biti telesno zdravi, morate na človeka gledati kot na celostno bitje. Iz te misli je joga tudi nastala, in sicer v Indiji, kjer velja za znanost samouresničevanja ter pot k višji duhovni zavesti in splošnemu blagostanju v fiziološkem smislu.
Joga in eterična olja
Vadba joge je še prijetnejša ob prijetni glasbi, umirjeni svetlobi ali dišečih svečkah. Morda se celo odločite za razpršilec eteričnih olj. Ena od mešanic, ki jo lahko pripravite, je: 10 kapljic cedrovine, 10 kapljic geranije in pet kapljic olja ylang ylang. Dolijte vodo. Če želite tudi jogijsko blazino očistiti z eteričnimi olji, ne drugimi čistili, kupite temno stekleničko (ki dlje časa ščiti olje) z razpršilom (recimo 1,8 dcl volumna) in najprej vanjo nakapljate olja: 20 kapljic čajevca (deluje močno protibakterijsko), 10 kapljic limone (lahko tudi sivke), nato dodate v razmerju tri proti ena destilirano vodo in beli kis (recimo nekaj manj kot 90 ml vode in okoli 30 ml kisa) in eno do dve žlički kastiljske olja. Stekleničke nikoli ne pretresemo, saj s tresenjem ustvarjamo mehurčke, ki ločijo sestavine. Stekleničko samo nežno valjamo med rokami ali nežno obračamo gor in dol. Ne pozabimo, da so eterična olja naravna, a zelo močna, zato jih nikoli ne nanašamo neposredno na kožo, ampak jih uporabljamo skupaj z osnovnimi olji, kot sta na primer sezamovo ali jojobovo olje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…