Potrebno je vztrajati in se ne predati

V rožnatem oktobru, ki je zaznamovan z mislijo na žene, ženske, dekleta, ki so ali ki prebolevajo raka dojk, se še posebej zavemo, kako huda bolezen je to. Svojo izkušnjo je z nami delila simpatična Ana Hojnik iz Celja. Opisala je potek bolezni, svoje občutke, boj z rakom in spremembe, ki jih je doživela po postavljeni diagnozi.

Sara Sočan

Povedali ste, da ste hčerka, partnerka, mati dveh otrok. A pred malo več kot 7 leti ste postali tudi ženska, ki je zbolela za rakom dojk. Se še dobro spominjate tistega trenutka?
Bila sem stara 25 let. Moj partner je pred sedmimi leti zatipal zatrdlino na levi dojki. Zaradi te bulice se nisem vznemirjala. Mislila sem, da je nastala zaradi menstruacije. Takrat so me dojke pogosto bolele. Po vztrajnem prepričevanju partnerja Sandija sem le odšla h ginekologinji, ki me je pregledala z ultrazvokom. Njena obrazna mimika mi je dala vedeti, da nekaj ni vredu.
Kdaj je bila bolezen potrjena?
Čez mesec dni sem imela pregled pri specialistu v Celju. Ni bila več samo ena majhna bulica, bile so že tri velike bulice. Ponovil je pregled z ultrazvokom ter naredil punkcije vseh treh bulic. Mi pa je že pri vratih rekel, "Ana bodi pripravljena tudi na najhuje". In res ...
Pisal se je 10. marec 2010, ko mi je zazvonil telefon. Številka izpisana na telefonu je bila iz njegove ordinacije. Oglasila sem se in na drugi strani je bil ta moj specialist, ki mi je rekel, naj se raje usedem. Njegovega pogovora se še danes v živo spominjam. Brez olepšav in ovinkarjenja mi je povedal, da je prejel citološki izvid, ki je pokazal, da imam raka.
Kako ste odreagirali?
Otrpnila sem. Tisti trenutek so se mi v glavi začela porajati različna vprašanja, zakaj ravno meni, kako, od kod? Ko sem tisti trenutek zagledala svojega partnerja so se solze ulile. To je bil eden izmed najhujših dni v mojem življenju. Kako povedati staršem, mojima otrokoma, prijateljicam ...Vendar sem jim zelo hvaležna za vso podporo in za vse spodbudne besede, ki so mi tisti dan zelo veliko pomenile. in dale pogum. Že takrat so vsi vedeli, da sem zelo močna in optimistična oseba in da bom zmagala JAZ in ne ON.
Kaj je sledilo?
V naslednjih dneh sem že bila naročena na pregled na onkološkem inštitutu v Ljubljani. Diagnoza: lokalno napredovalni rak. 15. marca 2010 pa sem tudi že začela s prvo od šestih kemoterapij.
Kemoterapije so na meni pustile kar precejšnje posledice. Izpadli so mi lasje, dobila sem vnetje v ustih, bolečine v sklepih, slabosti, bruhanje in še in še. 14 dni po zadnji kemoterapiji so mi odstranili levo dojko in določili še 30 obsevanj. Naslednje leto sem odšla na rekonstrukcijo obeh dojk z lastnim tkivom.
Kdaj vam je bilo najtežje?
Najhuje od vsega mi je bilo povedati takrat 5 letnemu sinu Tianu in dve in pol let stari hčerki Tayi kaj se dogaja z mano. Otroka sta bila takrat, ko sem si obrila glavno ob meni. Brez las sem jima bila celo bolj všeč , tako da mi sploh nista dovolila, da bi nosila lasuljo, ki sem jo imela pripravljeno.
Vsi bližnji, od partnerja, otrok, družine so mi od prvega dne stali ob strani in me spodbujali ter bodrili. Srečna sem bila in sem še, da imam ob sebi res super družino in dobre prijatelje. To je motivacija in zagon za premagovanje vseh ovir, bolezni v življenju.
Pravjo, da v bolezni spoznaš prijatelja ...
Med samo boleznijo nisem izgubila nikogar od prijateljev, kvečjemu sem jih še kar nekaj pridobila. Par let nazaj pa sem izgubila dobro prijateljico Natašo, ki mi je bila motivacija, ki me je razumela, saj sva bile obe na istem. Rak. Pogrešam jo zelo. In vem, da nekje nad mavrico pazi name.
Vas je bolezen spremenila?
Izkušnja me je vsekakor zaznamovala, saj zdaj na življenje gledam drugeče. Živim za danes. Ne za jutri.
Imate kakšen nasvet za naše bralke?
Moj nasvet za vse bi bil, da če opazite kakršnokoli spremembo ali bulico na svojem telesu takoj obiščite zdravnika. Meni so vedno govorila, da sem premlada za raka. Ne, ni res. Jaz sem jih imela komaj 25. Potrebno je vztrajati in se ne predati. Vsak dan šteje!
Foto: Tomaž Levstek

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…