Imate težave s kožo? Urediti je potrebno prebavo!

Črevesje in prebava – tabu tema? Verjetno sicer res tema, katere se raje izognemo ob jutranji kavici, vendar se kljub temu moramo zavedati, da je zdravo črevesje ključnega pomena za naše zdravje. Hkrati je lahko zdravje naše kože dober pokazatelj, kaj se pravzaprav dogaja znotraj našega telesa.

Aljoša Kuzmanovski, dipl. kin.

Če začnemo s črevesjem; kaj o njem sploh vemo? Iz šolskih dni se še spomnimo, da gre za slabih 8 m dolgo "cev", skozi katero se premika zaužita hrana. Vendar, kaj se pravzaprav dogaja z zaužito hrano vmes?

Hrana ob izstopu iz želodca vstopa v dvanajstnik, ki predstavlja začetek tankega črevesja. Ta del črevesja je izjemnega pomena, saj skrbi za absorpcijo hranil iz zaužite hrane. Preostanek hrane oz. neprebavljive ter neabsorbirane snovi pa nadaljujejo svojo pot v debelo črevo, ki velja za naravni rezervoar številnih mikroorganizmov. Ravno bakterije in drugi mikroorganizmi v debelem črevesju so odgovorni, da je debelo črevo metabolno najbolj aktiven organ, v katerem se "zabava" 1014 mikroorganizmov, kar predstavlja 1-2 kg človeške teže!
Količina, vrsta in razmerje bakterij ter drugih mikroorganizmov je lahko posledica različnih bolezni, zdravljenja z antibiotiki ter nasploh nezdravega načina prehranjevanja. Za optimalno zdravje črevesja ter posledično celotnega organizma, je pomembno predvsem ravnovesje med različnimi vrstami mikroorganizmov. Dokazano je, da na ugodno razmerje bakterij pozitivno vplivamo predvsem z uživanjem probiotikov, katere identificiramo kot žive mikrobne dodatke hrani, ki koristno učinkujejo na zdravje gostitelja, v kolikor jih ta zaužije v zadostni količini. Številne bakterije iz rodu Lactobacillus (mlečnokislinske bakterije) in Bifidobacterium so glavni predstavniki probiotičnih bakterij.

Povezava črevesja s kožo?
Če dobro pomislimo, hitro dojamemo, da imata koža in črevesje v bistvu zelo podobne lastnosti ter vlogo v telesu. Oba sta poseljena s številnimi mikroorganizmi ter jim onemogočata vstop v notranjost našega telesa. Iz tega razloga je njuno medsebojno delovanje ključnega pomena pri zagotavljanju imunskega ter hormonskega ravnovesja. Dober primer predstavlja kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB), ki jo delimo na Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Le-to se namreč povezuje s težavami s kožo v obliki razjed, pordelosti, luskavice ter izgube las. Podobno velja za celiakijo, katero se povezuje z dermatitisom ter luskavico. Hkrati študije dokazujejo, da imajo osebe, ki imajo težave z aknami (acne vulgaris), večje tveganje za pojavitev prebavnih motenj.

Dokazano je, da lahko zdravje črevesja vpliva na zdravje kože predvsem preko delovanja imunskega sistema. Prepustno črevo je eden izmed vse bolj pogostih dejavnikov, ki prizadene delovanje imunskega sistema. Posledično vpliva tudi na avtoimunske vnetne bolezni, ki so v velikem porastu v zadnjih letih. Ravno probiotiki z ustreznimi sevi bakterij, ne le, da preprečujejo prehod škodljivih bakterij skozi črevesno steno, temveč lahko s svojim delovanjem izboljšajo tudi delovanje imunskega sistema. S povečanjem tvorbe protivnetnih snovi ter zmanjšanjem snovi, ki vzpodbujajo vnetne procese, probiotiki posledično vplivajo tudi na zdravje in izgled kože.

Za kakovosten probiotik je pomembno predvsem, da ima klinično dokazane seve. Največ pozitivnih učinkov se pripisuje sevom Lb. bulgaricus, Lb. casei Str. thermophilus, B. breve, B. longum ter Str. thermophilus. Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da je za vsakršne izboljšave zdravja, prvotno potrebno odpraviti nezdrave prehranjevalne navade. Urejena prehrana ter potencialni dodatek probiotika lahko bistveno pripomore k izboljšanju zdravja črevesja ter posledično tudi kože in celotnega organizma. Pomislite zato na svojo prebavo tudi takrat, ko vas ne črviči v predelu trebuha.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…