Svetovni dan tromboze

Tromboza je nastanek krvnega strdka v žili, kar onemogoči ali ovira pretok krvi po krvožilnem sistemu. Pogosto krvni strdek plava po krvi, dokler ne doseže tako ozkega dela žile, da se le-ta zamaši.

Tromboze razdelimo glede na žilo, ki jo strdek prizadene, tako poznamo vensko trombozo, trombozo ledvične ali jetrne vene, sindrom torakalnega izhoda, arterijska tromboza, možganska kap ...

Venska tromboza

Med simptome venske tromboze spada otečena noga, bolečina v njej, rdeča koža na nogi in občutek toplote na mestu tromboze.

Kadar se stanje stopnjuje, lahko gre za pljučno embolijo, ki lahko resno ogrozi življenje in takrat je nujno potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Znaki, ki jih ne smete spregledati, so: nenadoma težje dihate, občutite bolečine v prsih, ki se poslabša ob globokem vdihu ali pri kašljanju, počutite se omotično, kot da boste izgubili zavest, vaš pulz je povečan, lahko tudi izkašljujete kri.

Strdek lahko nastane zaradi več razlogov, ki onemogočajo da bi kri normalno tekla po telesu. Lahko gre za poškodbo žil, operacijo, uporabo določenih zdravil in premalo gibanja. Z zdravim načinom življenja nedvomno zmanjšamo tveganje za nastanek tromboze. Večja nevarnost je, če smo izpostavljeni dolgotrajnemu ležanju (na primer v bolnišnicah ali v primeru paralize), saj se zaradi tega, ker so noge ves čas pri miru, mišice ne krčijo in ne pomagajo krvi, da normalno potuje po telesu. Tudi nosečnost je lahko dejavnik tveganja, saj je takrat pritisk v žilah večji, prav tako lahko škodo povzročijo kontracepcijske tablete, prekomerna telesna teža, kajenje, rak, srčne težave, večje tveganje se pojavi tudi v starosti in je lahko seveda posledica genetike.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…
08.05.2020

Kako preživeti popoln petkov večer, sam s sabo!

Razmere se počasi umirjajo, na ljubljanskih ulicah je počasi zaznati vrvež, lokali…
05.05.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…