Svetovni dan tromboze

Tromboza je nastanek krvnega strdka v žili, kar onemogoči ali ovira pretok krvi po krvožilnem sistemu. Pogosto krvni strdek plava po krvi, dokler ne doseže tako ozkega dela žile, da se le-ta zamaši.

Tromboze razdelimo glede na žilo, ki jo strdek prizadene, tako poznamo vensko trombozo, trombozo ledvične ali jetrne vene, sindrom torakalnega izhoda, arterijska tromboza, možganska kap ...

Venska tromboza

Med simptome venske tromboze spada otečena noga, bolečina v njej, rdeča koža na nogi in občutek toplote na mestu tromboze.

Kadar se stanje stopnjuje, lahko gre za pljučno embolijo, ki lahko resno ogrozi življenje in takrat je nujno potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Znaki, ki jih ne smete spregledati, so: nenadoma težje dihate, občutite bolečine v prsih, ki se poslabša ob globokem vdihu ali pri kašljanju, počutite se omotično, kot da boste izgubili zavest, vaš pulz je povečan, lahko tudi izkašljujete kri.

Strdek lahko nastane zaradi več razlogov, ki onemogočajo da bi kri normalno tekla po telesu. Lahko gre za poškodbo žil, operacijo, uporabo določenih zdravil in premalo gibanja. Z zdravim načinom življenja nedvomno zmanjšamo tveganje za nastanek tromboze. Večja nevarnost je, če smo izpostavljeni dolgotrajnemu ležanju (na primer v bolnišnicah ali v primeru paralize), saj se zaradi tega, ker so noge ves čas pri miru, mišice ne krčijo in ne pomagajo krvi, da normalno potuje po telesu. Tudi nosečnost je lahko dejavnik tveganja, saj je takrat pritisk v žilah večji, prav tako lahko škodo povzročijo kontracepcijske tablete, prekomerna telesna teža, kajenje, rak, srčne težave, večje tveganje se pojavi tudi v starosti in je lahko seveda posledica genetike.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.11.2019

Ležišče, ki prinaša zdravje in udobje

Poznate orgonite? Energijo, s katero je mogoče doseči tisto, kar v hitrem tempu življenja…
07.11.2019

Kako preprečiti poškodbe?

Pravijo, da nesreča čaka na vsakem koraku. Ne glede na naša leta, nas lahko doleti…
07.11.2019

Okužba, ki nas lahko stane življenja

Ko nekdo omeni sprehod po gozdu in prostranih travnikih, zveni idilično. Drevesne…
07.11.2019

Povečana prostata

Pri moških po 50. letu se pogosto pojavljajo težave, kot so oslabljeni curek pri…
05.11.2019

Bakterije, ki prinašajo zdravje

Kadar nekdo omeni bakterije, najprej pomislimo na bolezen. Toda bakterije niso vedno le…