Kaj je prehlad?

Prehladi so najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihalnih poti. Simptomi se po navadi pokažejo kot bolečina v grlu, ki večinoma izgine po dnevu ali dveh. Sledi zamašen nos. To je še posebej pogosto v hladnejših obdobjih leta.
Prehlad je akutna, običajno ne vročinska, virusna okužba z vnetjem nekaterih ali vseh organov zgornjih dihal, vključno z nosom, obnosnimi votlinami, žrelom, grlom, sapnikom in bronhijev.

 

Vzroki za pojav prehladov
V teoriji lahko vsi respiratorni virusi povzročajo seneni nahod. Najpogostejši povzročitelji običajnega prehlada so manj virulentni virusi. To so: rinovirusi, reovirusi, koronavirusi, virus parainfluence tipa 4, itd. Drugi, bolj virulentni, respiratorni virusi pogosto povzročijo akutno okužbo. V primeru virusa influence tipa A in B pa povzročajo gripo. Vendar pa med 30 % in 50 % primerov navadno gripo povzroči nekaj več kot 100 znanih virusov.

 

Epidemiologija navadnih prehladov
Nizke temperature so zelo pogost vzrok za bolezni. Veliko število različnih virusov lahko povzročijo infekcije in odpornost po bolezni je nepopolna. Če imate pogoste okužbe, gre lahko za enak tip virusa.


Bolezen je sezonska, bolj pogosta v hladnejših obdobjih. Bolj dovzetni za prehlad so ljudje podvrženi čustvenemu stresu, prekomerni utrujenosti ali v času menstruacijskega ciklusa.


Za navadni nahod ni zdravila, lahko pa se lajša simptome. Priporoča se velike količine toplega čaja z dodatkom raznih vitaminov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…
08.05.2020

Kako preživeti popoln petkov večer, sam s sabo!

Razmere se počasi umirjajo, na ljubljanskih ulicah je počasi zaznati vrvež, lokali…
05.05.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…