Kaj je prehlad?

Prehladi so najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihalnih poti. Simptomi se po navadi pokažejo kot bolečina v grlu, ki večinoma izgine po dnevu ali dveh. Sledi zamašen nos. To je še posebej pogosto v hladnejših obdobjih leta.
Prehlad je akutna, običajno ne vročinska, virusna okužba z vnetjem nekaterih ali vseh organov zgornjih dihal, vključno z nosom, obnosnimi votlinami, žrelom, grlom, sapnikom in bronhijev.

 

Vzroki za pojav prehladov
V teoriji lahko vsi respiratorni virusi povzročajo seneni nahod. Najpogostejši povzročitelji običajnega prehlada so manj virulentni virusi. To so: rinovirusi, reovirusi, koronavirusi, virus parainfluence tipa 4, itd. Drugi, bolj virulentni, respiratorni virusi pogosto povzročijo akutno okužbo. V primeru virusa influence tipa A in B pa povzročajo gripo. Vendar pa med 30 % in 50 % primerov navadno gripo povzroči nekaj več kot 100 znanih virusov.

 

Epidemiologija navadnih prehladov
Nizke temperature so zelo pogost vzrok za bolezni. Veliko število različnih virusov lahko povzročijo infekcije in odpornost po bolezni je nepopolna. Če imate pogoste okužbe, gre lahko za enak tip virusa.


Bolezen je sezonska, bolj pogosta v hladnejših obdobjih. Bolj dovzetni za prehlad so ljudje podvrženi čustvenemu stresu, prekomerni utrujenosti ali v času menstruacijskega ciklusa.


Za navadni nahod ni zdravila, lahko pa se lajša simptome. Priporoča se velike količine toplega čaja z dodatkom raznih vitaminov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.11.2019

Ležišče, ki prinaša zdravje in udobje

Poznate orgonite? Energijo, s katero je mogoče doseči tisto, kar v hitrem tempu življenja…
07.11.2019

Kako preprečiti poškodbe?

Pravijo, da nesreča čaka na vsakem koraku. Ne glede na naša leta, nas lahko doleti…
07.11.2019

Okužba, ki nas lahko stane življenja

Ko nekdo omeni sprehod po gozdu in prostranih travnikih, zveni idilično. Drevesne…
07.11.2019

Povečana prostata

Pri moških po 50. letu se pogosto pojavljajo težave, kot so oslabljeni curek pri…
05.11.2019

Bakterije, ki prinašajo zdravje

Kadar nekdo omeni bakterije, najprej pomislimo na bolezen. Toda bakterije niso vedno le…