Tudi možgani potrebujejo trening

Jasno je jasno, da bolj kot treniramo možgane, hitrejši in sposobnejši so. To velja tako za pomnenje kot tudi hitrost razmišljanja, sklepanja. Boštjan Šnudelr se tega dobro zaveda, zato je želel ljudem preko spletne trgovine Znalcek.si ponuditi miselne izzive, uganke, in zagonetke, s pomočjo katerih bodo izboljšali logično razmišljanje, spomin, koncentracijo, preprečili demenco ali upočasnili napredovanje Alzheimerjeve bolezni.

Veronika Bilban
Le čudimo se lahko, kaj vse zmorejo naši možgani ... Vendar imamo še precej rezerve, če lahko temu tako rečemo ...
Glede sposobnosti, ki jih skrivajo naši možgani bi rekel, da si sploh ne znamo predstavljati, kaj vse bo mogoče v prihodnosti početi. Le en primer. Znanstveniki, ki se ukvarjajo s tovrstno tematiko na univerzi Princeton (USA) so že večkrat dokazali, da s pomočjo misli lahko vplivamo tako na delovanje računalnika kot tudi na potek fizičnih dogodkov. Žal čas še ni pravi, saj kot so rekli, so dokaze predstavili znanstvenikom z drugih področij, ki pa za tovrstne dokaze niso izkazali nobenega zanimanja.
Ali učinkovitost možganov z leti upada? Podobno kot pri dejstvu, da smo z leti čedalje manj vitalni ...
Pri možganih je stvar malo drugačna kot pri telesu. Znanstveniki zatrjujejo, da so možgani v "najboljši formi" za učenje jezikov pri 7. letih, pri 22-ih si najbolje zapomnimo imena, medtem ko pri 51-ih najbolje razumemo čustva drugih ljudi. A pri 71-ih letih je naš besedni zaklad na najvišjem nivoju. Zanimivo, kajne? Več kot očitno je, da se nenehno razvijamo in spreminjamo.
Ali tudi možganom pomaga vadba, da jih dlje časa ohranimo aktivne, vitalne, plastične?
Znan je primer francoskega samostana, kjer so vse nune vsakodnevno vsaj 1 uro reševale križanke, brale, reševale uganke in drugače spodbujale delovanje možganov. Kljub zavidljivim starostim tudi čez 95 let niti ena nikoli ni zbolela za demenco. Sposobnostim teh nun so se že takrat čudili, dandanes pa je na to temo ogromno povedanega, da možganska aktivnost demenco dejansko preprečuje. Če na stara leta ne veste kako bi trenirali možgane, je učenje novega jezika na primer več kot idealno.
Čeprav možgani niso mišice, jih je vseeno potrebno razgibavati, kajne? Govorim o vzdrževanju mentalne kondicije ...
Najhuje je, ko slišim človeka reči: Ne da se mi razmišljati. Kot da bi želel sam sebi slabo. Vsekakor je vedno dobro odkrivati kaj novega tako, da hkrati tudi razmišljamo. Bolj, ko nek problem zgleda nemogoč, bolj bomo zadovoljni, ko ga rešimo.
S ponavljanjem ene in iste vaje ne napredujemo, zato si je potrebno postavljati vedno nove izzive? Kaj, če nam zmanjka idej, kaj bi še lahko storili za naše možgane?
Vsekakor pripročam nekaj, kar nam bo v veselje ali izziv. Da bomo zadovoljni, ker napredujemo. Lahko je to učenje jezikov, križanke, Sudoku ali pa reševanje miselnih ugank, ki so vedno zanimive in zabavne. Miselne uganke so lahko lesene, kovinske ali plastične uganke, ki sprva zgledajo nerešljive, vendar jih s pravo mere potrpežljivosti rešimo. Predlagamo, da se miselnih ugank lotite po težavnostni stopnji, saj ta zagotavlja boljšo motivacijo. Pri podjetju Znalček.si smo prav navdušeni nad njimi.
Po katerih izdelkih je največ povpraševanja?
Še vedno vodi Rubikova kocka in vse njene izpeljanke. Drugače pa so zelo popularne tudi kovinske uganke znamke Cast, saj so izredno kvalitetne ter zanimive in ko jih uporabnik reši jih z veseljem da v preizkus še prijateljem, prav tako pa so estetskega izgleda in zato zelo primerne za darilo. Več si lahko ogledate na www.znalcek.si.
Kaj pridobimo z reševanjem miselnih iger? Večjo pozornost, boljši spomin, sposobnost, da hitreje obdelujemo informacije?
Prednosti reševanja miselnih iger je veliko. Poudarja se predvsem predvidevanje, logično razmišljanje, izboljša se kratkoročni in dolgoročni spomin, skrajša reakcijski čas, poveča koncentracija. Upočasni pa se tudi Alzheimerjevo bolezen, preprečuje demenco (če se stanje ni že začelo), izboljša koordinacija roka-oko in mnoge druge, znanstveno potrjene prednosti.
Zdi se, da možgane vsak dan treniramo, saj se vsakodnevno srečujemo z različnimi izzivi, delovnimi nalogami in podobno. Je to dovolj ali jih je priporočljivo dodatno stimulirati?
Žal običajna opravila in tudi služba v večini primerov niso ravno nek hud izziv za možgane. To lahko vsak preizkusi tako, da se loti reševanje zapletene uganke ali da se odloči, da se bo naučil sestaviti Rubikovo kocko. Ko mu bo uspelo, naj razmisli ali je bilo enostavno ali se je moral kar potruditi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…