Zajemimo življenje s polno žlico

Zajeti življenje s polno žlico, pomeni uživati v vsakodnevnih aktivnostih, sprehodih, raznih športnih dejavnostih ter ob druženju s prijatelji, partnerjem, vnuki … Ena od zoprnih »reči«, ki lahko posežejo v vse te aktivnosti, so poškodbe in vnetja sklepov. Vsak, ki se spopada s tovrstnimi težavami, ne glede na vzrok, ve, kako dragoceno je zdravje sklepov.

Aljoša Kuzmanovski, dipl. kin.

Gibanje je ključno

S težavami vezanimi na gibalni sistem, še najbolj pa na sklepe, se spopada zelo veliko posameznikov najrazličnejših starosti. Navsezadnje je vzrokov za to ogromno, med osnovne povzročitelje pa sodijo starost, nezdrav način življenja, škodljivi vplivi okolja, poškodbe, prekomerna telesna teža, preveč sedenja, slaba drža, oblike rekreacije in športov, ki so za posameznika neprimerne in celo škodljive ter naporni in nepravilni treningi z utežmi. Posledica so bolečine med gibanjem kot tudi v mirovanju, jutranje bolečine, okorelost in rigidnost sklepov, otekanje, mišični vozli ter krči.

Zaščita sklepov

Eden od medicinskih čudežev, ki varuje pred nevarnimi vnetnimi in sodobnimi boleznimi, artritisom ter prezgodnjim staranjem, so vsekakor omega-3 maščobne kisline, kamor uvrščamo EPK, eikozapentaenojsko, DHK, dokozaheksaenojsko ter alfa-linolensko maščobno kislino, ALK. Dr. Garry Gordon ter Herb Joiner- Bey, zdravnik naturopat, izpostavljata pomembne izsledke številnih svetovnih raziskav v povezavi z vsakodnevnim  uživanjem omega-3 ribjega olja, med katere sodi tudi njihov vpliv na zdravje sklepov. Ohranjajo namreč njihovo prožnost ter gibljivost, lajšajo bolečine in občutljivost ter zmanjšajo potrebo po protivnetnih zdravilih. Zdi se, da se zdravilni učinki maščobnih kislin omega-3, stopnjujejo sorazmerno s trajanjem uživanja. Priporočen dnevni odmerek je 1000 mg, za zdravljenje nekaterih bolezni pa tudi več. Kakovostni viri so predvsem mastne globokomorske ribe (npr. skuša, slanik, losos), kakovostna omega-3 olja, med rastlinskimi viri pa lanena semena.

Na drugi strani pa je prava poplava izdelkov na trgu, ki bi naj podprli regeneracijo in zaščitili sklepe. V ozadju se skriva veliko resnice, pa tudi laži – če potegnemo črto, je prava izbira tista, ki temelji na klinični praksi, izkušnjah bolnikov ter dejstvih iz fiziologije telesa. Upoštevanje vseh teh dejavnikov lahko potem dejansko podpre terapevtske učinke določenih učinkovin v izdelku in njihovo sinergijo.

Ena od takih sinergičnih kombinacij je glukozamin s hondroitinom in MSM (metilsulfonilmetanom). Pa poglejmo zakaj. Glukozamin sulfat je naravna snov, ki ga telo tvori iz glukoze in l-glutamina, največ pa ga je v vezivnem tkivu ter hrustancu, zato je nujno potreben za izgradnjo in vzdrževanje vezivnega tkiva. Pomaga pri vgradnji žvepla v hrustanec, zagotavlja elastičnost in omogoča blaženje udarcev. Tako celostno ščiti hrustanec pred poškodbami. Hondroitin sulfat je sestavljen ogljikohidrat in je prisoten v vezivnem tkivu sesalcev. Proizvajajo ga hondrociti (hrustančne celice). V sklepnem prostoru ima več pomembnih nalog: zagotavlja proizvodnjo sinovialne tekočine, na ta način prehranjuje sklep, zaščiti sklepne strukture ter varuje sklep pred poškodbami. Zmanjšani koncentraciji hondroitina se pripisuje pomembna vloga pri razvoju osteoartritisa in mehanskih poškodb na sklepih. MSM (metilsulfonilmetan) je prehranska oblika žvepla, ki je pomemben element naših aminokislin, in gradnikov beljakovin. Najdemo ga tudi v živilih, vendar ga njihova obdelava v precejšnji meri uniči. Tako je MSM pomemben prehranski vir žvepla za proizvodnjo kolagena, elastina, hrustanca in keratina. Skrbi za moč in prožnost mišic, kosti, sklepov ter notranjih membran. Med njegovimi učinki najbolj izstopa sposobnost obnavljanja vezivnega tkiva in lajšanje bolečin, ki jih povzročajo vnetja; ugodno vpliva na akne, alergije, prekrvavitev, glavobole in migrene, mišične bolečine, na imunski odgovor, pripisujejo pa mu pozitivne učinke tudi pri zdravljenju artritisa.

Z zdravo prehrano, gibanjem ter določenimi aktivnimi učinkovinami lahko veliko naredimo za svoje zdravje – poskrbimo torej, da se težav in napak, ki jih delamo, ne zavemo šele, ko je zdravje že načeto.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…
14.03.2020

Krepitev imunskega sistema

Nižje temperature ter posledično manj gibanja na svežem zraku, so eden izmed dejavnikov,…