Imunski sistem potrebuje našo pomoč

Imunski sistem ima nalogo, da se bori proti škodljivim snovem, ki povzročajo bolezni. Kdar deluje nemoteno, se ga niti dobro ne zavedamo, večjo pozornost pa mu damo, kadar se naše zdravje in dobro počutje poslabšata. Takrat vemo, da moramo imunskemu sistemu - obrambi našega telesa pomagati, da si povrne moč in da se začne bolj aktivno boriti proti virusom in bakterijam.

Imunski sistem nevtralizira in odstranjuje patogene bakterije, viruse, parazite, glivice, ki vstopajo v naše telo, prepozna in nevtralizira škodljive snovi iz okolja in se bori proti lastnim celicam, ki so se spremenile zaradi bolezni.
Da bi obramba telesa deovala, mora imunski sistem prepoznati razliko med lasnimi in tujimi celicami, ki prodrejo v telo. Le tako lahko nepovabljene mikrobe uniči. Dejstvo pa je, da se imunski sistem ves čas prilagaja in uči, da se lahko telo bori proti virusom in bakterijam, ki se sčasoma spreminjajo.
Ko telo čezmerno reagira na alergen, kot so prah, plesen ali cvetni prah, povzroči imunsko reakcijo, ki vodi k razvoju simptomov alergij. Z alergijami in astmo se srečuje čedalje več ljudi vseh starosti, ne glede na spol, raso in družbeno-ekonomski status. Imunski odziv na alergijo je lahko blag, od kašlja in izcedka iz nosu, do življenjsko nevarne reakcije, znane kot anafilaksa. Avtoimune bolezni (revmatoidni artritis, multipla skleroza, luskavica, Hashimotova bolezen ...) povzročijo, da imunski sistem napade lastne telesne celice in tkiva.

Pomagajmo mu!
Obstajajo načini, s katerimi je mogoče spodbuditi imunski sistem.

Koloidno srebro
Srebro so že včasih uporabljali za preprečevanje širjenja bolezni. Raziskave so dokazale, da je koloidno srebro močno zaviralo rast bakterij, zato mnogi svetujejo njegovo uporabo, a z njo ne smete pretiravati.

Probiotiki
Probiotiki so dobre bakterije, ki vam pomagajo prebaviti hranila, ki povečujejo razstrupljanje debelega črevesa in podpirajo vaš imunski sistem.

Grahovec
Grahovec je rastlina v družini stročnic, ki jo že tisoče let uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Ekstrakt grahovca ugodno vpliva na imunski sistem in ščiti telo pred vnetjem gastrointestinalnega trakta in rakom.

Ingver
Ajurvedska medicina poudarja pozitivne učinke ingverja na spodbujanje imunskega sistema. Prav tako je znano, da čisti limfni sistem, naše mreže tkiv in organov, ki telesu pomagajo, da se znebi toksinov, odpadkov in drugih neželenih materialov.

Vitamin D
Pomanjkanje vitamina D je povezano z večjo občutljivostjo na okužbo. Raziskave kažejo, da vitamin D deluje tako, da spodbuja zaščitno imunost.

Prehrana
Posegajte po polnozrnati hrani z veliko naravnih vlaknin (orehi, sveža zelenjava, semena ...). Ne sme vam manjkati pomembnih materialov, tudi ne fenolov, karotenoidov ... Prehrana mora biti čim bolj raznolika, raznovrstna, izogibati se morate sladkorjev in predelane hrane.

Gibanje
Z vadbo se sproščajo hormoni imenovani endorfini, ki nevtralizirajo kortizol – stresni hormon, prav tako z gibanjem izboljšujemo imunski sistem. Zato strokovnjaki svetujejo, da si vzamemo vsak dan vsaj pol ure za to, da razgibamo telo in duha.

Prehranski dodatki

Če menite, da v telo ne vnesete dovolj vitaminov in mineralov, potem si pomagajte s prehranskimi dopolnili. Katera izbrati, se posvetujte s strokovnjakom za prehrano

Kvaliteten spanec
Poskrbite za zadostno mero spanja. Priporočljivo je, da spite v temni sobi, v kateri ni elektronskih naprav. Privoščite si ga toliko, da ne boste utrujeni čez dan (približno sedem, osem ur).
Smeh je pol zdravja
Strokovnjaki so prepričani, da imajo srečni ljudje, tisti, ki se pogosteje smejejo, močnejši imunski sistem od tistih, ki so slabe volje.
Izogibajte se kemikalijam
Izbirajte čim bolj naravna sredstva za čiščenje, nego, prehrano. Posegajte po bioloških izdelkih in se izogibajte umetnim snovem.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…