Razlogov za izostanek menstruacije je veliko

Z Jernejem Bernikom, dr. med. iz zasebne ginekološke ambulante Zdravka Koman Mežek smo se pogovarjali o težavi, s katero se sooča nemalo pripadnic nežnejšega spola . Pojasnil nam je vzroke za nastanek nerednih menstrualnih ciklusov ter podal nasvet, kdaj je zaradi odstopanja rednih menstruacij priporočljivo obiskati ginekologa.

Tia Kemperle
Kako strokovno rečemo neredna menstruaciji oziroma odstopanju od običajnega ciklusa?
Za neredne menstruacije imamo različna imena. Amenoreja pomeni odsotnost menstruacije, ne pove pa vzroka. Poznamo oligomenorejo (menstruacija na več kot 35 dni), polimenorejo (menstruacija pogosteje kot na 22 dni), pa še hiper in hipomenorejo glede na količino krvavitve (močna ali šibka) in pa metroragijo, ki pomeni krvavitev v nerednih intervalih.
Izostanek menstruacije najpogosteje povezujemo z nosečnostjo. Kateri pa so še drugi razlogi za neredne menstruacije?
Kot sem že omenil, amenoreja pomeni izostanek menstruacije. Obstajajo normalni razlogi, kot je nosečnost, predpubertetno stanje, menopavza ter med dojenjem. Tu so pa še drugi vzroki; motnje ovulacije, razne hormonske motnje, genske bolezni, anatomske nepravilnosti rodil, presnovne motnje, tudi velika izguba telesne teže npr. pri anoreksiji.
Pravite, da lahko gre za hormonske motnje. Kateri povzročajo največ težav? Kortizol?
Res je. Menstrualni ciklus je zelo odvisen od hormonov oz. njihovih razmerij. Že majhne spremembe v hormonih lahko porušijo normalen menstrualni ciklus. Med hormoni je pomembno npr. pretirano izločanje androgenov (moških spolnih hormonov), prolaktina. Razlog za amenorejo je lahko tudi nezadostno delovanje nadledvične žleze ali ščitnice. Tudi pretirano izločanje kortizola je lahko razlog. Kortizol je hormon iz skorje nadledvične žleze, ki se sproži tudi pri stresnih situacijah in zviša krvni tlak in krvni sladkor, spodbuda za njegovo izločanje pa pride iz žleze hipofize in dela centralnega živčnega sistema, ki se imenuje hipotalamus.
Ali vedno pred pojavljanjem menopavze menstruacije začne postopoma izvenevati ali se to zgodi naenkrat?
Ne. Vzorec izgube menstruacije ni enak pri vseh ženskah. Le redke imajo menstruacijo redno do zadnje in jih potem enostavno ni več. Običajno ženskam menstruacija postopoma usiha, postaja krajša in na daljša časovna obdobja. Poznamo pa veliko primerov, ko imajo ženske proti koncu menstrualnih ciklusov obilo težav. Včasih prepogoste, premočne, zelo neredne, podaljšane krvavitve. In vse kombinacije le tega.
Ali so neredne menstruacije nevarne za naše zdravje?
Ja in ne. Odvisno od razloga. Pri npr. sindromu policističnih jajčnikov, ki tudi lahko povzroča nerednemenstruacije, je zdravljenje odvisno od simptomov. V tem primeru običajno dajemo kontracepcijske tabletke za reden ciklus, zdravljenje pretirane poraščenosti pri tem sindromu zdravimo na različne načine(tudi s hormoni).Če pa je v ospredju nezmožnost zanositve, pa ta problem rešujemo z drugimi zdravili, tudi z operacijo. Če pa menstruacije zaostajajo dlje časa se lahko razvije tudi osteoporoza.

Običajno je, da imamo menstruacijo vsak mesec. Kolikokrat nam lahko izostane, da se še vedno smatra za normalno? Če jo imamo na vsaka dva, tri mesece je to razlog za skrb?
Če je menstruacija redna, pa tudi če je na 2 ali 3 mesece, gre za motnjo v povezavi med žlezami (hipotalamus-hipofiza-jajčnik).Tako menstruacijo imamo lahko velik del življenja brez večjih posledic. Če pa izostaja več kot npr. pol leta, pa se že lahko začnejo spremembe npr. na kostni gostoti, tudi sluznice rodil so tanjše, atrofične.
Tudi ciste na jajčnikih lahko povzročijo nereden ciklus ali izgubo menstruacije. Pogosto se te stvari rešujejo tudi z operacijo.
Kdaj pa je potrebno obiskati ginekologa?
Dobro nas je obiskati pri vsakem odstopanju od normalnih menstrualnih ciklusov, če pa so zraven prisotne še bolečine pa seveda čimprej.
Kaj svetujete pacientkam, ki vas obiščejo s to težavo?
Po pogovoru in obrazložitvi stanja, po ginekološkem pregledu in pregledom z vaginalnim ultrazvokom se individualno odločamo, glede na stanje in pričakovanje ženske pri vsaki posebej. Glede na mnoge razloge, ki lahko privedejo do motenj menstruacije, je seveda jasno ,da jih moramo raziskati pri vsaki ženski posebej.
Ali je od genetike odvisno ali smo nagnjeni k temu, da ne bomo imeli nerednih menstruacij?
Odgovor spet ni enoznačen. Genetika sama ni tako zelo pomembna v menstrualnem ciklusu. Res pa je ,da določene bolezni, ki se pogosteje pojavljajo med sorodnicami (npr. endometrioza,bolezni žlez, tudi motnje strjevanja krvi, sindrom policističnih jajčnikov, rak rodil) so lahko razlog za motnje pri menstruaciji.
So neredne menstruacije večinoma bolj boleče od tistih, ki pridejo z rednim ciklusom?
Ni rečeno. Spet odvisno od razloga za neredno krvavitev. Npr. anovulatorne nepravilne krvavitve so res neredne, podaljšane in običajno obilne, a so lahko povsem neboleče. Imamo pa lahko tudi redne menstruacije, pa ob tem hude bolečine (npr. pri endometriozi).
Z neredno menstruacijo je posledično povezano dejstvo, da težje zanosimo, kajne? Ker ne vemo točno, kdaj imamo ovulacijo ...
To drži le deloma. Obstajajo ženske z normalnimi ovulacijami, ki imajo menstrualni ciklus bodisi podaljšan ali skrajšan. Na drugi strani imamo ženske, ki imajo redne menstruacije in redne ovulacije, ki pa ne zanosijo zaradi kopice drugih razlogov.
Kaj lahko sami naredimo, da do teh težav ne pride, kako lahko poskrbimo za čim bolj redne menstruacije?
Menstruacija je normalna fiziološka periodična krvavitev, ki je posledica luščenja sluznice maternične votline.Za normalno menstruacijo morajo normalno in usklajeno delovati hipotalamus, hipofiza in jajčnika.
Sami lahko poskrbimo za normalne mesečne cikluse in normalno plodnost v toliko, da se izogibamo kajenju, alkoholu, skrbimo za normalno telesno težo in pravočasno poskrbimo za naraščaj (starost žensk!)
Tudi nekatere kemikalije, konzervansi in ionizirajoče sevanje lahko motijo menstrualni ciklus in plodnost človeka (endokrini motilci).

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…