Najboljši čaji proti prehladu: bezeg, žajbelj, meta, šipek

Vemo, da v zimskih mesecih zeliščni čaji lajšajo tegobe; ki nam jih povzročata prehlad in gripa. Žajbelj, meta in materina dušica uničujejo bakterije in dezinficirajo dihalne poti, zato so ti čaji nepogrešljivi v naši kuhinji.


Poleg tega, da so okusni, so zeliščni čaji najboljši zaveznik v boju proti zimskim boleznim, saj krepijo imunski sistem in pospešujejo zdravljenje. V osnovi so čaji izjemno učinkoviti, saj spodbujajo kroženje, povzročajo potenje in telo čistijo pred škodljivimi snovmi.

 


Bezgov čaj

Cvetni bezgov čaj se uporablja pri lajšanju prehladov, gripe, bronhitisa, kašlja, začetne pljučnice, astme in oteženega dihanja. Cvetovi črnega bezga vsebujejo učinkovine, ki pospešujejo potenje pri vročinskih prehladnih obolenjih ter izločanje sluzi pri zamašenih dihalnih poteh. Z znojem se toksini iz telesa odplaknejo in vse te lastnosti predstavljajo idealno zimsko orožje proti prehladom in gripi.
V skodelico z vročo vodo položite dva do pet gramov suhih cvetov. Pustite stati pet do deset minut, nato vsebino precedite. Pijte tri skodelice na dan.

 


Čaji za prehlade

V času pogostih prehladov in vnetij žrela, bronhijev in sinusov, zdravniki predlagajo pripravo čajev iz materine dušice, žajblja in mete. Te rastline namreč uničujejo bakterije in dezinficirajo dihalne poti.


Žajbljev čaj se najpogosteje uporablja za izpiranje ust, kajti žajbelj očisti dihalni sistem, zdravi grlo, mandlje in ustno sluznico. Listi žajblja vsebujejo eterično olje, grenčine, čreslovine in druge učinkovine, ki delujejo antiseptično, protivnetno in zaščitijo sluznico, izboljšujejo prebavo ter zavirajo izločanje znoja.

 

Čaji za dvig imunske odpornosti

Kamilica deluje protivnetno, beli in črni slez ter koromač pa lajšajo izkašljevanje. Pri gripi, ki jo povzročajo virusi je priporočljivo piti velike količine zgoraj naštetih čajev. Najmočnejše imunološke lastnosti imajo tudi eterična olja, kot je recimo čajevec, timijan in sivka. Vdihavanje pare pa pomaga pri vnetju sinusov in bronhitisa ter olajša izkašljevanje.
Za pripravo čaja prelijmo čajno žličko suhih rastlin z vrelo vode, po desetih minutah precedimo in sladimo z medom.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…