Najboljši čaji proti prehladu: bezeg, žajbelj, meta, šipek

Vemo, da v zimskih mesecih zeliščni čaji lajšajo tegobe; ki nam jih povzročata prehlad in gripa. Žajbelj, meta in materina dušica uničujejo bakterije in dezinficirajo dihalne poti, zato so ti čaji nepogrešljivi v naši kuhinji.


Poleg tega, da so okusni, so zeliščni čaji najboljši zaveznik v boju proti zimskim boleznim, saj krepijo imunski sistem in pospešujejo zdravljenje. V osnovi so čaji izjemno učinkoviti, saj spodbujajo kroženje, povzročajo potenje in telo čistijo pred škodljivimi snovmi.

 


Bezgov čaj

Cvetni bezgov čaj se uporablja pri lajšanju prehladov, gripe, bronhitisa, kašlja, začetne pljučnice, astme in oteženega dihanja. Cvetovi črnega bezga vsebujejo učinkovine, ki pospešujejo potenje pri vročinskih prehladnih obolenjih ter izločanje sluzi pri zamašenih dihalnih poteh. Z znojem se toksini iz telesa odplaknejo in vse te lastnosti predstavljajo idealno zimsko orožje proti prehladom in gripi.
V skodelico z vročo vodo položite dva do pet gramov suhih cvetov. Pustite stati pet do deset minut, nato vsebino precedite. Pijte tri skodelice na dan.

 


Čaji za prehlade

V času pogostih prehladov in vnetij žrela, bronhijev in sinusov, zdravniki predlagajo pripravo čajev iz materine dušice, žajblja in mete. Te rastline namreč uničujejo bakterije in dezinficirajo dihalne poti.


Žajbljev čaj se najpogosteje uporablja za izpiranje ust, kajti žajbelj očisti dihalni sistem, zdravi grlo, mandlje in ustno sluznico. Listi žajblja vsebujejo eterično olje, grenčine, čreslovine in druge učinkovine, ki delujejo antiseptično, protivnetno in zaščitijo sluznico, izboljšujejo prebavo ter zavirajo izločanje znoja.

 

Čaji za dvig imunske odpornosti

Kamilica deluje protivnetno, beli in črni slez ter koromač pa lajšajo izkašljevanje. Pri gripi, ki jo povzročajo virusi je priporočljivo piti velike količine zgoraj naštetih čajev. Najmočnejše imunološke lastnosti imajo tudi eterična olja, kot je recimo čajevec, timijan in sivka. Vdihavanje pare pa pomaga pri vnetju sinusov in bronhitisa ter olajša izkašljevanje.
Za pripravo čaja prelijmo čajno žličko suhih rastlin z vrelo vode, po desetih minutah precedimo in sladimo z medom.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…