Zelje, odlična pomoč pri številnih zdravstvenih težavah

Zelje ni posebno hranljiva zelenjava: ima komaj 40 kalorij na 100 gramov. Ne več kot fižol in precej manj kot krompir, vendar vsebuje pomembne količine fosforja, kalcija, kalija in žvepla, železa, bakra, cinka in magnezija. Zlasti je bogat z vitaminom C, pa tudi vitamini A, B1, B2, PP in K.
Vsi ti elementi zelje uvrščajo na seznam dobre hrane z mnogimi zdravilnimi lastnostmi, vendar le, če so v surovem stanju. Za uživanje je pomembno izbrati zelene liste, ki so veliko bogatejši od belih s količino mineralnih soli.


Nihče ne more zanikati, da je zelje tudi težko prebavljivo in povzroča napenjanje, vedeti pa moramo, da je glavni "krivec" za napenjanje prav kuhanje v vodi. Voda namreč razgrajuje elemente v zelju, ki so dobri za prebavo. Če ga ne morete vedno pripraviti kot surovo jed, ga kuhajte na pari, ki lastnosti zelja kar najbolj ohrani.
Kislo zelje naše telo težje prebavlja, razlog za to pa je kombinacija jedi, s katerimi se ponavadi kuha. To so povečini mesni izdelki, ki dajo jedi lastnost težke prebavljivosti. Pravzaprav, fermentacija zelja med zorenjem nadomešča vrenje v črevesju, ki bi se opravilo med prebavo.
Priprava surovega zelja ima prednost, saj ohranja vse mineralne soli in vitamine.


Zelje je tudi koristno zaradi svojih zdravilnih lastnosti, ki pomagajo ublažiti različne zdravstvene težave:

 

Bolezen črevesja
Kozarec ali dva svežega zeljnega soka na dan pomaga v primeru driske ali vnetega črevesja.


Kašelj
Sirup iz rdečega zelja pomirja kašelj.


Priprava sirupa:
Soku iz rdečega zelja dodamo enako količino sladkorja in vse skupaj kuhamo na pari, dokler se ne zgosti. Med kuhanjem stalno mešamo.


Alkoholni maček
Posledice pretiranega pitja lahko omilimo z zaužitjem dveh skodelic soka iz rdečega zelja.

 

Čir na želodcu

Tri skodelice svežega zeljnega soka na dan, so najboljše zdravilo za razjede na želodcu. Sok pijemo, dokler čir ni ozdravljen.


Hripavost
Da ne bi ostali brez glas, mnogi pevci pred odhodom na oder pijejo skodelico nesoljene zeljne juhe, v katero so vmešajo rumenjak.


Anemija
Zelje je bogato z mineralnimi solmi in vitamini, zato ga priporočajo za ljudi, ki jih pesti slabokrvnost. Uživamo surovega ali kuhanega na pari.


Bronhitis
Na prsa in na hrbet, kjer je bolečina najmočnejša, položite tri do štiri liste zelja, jih pričvrstite s povojem in jih pustite delovati čez noč.


Razjede
Zeljni listi so najučinkovitejše naravno zdravilo pri zdravljenju razjed. Nanos je enostaven: izberite zelene liste, jih izperite pod tekočo vodo, odstranite vmesni, trši del in jih dobro povaljajte z valjarjem ali navadno steklenico. Obrežite jih na željeno velikost, jih rahlo pogrejte in jih položite na rano. Liste menjajte na prizadetem delu dokler se razjeda ne zaceli.


Dermatitis
Akne, lišaj in druge vrste ekcemov se lahko ublažijo z listi zelja ali pa z losjonom iz svežega zelja.


Podplutbe
Da bi ublažili modrice, nanje položite liste zelja podobno kot pri razjedah. Liste moramo menjati takoj, kot se osušijo ali izgubijo svežino.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…