Aktivno oglje za čisto in zdravo vodo

Aktivno oglje ima dolgo zgodovino uporabe za adsorpcijo nečistoč in je verjetno najmočnejši človeku znan adsorbent. En gram aktivnega oglja ima površino približno 3.000 m2 in lahko adsorbira dobesedno na tisoče različnih kemikalij. Aktivno oglje je rahlo pozitivno nabit ogljik, zaradi česar je še bolj privlačen za kemikalije in nečistoče. Ko voda teče ob pozitivno nabiti površini ogljika, le-ta pritegne negativne ione kontaminantov na svojo površino.

Najpomembnejša dejavnika, ki vplivata na učinkovitost filtriranja aktivnega oglja, sta količina aktivnega oglja v filtru in kontaktni čas med vodo in aktivnim ogljem. Večja kot je količina aktivnega oglja, večja je učinkovitost, in nižja kot je hitrost pretoka vode, daljši je kontaktni čas med vodo in aktivnim ogljem in s tem večja adsorpcija. Na delež odstranjevanja vpliva tudi velikost delcev aktivnega oglja.

Najpogostejše oblike oglja, ki se uporabljajo pri filtriranju vode so bituminozni, lesni in aktivno oglje iz kokosove lupine. Aktivno oglje iz kokosove lupine je za 20 % dražje, hkrati pa velja za najbolj učinkovito. Vsi naši vodni filtri z aktivnim ogljem uporabljajo aktivno oglje iz kokosove lupine.

Mehanizem odstranjevanja kontaminantov iz vode

Aktivno oglje odstranjuje kontaminante iz vode po dveh glavnih mehanizmih; adsorpcijo in katalitsko redukcijo, to je proces, ki vključuje atrakcijo negativno nabitih kontaminantov na pozitivno nabiti površini aktivnega oglja. Tako organske spojine odstranimo z adsorpcijo, dezinfekcijska sredstva, kot so klor in kloramini pa s katalitsko redukcijo.

Filtri z aktivnim ogljem odstranjujejo/zmanjšujejo številne hlapne organske kemikalije (VOC), pesticide in herbicide, klor, benzen, trihalometane (THM), radon, topila in na stotine drugih kontaminantov, ki jih najdemo v vodovodni vodi. Nekateri filtri z aktivnim ogljem so zmerno učinkoviti celo pri odstranjevanju nekaterih, vendar ne vseh težkih kovin. Katalitski ogljikovi filtri so učinkoviti pri odstranjevanju kloramina in vodikovega sulfida. Filtri iz v blok stisnjenega aktivnega oglja mehansko odstranijo delce do 0,5 mikronov, motnost in ciste Giardia in Cryptosporidium.

Filtri z aktivnim ogljem na splošno ne odstranjujejo raztopljenih anorganskih spojin, kot so minerali oz. soli, ki povzročajo trdoto vode, vodni kamen, antimon, arzen, barij, berilij, kadmij, krom, baker, fluorid, živo srebro, nikelj, nitrati, nitriti, selen, sulfat, talij in določeni radioaktivni elementi. Odstranitev teh onesnaževalcev zahteva sistem reverzne osmoze (nekatere od njih odstranijo tudi filtri, ki vsebujejo KDF-55).

Ker aktivno oglje, predvsem granulirano, ne odstrani dovolj dobro mehanskih delcev, se običajno pred njim namesti predfilter za filtriranje mehanskih delcev. Predfilter podaljša življenjsko dobo vložka z aktivnim ogljem, ker odstrani kontaminante, ki bi sicer zamašili aktivno oglje, s čimer bi zmanjšali površino, ki je na voljo za adsorpcijo.

Več o tem na: https://vodni-filter.si/aktivno-oglje.html

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…