Sodobna oskrba ran

Shakespeare je nekoč zapisal, da bolečina naredi eno uro dolgo za deset ur. Leriche pa pravi, da z lahkoto prenašamo le eno bolečnino, to je bolečino drugih. In prav zaradi dejstva, da je večina ran bolečih, je potrebno osebam z rano nameniti razumevanje, pozornost in skrbno pomoč. Pri tem pa zdravstvene delavce, ki se vsakodnevno srečujejo z rano, vodi načelo splošnega dobrega počutja slehernega bolnika.
Negovanje rane opravimo v čistem okolju, pri tem pa uporabljamo rokavice. Rano izperemo s fiziološko raztopino ali s tekočo, mikrobiološko neoporečno vodo. Tako odstranimo morebitne tujke iz rane in zmanjšamo število patogenih mikroorganizmov, ki bi zavirali celjenje rane. Okolico rane osušimo.

Pomembno je, da se rana celi v vlažnem okolju. George D. Winter je leta 1962 odkril, da je proces zapiranja rane dvakrat hitrejši kot pod suho krasto. Princip vlažnega celjenja je v strokovnih krogih splošno sprejet, ker tako ustvarjamo in vzdržujemo optimalne pogoje za rast celic. Izloček rane deluje kot medij za mnoge bioaktivne molekule, ki zagotavljajo, da se novo tkivo koordinirano oblikuje. Celice rastejo, se delijo in potujejo hitreje. Tako optimiziramo proces celjenja, kar dokazujejo različne klinične študije (Wigger-Alberti W et. al., Journal of Wound Care 2009; 18(5): 208-14). Ustvarjeni so potrebni pogoji, celična rast in tvorba novega tkiva sta hitrejša, brazgotinjenje je manjše in kozmetični rezultati boljši.

Izberemo oblogo primerne kvalitete in velikosti. Optimalna izbira je obloga z robom in lepilom, ki ne pušča ostankov na koži in rani. Pomembna je tudi velikosti vpojne blazinice, ki naj bo v velikosti rane. Rob okrog blazinice ne sme na rano, ampak na suho okolno kožo, saj služi le oprijemu oziroma fiksaciji obloge na rano.

Pri izbiri ocenimo stanje kože, kamor bomo namestili oblogo. Če je koža občutljiva (dojenček, starostnik), razdražena ali celo poškodovana, nanjo namestimo oblogo z mehkim silikonskim lepljenjem, ki presega standarde sodobne oskrbe ran. Silikon se kože nežno oprime, omogoča dvig obloge ter kontrolo in toaleto rane. Ker je vodoodbojen, zatesni rob rane in ščiti pred maceracijo (poškodba kože zaradi vlage). Zaradi vodoodpornosti pa se z vlažno površino rane ne sprime in pri menjavi obloge ne poškoduje novonastalih celic tkiva v rani. Obloga z mehkim silikonskim lepljenjem ustvarja vlažno okolje primerne temperature, odvaja odvečno vlago ter ščiti pred vdorom bakterij in virusov, s čimer dosegamo nemoteče okolje za učinkovito celjenje rane.

Oblogi, ki se med sabo razlikujeta po vpojnosti, sicer pa zadostita vsem sodobnim standardom sta Mepilex Border (bolj vpojna) in Mepilex Border EM (tanjša).

Pri površinskih poškodbah, kot so odrgnine in opraskanine lahko namestimo Mepitel Film. Gre za prozorno oblogo s plastjo mehkega silikona za prijazno in nežno oprijemanje, skozi katero lahko preverjamo rano in stanje kože v okolici rane. Mepitel Film uporabljamo tudi za zaščito kože. Nima vpojne blazinice.

Če nimamo na razpolago teh oblog, posežemo po obližih družine Mepore, ki združujejo lastnosti sodobnih oblog, imajo pa kot lepilno sredstvo naneseno lepilo na vodni osnovi (na koži v okolici rane ne pušča ostankov) in kože ne poškoduje. Družina Mepore je sestavljena iz kirurškega obliža Mepore (zaščita), Mepore Pro (omogoča tuširanje), Mepore Film z blazinico (kontrola kože in vpojna blazinica) ter Mepore Film (prozorna membrana) obliž ali trak za pritrjevanje.

Če po zacelitvi rane ostane brazgotina, jo lahko uspešno oskrbimo z Mepiform trakom z mehkim silikonom, ki mehča, razbarva in izravna brazgotine.

PROMOCIJSKO SPOROČILO

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…