Življenje športnika po poškodbi vranice

Zadržkov ni, previdnost velja
Izguba vranice nas ne sme vreči iz tira. Čeprav ta poseg tako kot pač vsak vpliva na naše telo, s previdnostjo in ob upoštevanju nasvetov zdravnikov lahko živimo povsem običajno in se ukvarjamo s športom, ne le rekreativno, kot priča primer skakalca Jurija Tepeša. Več o tem je povedal asistent Miha Petrič, dr. med. iz Kirurške klinike, KO za abdominalno kirurgijo.

Tekst: Ula Vojska

Koliko časa se priporoča mirovanje po odstranitvi vranice?
Po kirurški odstranitvi vranice se priporoča počitek ter zmerno telesno aktivnost 10 do 14 dni po operaciji. Bolnik lahko opravlja vsakodnevne aktivnosti ter skrbi zase. Priporočeno je izogibanje težjim telesnim naporom. Bolnik se mora izogibati napenjanju pri odvajanju blata in skrbeti za redno ter mehko odvajanje blata. Po šestih do osmih tednih lahko bolnik prične z postopnim povratkom v normalno življenje in k aktivnostim, ki jih je opravljal pred operacijo. Hitrost rehabilitacije je odvisna tudi od načina odstranitve vranice. V kolikor je vranico možno odstraniti laparoskopsko, je rehabilitacija hitrejša v primerjavi s klasično odprto tehniko. Bolnik mora po odstranitvi vranice prejeti cepivo ter dve leti jemati antibiotik.

S kakšnimi športnimi aktivnostmi se lahko začnemo ukvarjati kakšno leto po operaciji oziroma ali obstaja strah, da bi z rekreacijo pretiravali?
Eno leto po operaciji ni zadržkov za ukvarjanje s katerimkoli športom. Aktivnost posameznika je odvisna predvsem od splošnega stanja bolnika, njegove telesne zmogljivosti in tudi samega vzroka, zakaj je bilo potrebno vranico odstraniti.

Nas telo na to predhodno opozori, s pojavi morebitne bolečine/?
Bolnik lahko čuti občasne bolečine v predelu kirurške brazgotine. Ob pretiravanju oziroma hudem naporu se seveda pojavi bolečina v mišicah, ki pa je povsem normalna in enaka kot pri tistih, ki niso imeli posega.

Mnogi imajo po operaciji oslabljeno trebušno steno. Je zaradi tega pozneje velika nevarnost kile?
Na pojav kile po operaciji vpliva več dejavnikov. Prvi je izbira in izvedba kirurškega posega. Pri laparoskopskem načinu je manjša pojavnost pooperativnih kil v primerjavi z odprto tehniko. Pri laparoskopskem posegu vranico odstranimo skozi več manjših rezov trebušne stene, medtem ko je pri klasičnem odprtem prisoten en daljši rez. Pomembna je sterilna priprava kirurškega polja ter nežno ravnanje in zaščita trebušne stene. Okužba pooperativne rane je eden od glavnih negativnih napovednih dejavnikov za razvoj pooperativne kile. Velik vpliv na pojavnost pooperativne kile imajo tudi dejavniki, ki so povezani z bolnikom. Podhranjenost, kronične bolezni, slabokrvnost, imunokompromitrani bolniki, bolniki z imunosupresivnim zdravljenjem, kadilci, bolniki s prekomerno telesno težo, bolniki s sladkorno boleznijo imajo večje tveganje za razvoj pooperativne kile v primerjavi s splošno populacijo.

Kdaj lahko pacient začne z obremenilnimi vajami za moč (dvigovanje uteži, krepitev mišic na nogah, rokah, trebušnih mišic)?
Po kirurški odstranitvi vranice svetujemo zmerno telesno aktivnost in izogibanje težjim fizičnim naporom, kot rečeno, šest do osem tednov. Po tem obdobju lahko začne bolnik s postopnim obremenjevanjem telesa. Pomembna je pravilna prehrana, pravilno izvajanje vaj ter tudi »poslušanje« telesa. Vsako pretiravanje ima več negativnih stranskih učinkov kot koristi.

Kdaj pa lahko začne s kardio vadbami? Verjetno so le te manj nevarne.
Velja podobno kot pri obremenilnih vajah, saj ima pri kardio aktivnostih trebušna stena pomembno vlogo.

Ali je kariera profesionalnega športnika, npr. košarkarja, še mogoča, če oseba nima vranice? Za ta šport vemo, da sta potrebni tako kondicija kot tudi moč.
Glavna determinanta, ali bo lahko bolnik, profesionalni športnik, po odstranitvi vranice nadaljeval s svojo kariero, je predvsem vzrok za odstranitev vranice in morebitna pridružena stanja, bolezni in poškodbe. Kirurška odstranitev vranice sama po sebi v manjši meri vpliva na nadaljnjo kariero športnika.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri treningih, kakšne vaje se odsvetujejo leto dni po operaciji?
Leto dni po operaciji ni zadržkov za normalno telesno aktivnost oziroma izvajanje vseh vrst vaj tako pri splošni populaciji kot tudi pri profesionalnih športnikih. Seveda pa je potrebno pravilno izvajanje vaj ter postopno dvigovanje obremenitve.

Je treba trenerja in ekipo o odstranitvi vranice obvestiti?
Verjetno je to stvar vsakega posameznika oziroma dogovora med klubom in posameznikom, ki se odloči, ali bo svoje zdravstveno stanje delil s trenerjem, ekipo in klubom.

Skakalec Jurij Tepeš je eden tistih športnikov, ki žanje uspehe kljub temu, da nima vranice. O tem je povedal naslednje: »Brez vranice sem ostal pri enajstih letih. Na treningu v Beljaku sem na skakalnici padel in zaradi notranjih krvavitev so mi vranico morali odstraniti. Kljub temu, da nimam vranice, pri svojih aktivnostih kot profesionalni športnik delujem normalno. Moje telo je najbolj občutljivo čez zimo, takrat zaužijem čim več vitaminov in s tem skrbim, da je moj imunski sistem trden. Sicer pa je življenje brez vranice čisto normalno, telo se navadi na delovanje tudi brez nje.«

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…