Visok krvni tlak ali hipertenzija

Naš tihi ubijalec

Visokemu krvnemu tlaku so dodelili ime Tihi Ubijalec, saj se včasih več let (celo desetletij) ne pokažejo nobeni simptomi te bolezni. Nemo se potuhne vse dokler ne povzroči resnejših zdravstvenih težav v našem organizmu. Ravno zato je še posebej pomembno, da ga redno kontroliramo in ga, če je potrebno, začnemo pravočasno zdraviti.

Nekaj dejstev o krvnem tlaku:
- Krvni tlak je sila, s katero kri deluje na stene krvnih žil.
- Visok krvni tlak pomeni visok pritisk v arterijah – žilah, ki prenašajo kri od srca do vseh tkiv in organov. Če ga ne kontroliramo, zvišujemo   možnost za nastanek bolezni srca in ožilja, ki spadajo med največje vzroke prezgodnje smrti v Evropi.
- Krvni tlak se določa glede na primerne vrednosti spodnjega oz. diastoličnega (izmerimo ga, ko srčna mišica počiva - tik pred ponovnim      skrčenjem srca) in zgornjega oz. sistoličnega krvnega tlaka (izmerimo ga, ko se srce skrči, da iztisne kri v žile). Normalno je, če tlak znaša  120/80 mm živega srebra (Hg), kadar pa naraste na 140/90, že pomeni, da je povišan.

- Krvni tlak zagotavlja primeren pretok krvi v žilah, ki preskrbuje organe s kisikom in hranilnimi snovmi, potrebnimi za njihovo normalno      delovanje.
- Znano je, da se pogosto znaki bolezni zelo dolgo časa ne pokažejo. Kljub vsemu pa moramo biti pozorni na nekatere zdravstvene    nevšečnosti (glavobole, omotičnost, zadihanost ali zamegljen vid), ki lahko nakazujejo, da gre za tovrstno bolezen.
- Vzrokov za povišan krvni tlak je kar nekaj. Bolezen je gensko pogojena, kar pomeni, da se prenaša iz roda v rod in nanjo ne moremo      vplivati. Poleg tega se težave pogosteje pojavijo z leti, ko dosežemo starost nad 45 let. Raziskave so pokazale, da so povišanemu krvnemu   tlaku bolj podvrženi moški kot ženske, prav tako ljudje s prekomerno telesno težo, tisti, ki ne skrbijo za fizično kondicijo ter uživajo veliko   soli, kave, alkohola. Visok krvni tlak je morda tudi posledica ledvičnih obolenj ali težav z žlezami z notranjim izločanjem (ščitnico,    nadledvično žlezo ...), povzročijo ga lahko še nekatera zdravila in farmacevtski pripravki (npr. kontracepcijske tablete).
- Če krvni tlak ne kontroliramo, lahko povzroči težave s krvnimi žilami v očesu, debeljenje srčnih mišic in srčni infarkt, arteriosklerozo,    odpoved ledvic in še bi lahko naštevali. Povišan krvni pritisk pri nosečnicah vodi do preeklampasije, ženske rojevajo otroke nižje porodne  teže, imajo večje tveganje za pojav abortusa, prezgodnjega poroda itd. Bodoče mamice s tovrstno težavo morajo zato skrbno spremljati  stanje krvnega pritiska, da ne pride do resnejših komplikacij.
- Vsekakor je težave s krvnim tlakom bolje preprečevati kot zdraviti. Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano, dovolj gibanja, ne  pretiravajte s količino zaužite soli, izogibajte se alkoholu, cigaretam, kavi, stresu ... Če sprememba življenjskega stila ne pomaga, potem je  treba začeti jemati zdravila.
- Preden se odločite izmeriti krvni tlak, vsaj uro pred tem ne jejte, ne delajte energičnih telovadnih vaj, ne kadite in ne pijte kave.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.09.2020

Pospešek v stresnih situacijah

V tej in prihodnjih izdajah revije boste našli tudi serijo člankov »Kako deluje«. V njih…
15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…