Hej, me ne slišiš?

 

Naša čutila so izjemno pomembna, ne le za lažje opazovanje, delovanje, komuniciranje, temveč tudi za našo varnost. S pomočjo sluha, na primer, se lahko pravočasno izognemo marsikateri nevarnosti, ki preži na nas, prav tako nas zvok povezuje, osrečuje ...

Kar predstavljajte si, da ne bi slišali ničesar, kar se dogaja okoli vas. Zvoka vaše priljubljene glasbe, petja ptic, telefonskega zvonjenja, avtomobilov, ki se hitro bližajo izza ovinka, da ne bi slišali glasu ljubljene osebe, ki vam izreka besede, ki pobožajo vašo dušo ... Izguba sluha tako prizadene ne le vas, temveč tudi vaše bližnje, celotno družino in ožjo okolico. Pogosteje se v domačem okolju pojavijo stres, nelagodje, posledično tudi pogosteje pride do sporov, konfliktov.

Vsakodnevno smo izpostavljeni različnim zvokom, zaradi katerega je naše življenje bolj polno, živahno, veselo. S tem, ko smo sposobni slišati, poslušati, se lažje socializiramo, pridobivamo prijatelje, poiščemo delo in tudi neobremenjeno sproščamo. Sluh nam pomaga, da živimo bolj kvalitetno. Mnogi se namreč ob izgubi ali poslabšanju sluha zaprejo vase, postanejo introvertirani, nemalokrat se soočajo tudi z depresijo. Vsakodnevna opravila, ki smo jih še nedolgo nazaj jemali za nekaj samoumevnega, postanejo velika ovira. V službi smo tako prikrajšani za sodelovanje na sestankih, ne moremo prevzeti pomembnega telefonskega klica, težko je slediti pogovorom, v katerega je vpletenih več oseb, tudi komuniciranje zunaj, v restavraciji, je oteženo, izogibamo se obiskovanju različnih dogodkov, druženju s prijatelji ... Poleg tega nas ves čas skrbi ali smo informacijo pravilno razumeli, ali smo morda izpustili kakšen pomembno navodilo, ki je bil nerazločno in ne dovolj jasno in glasno izraženo.

Izguba sluha je lahko delna ali popolna. Odvisno je, koliko sluha nam še ostaja, katere frekvence težje slišimo, ali imamo težave v obeh ušesih ali le enemu, kje nastaja težaa (v srednjem, notranjem ušesu, v možganih oz. centru za sluh ...), starosti, prirojene ali pridobljene gluhote in še bi lahko naštevali. Običajno je izguba sluha povezana s pretiranim dolgotrajnim izpostavljanjem glasnim zvokom, s staranjem, kakšno boleznijo ali pa se razlog skriva v dednih lastnostih, jemanju zdravil, poškodbi glave.

Kadar se soočamo z naglušnostjo ali gluhoto, je potrebno obiskati specialista, ki nato svetuje, kako dalje, postavi pravo diagnozo in ponudi rešitev, med katerimi je zelo pogosta uporaba slušnega aparata. Te naprave so dandanes že zelo kvalitetne, diskretne in enostavne za uporabo, prilagajajo se posamezniku in njegovim potrebam. Potrebno je le nekaj časa, da se nanj navadite. Ker se življenje z njim tako izboljša, kaj kmalu postane del vas in vaš nepogrešljiv vsakodnevni spremljevalec.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…