Poskrbimo za pretočnost žil

Holesterol je vosku podobna snov, ki je za naš organizem zelo pomembna. Ključno vlogo ima pri nastanku hormonov, celičnih membran in vitamina D, pri njegovi razgradnji nastajajo žolčne kisline, ki se izločajo v prebavni trakt ter pomagajo telesu prebaviti maščobe, ki so preko hrane prispele v telo.

Holesterol se po telesu prenaša s krvjo v obliki lipoproteinov, ki pa so lahko škodljivi ali koristni. Ravno zato lahko govorimo o škodljivih lipoproteinih (LDL), ki povzročajo kopičenje holesterola v žilnih stenah, ter koristnih lipoproteinih (HDL), ki holesterol iz žilnih sten odstranjujejo.
Kadar je v krvi preveč povišanega holesterola (hiperholesterolemije), se le-ta začne kopičiti v žilni steni (ateroskleroza). Posledica je, da se žilna svetlina zoži ali celo zamaši, sčasoma lahko nastane strdek, ki lahko žilo delno ali celo popolnoma zamaši. Če se to zgodi v koronarnih žilah srca, lahko pride do srčnega infarkta, če se zgodi v arterijah osrednjega živčnega sistema, nas lahko doleti možganska kap, nemalokrat pa povzroči odmrtje (ganreno) enega dela ali celo cele noge.

Paziti moramo, da nivo holesterola ne odstopa od priporočenega (HDL: več kot 1mmol/l pri moških in več kot 1,2 mmol/lpri ženskah, LDL: manj kot 3 mmol/l), kar lahko dosežemo s pravilno prehrano, zadostno mero gibanja, ohranjanjem zmerne telesne teže in izogibanje stresu, cigaretom itd. Včasih pa pride to težav z uravnavanjem holesterola kljub temu, da se uravnoteženo prehranjujemo, se gibljemo in izogibamo stresu. Med vzroke za povečano vsebnost holesterola namreč štejemo tudi nekatere bolezni (sladkorna bolezen, ščitnična okvara ...), jemanje nekaterih zdravil ali prirojene oziroma pridobljene okvare (dislipidemije), kjer pride do motenj v presnovi maščob.

Bolje preprečiti kot zdraviti
Hrana naj bo takšna, da bo zmanjševala vsebnost maščob v krvi, s čimer se ščitijo žile. To pomeni, da je potrebno posegati po zelenjavi, sadju, hrana naj vsebujo čim manj nasičenoh maščobnih kislin, prav tako ni priporočljivo, da je preveč slana. Maščobe sicer niso prepovedane, le uživati jih je potrebno v zmernih količinah. Strokovnjaki svetujejo še ribe, uporabo olivnega olja, avokada, stročnice, oreščke, pitje zelenega čaja ...
Priporočljivo je, da smo čimbolj telesno dejavni, kar pomeni, da smo aktivni vsaj pol ure na dan. Koristi že sprehod, odlična rekreacija je tek, plavanje, kolesarjenje, skratka karkoli, kar bo pospešilo vaš srčni utrip. Če imate težave z zdravjem ali ste bili dolgo časa neaktivni, potem se pred vadbo posvetujete z osebnim zdravnikom, ki vam po svetoval, kako postpno začeti z vajami.
Za zdrav holesterol lahko poskrbimo tudi s sprostitvenimi tehnikami, saj je stres dandanes izjemno pogost pri človeku. Nenehno hitenje, previsoka pričakovanja v službi in doma, utrujenost in obveznosti puščajo posledice na našem telesu, med drugim povečan nivo slabega holesterola.
Kadar pa težav s holesterolom vendarle ne moremo znebiti, je na voljo že kar nekaj učinkovitih zdravil, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati maščob v krvi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…